Novation SL25 czy Ultranova?
Witam szanownych kolegów!
Chciałbym się Was poradzić... Zamierzałem kupić Novation SL25 mk2 jako kontroler do laptopa jako mobilny set do pracy poza domem. Wczoraj przeczytałem w EiS test Ultranovy i zaciekawił mnie ten instrument zwłaszcza, że cena atrakcyjna. Chcę byście mi podpowiedzieli bo zgłupiałem - Czy zostać przy wcześniejszym wyborze SL25 czy postawić na Ulatranova która ma trochę mniej kontrolerów ale za to nabyć przy okazji niezły syntezatorek? Do czego zmierzam - kiedyś miałem klawiaturkę m-audio która miała 5490 gałek i w sumie korzystałem z kilku (cutoff res i obwiednia) i to też nie zawsze bo szybciej ruszyłem myszą niż znalazłem odpowiadającą gałkę. Nie bawiłem się tym systemem automap więc nie wiem na ile jest on skuteczny więc waham się czy kupić sam kontroler który będzie na tyle wygodny, że ograniczę myszę do minimum, czy okaże się, że nie jest tak kolorowo jak w spotach reklamowych i po miesiącu zabawy i tak szybciej zrobię myszą:) W tym wypadku będzie lepiej chyba kupić ulatranove? przynajmniej synth się przyda. Zwłaszcza proszę o odpowiedz ludzi którzy mieli do czynienia z SL mk2.
Dzięki.
Chciałbym się Was poradzić... Zamierzałem kupić Novation SL25 mk2 jako kontroler do laptopa jako mobilny set do pracy poza domem. Wczoraj przeczytałem w EiS test Ultranovy i zaciekawił mnie ten instrument zwłaszcza, że cena atrakcyjna. Chcę byście mi podpowiedzieli bo zgłupiałem - Czy zostać przy wcześniejszym wyborze SL25 czy postawić na Ulatranova która ma trochę mniej kontrolerów ale za to nabyć przy okazji niezły syntezatorek? Do czego zmierzam - kiedyś miałem klawiaturkę m-audio która miała 5490 gałek i w sumie korzystałem z kilku (cutoff res i obwiednia) i to też nie zawsze bo szybciej ruszyłem myszą niż znalazłem odpowiadającą gałkę. Nie bawiłem się tym systemem automap więc nie wiem na ile jest on skuteczny więc waham się czy kupić sam kontroler który będzie na tyle wygodny, że ograniczę myszę do minimum, czy okaże się, że nie jest tak kolorowo jak w spotach reklamowych i po miesiącu zabawy i tak szybciej zrobię myszą:) W tym wypadku będzie lepiej chyba kupić ulatranove? przynajmniej synth się przyda. Zwłaszcza proszę o odpowiedz ludzi którzy mieli do czynienia z SL mk2.
Dzięki.
Re: Novation SL25 czy Ultranova?
Mam SL MK2 61. Czesciej korzystam z galek na Kore2 albo na Maschine, niz z tego, co daje Novation. Ale to moze tylko ja jestem taki leniwy, inni koledzy moga miec odmienne zdanie.
Witam,
Ja uważam, że zdecydowanie bardziej opłacalne jest brać ultranovę. Można użyć go jako klawiaturę sterującą, jak w tescie Eis jest również potwierdzone. Jak na tą cenę to jest naprawdę nieźle. A brzmi bardzo fajnie, tylko zachęcić do przetestowania :). Ja się szykuję do zakupu tego syntha.
Pozdrawiam,
Robert
Początkujący muzyk.
Novation SL MK2 61 jest świetną klawiaturą/sterownikiem MIDI. Ultranova zaś genialnym synthem.
Trzeba chyba na głowę upaść (i to z wysoka), aby porównywać co tu lepsze.
[addsig]
Trzeba chyba na głowę upaść (i to z wysoka), aby porównywać co tu lepsze.
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.
Chyba Preceli nie przeczytałeś dokładnie co napisałem - nie chciałem porównania! pytanie raczej brzmiało czy kupując SL25 nie okaże się, że jednak wygodniej i szybciej kontroluje się myszką bo jeśli mam kupić SL25 a w gruncie rzeczy korzystać tylko z Cutoffu i klawiatury to lepiej kupić Ultranovę która ma mniej i tak w tej sytuacji mało używanych kontrolerów ale za to wyposażę się w synth który na pewno mi się przyda (bo novationa żadnego nie mam) ale jeśli się okaże, że jednak kontrolery i ten cały magiczny automap to super sprawa i w praktyce mega wygodna i szybsza niż kręcenie myszą to wolałbym dobry kontroler bo bez jednego syntha więcej się obędę:) więc upraszczając chodzi mi o przydatność kontrolerów i Automap. Dzięki za zrozumeinie