Kwantyzacja w DAW - taka, jak w sprzętowym MPC
Pytanie w rodzaju jak przyspieszyć, ułatwić sobie pracę. Otóż działam w środowisku Sonara i w trakcie wystukiwania różnorodnych setów z Battery kwantyzacja "w locie" dokonywana może być wg najprostrzych podziałów (tzn. ok, mogę sobie jeszcze ustawić opcję strength, swing itd. ale dla mnie to mało, a czasami efekty bywają zaskakujące i niefajne). Zaznaczam - że chodzi mi o kwantyzaję nie po fakcie z całą dłubaniną później, ale zautomatyzowaną, wpiętą w proces nagrywania. Podoba mi się kwantyzacja w locie w maszynkach Akai MPC (widziałem video). Prosto i przyjemnie. Jestem ciekaw, czy tak chwalony za pracę z beatami Ableton daje możliwość nagrywania ścieżek midi wg. ustawień różnych typów groovów, czy to też robota post factum jak w Sonarze?
Core i5, 16GB RAM, Sonar8 Producer, NI Komplete 7, VSLinstruments, Symphobia, Tonehammer Requiem, CineOrch, Hollywoodwinds, Drums of War
-
Re: Kwantyzacja w DAW - taka, jak w sprzętowym MPC
W Abletonie groove MPC dodajesz do konkretnego klipu, więc trzeba stworzyć pusty klip na ileś taktów (jedno klikniecie) i metodą "przeciągnij i upuść" wrzucić na niego groove z biblioteki. Po nagraniu, na tym klipie masz już uruchomiony dany groove. W każdym klipie masz też rozwijane menu gdzie możesz wybrać inny groove z "groove pool", czyli zestawu używanych w danym projekcie groove'ów. Można też oczywiście wybrać brak groove'u. Kolejna możliwość jest taka, że nagrany już klip można na stałe zatwierdzić jako używający groove'u np. MPC 62. Wtedy przesuwają się nutki względem siatki i widać jak dany groove wygląda, rytmicznie i dynamicznie.
Jeśli chodzi o Sonara to nie pomogę niestety
Jeśli chodzi o Sonara to nie pomogę niestety
...W Abletonie groove MPC dodajesz do konkretnego klipu, więc trzeba stworzyć pusty klip na ileś taktów (jedno klikniecie) i metodą "przeciągnij i upuść" wrzucić na niego groove z biblioteki. Po nagraniu, na tym klipie masz już uruchomiony dany groove. W każdym klipie masz też rozwijane menu gdzie możesz wybrać inny groove z "groove pool", czyli zestawu używanych w danym projekcie groove'ów. Można też oczywiście wybrać brak groove'u. Kolejna możliwość jest taka, że nagrany już klip można na stałe zatwierdzić jako używający groove'u np. MPC 62. Wtedy przesuwają się nutki względem siatki i widać jak dany groove wygląda, rytmicznie i dynamicznie.
...
Dzięki za odp. :) Ale to jest edycja na gotowym MIDI. O tym wiem. Sonar też ma do wyboru-do koloru groovesy, również skrypty z MPC. Nie kwantyzuje jednak mojej gry w czasie rzeczywistym. A mnie chodzi właśnie o kwantyzacje robioną "w locie". Pozornie to wszystko drobiazg, ale dla mnie nie, bo wolałbym od razu po odjęciu rąk z klawiatury (padów) mieć gotowe bujanie, a nie wnikać w jakieś menusy i szukac, przypisywać do niefajnego MIDI skrypty kwantyzacji. Szybsza robota po prostu. Jeśli nie Sonar i nie Ableton, to może jakiś inny DAW ma taką funkcję? A może jednak istnieje jakiś myk o którym nie wiem?
...
Dzięki za odp. :) Ale to jest edycja na gotowym MIDI. O tym wiem. Sonar też ma do wyboru-do koloru groovesy, również skrypty z MPC. Nie kwantyzuje jednak mojej gry w czasie rzeczywistym. A mnie chodzi właśnie o kwantyzacje robioną "w locie". Pozornie to wszystko drobiazg, ale dla mnie nie, bo wolałbym od razu po odjęciu rąk z klawiatury (padów) mieć gotowe bujanie, a nie wnikać w jakieś menusy i szukac, przypisywać do niefajnego MIDI skrypty kwantyzacji. Szybsza robota po prostu. Jeśli nie Sonar i nie Ableton, to może jakiś inny DAW ma taką funkcję? A może jednak istnieje jakiś myk o którym nie wiem?
Core i5, 16GB RAM, Sonar8 Producer, NI Komplete 7, VSLinstruments, Symphobia, Tonehammer Requiem, CineOrch, Hollywoodwinds, Drums of War
Ok. zmęczony jestem dzisiaj. Nie załapałem o co Ci chodzi. Już rozumiem, rozumiem. ok. co wyżej napisłem, nieważne już.