Stabilny interfejs audio do 1500 zł

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
katox
Re: Stabilny interfejs audio do 1500 zł

Post autor: katox » niedziela 13 mar 2011, 00:03

...No i pytanie czy te 2 w/w interfejsy naprawdę są solidne i stabilne? Proszę o pomoc bo nikt nie powie mi prawdy o tych sprzętach prócz ludzi, którzy mają z nimi do czynienia i mają jakieś pojęcie a nie tylko interes...
Witam,
Od siebie mogę powiedzieć, że mam Saffire Pro 40 i jestem na prawdę zadowolony. Mniemam, iż z tymi mniejszymi modelami saffire będzie tak samo, bo różnią się ilością wejść/wyjść. Soft działa na i7 bezproblemowo.
Obojętnie jaką kartę wybierzesz na FW, to radzę zadbać o odpowiedni kontroler FW, polecany przez producenta danego interfejsu (chodzi o kompatybilnośc z chipsetem). Wtedy karta osiąga największą wydajność i działa bez problemów.
Pozdrawiam,
Robert. ...

No właśnie Focusrite bardzo mi leży ale są różne zdania... A co do karty FW to słyszałem o jakiś z chipsetem Texas Instruments... że na tych chipsetach dobrze wszystko hula

Awatar użytkownika
fabian
Kontakt:

Post autor: fabian » niedziela 13 mar 2011, 00:20

profire bedzie dzialal na 128 samplach przy sporym obciazeniu (60% na quadzie 3,5ghz).. stabilnie.. i uciagnie jeszcze adat i reszte bez zadyszki..
focusrite podobny, ale latencja na pewno wieksza..
the Sun Personality

Awatar użytkownika
katox

Post autor: katox » niedziela 13 mar 2011, 00:29

...profire bedzie dzialal na 128 samplach przy sporym obciazeniu (60% na quadzie 3,5ghz).. stabilnie.. i uciagnie jeszcze adat i reszte bez zadyszki..
focusrite podobny, ale latencja na pewno wieksza.....

ja mam i7 860 i 6GB ramu. więc chyba profire 610 będzie dobrym wyborem, tak sądze

Awatar użytkownika
katox

Post autor: katox » niedziela 13 mar 2011, 00:40

...a moze cos od Edirola? Sam posiadam Edirola UA 101 i jeszcze nigdy mi sie nie zawiesil stabilny jak skala:)...

Trochę jednak za drogo.

Jeżeli chodzi o stabilność to chodzi mi o to czy przy dużym obciążeniu i małej latencji nie pierdzi itd. a zawieszanie się to raczej musiałoby być jakieś kiepskie. Mam Emu 0202 i raczej nie zawiesza się ale duże obciążenie jej nie służy :)

Awatar użytkownika
ZgibniewZiobor

Post autor: ZgibniewZiobor » niedziela 13 mar 2011, 09:34

Ja... prawie kupiłem MAPF610...kupiłbym gdyby nie te komplikacje z firewire. Słyszałem bardzo dobre opinie o tym interfejsie z zaufanych zródeł. M-Audio należy do Avida, więc są obawy odnośnie sterów, ale to stostunkowo młody produkt więc wsparcie musi mieć. Na stronie M-Audio są stery pod Win7x64, więc tylko zamówić Interfejs...jeżeli trzeba karte fw...jeżeli trzeba naostępną i testować! Myślę, że to będzie dobry wybór do 1500zł. Są jeszcze te Motu Ultralite, wyżej je cenie od M-Audio, ale też wielka niewiadoma jak to będzie z PC :/

Awatar użytkownika
dr_After
Kontakt:

Post autor: dr_After » niedziela 13 mar 2011, 10:07

A ja przede wszystkim nie polecam żadnej karty na FW, jezeli zależy ci na stabilnosci. Tylko USB, może być nawet USB 1.1, ale nie FW.

Do zastosowań scenicznych używam Novation NIO 2/4 (USB 1.1) i ta karta przez lata mnie nie zawiodła na scenie, czego nie mogę powiedzieć o niektórych interfejsach FW (i o M-Audio Fasttrack). A używam głównie do grania z VSTi i samplerami VST plus podkłady w WAV lecące w tle. Latencja bardzo przyzwoita - 256 sampli w warunkach bojowych.

Awatar użytkownika
Tadeo
Kontakt:

Post autor: Tadeo » niedziela 13 mar 2011, 10:22

...
A ja przede wszystkim nie polecam żadnej karty na FW, jezeli zależy ci na stabilnosci. Tylko USB, może być nawet USB 1.1, ale nie FW.

Do zastosowań scenicznych używam Novation NIO 2/4 (USB 1.1) i ta karta przez lata mnie nie zawiodła na scenie, czego nie mogę powiedzieć o niektórych interfejsach FW (i o M-Audio Fasttrack). A używam głównie do grania z VSTi i samplerami VST plus podkłady w WAV lecące w tle. Latencja bardzo przyzwoita - 256 sampli w warunkach bojowych.
...

ja właśnie pracuje z kartą na FW i bardzo sobie chwalę, rewelacyjna w studio i doskonała w terenie, mam juz za sobą rejestracje kilkunastu koncertów live, kilkanascie i nierzadko zapis kilkudziesieciu śladów, wiec nie wiem dlaczego nie polecasz zadnej karty na fw

Awatar użytkownika
dr_After
Kontakt:

Post autor: dr_After » niedziela 13 mar 2011, 11:21

ja właśnie pracuje z kartą na FW i bardzo sobie chwalę, rewelacyjna w studio i doskonała w terenie, mam juz za sobą rejestracje kilkunastu koncertów live, kilkanascie i nierzadko zapis kilkudziesieciu śladów, wiec nie wiem dlaczego nie polecasz zadnej karty na fw...

Mamy inne doswiadczenia - dlatego :) Nie ufam FW nawet z powodów mechanicznych - wejscie microFW to jakaś inżynieryjna porażka IMO.

Awatar użytkownika
Robix

Post autor: Robix » niedziela 13 mar 2011, 12:17

ja właśnie pracuje z kartą na FW i bardzo sobie chwalę, rewelacyjna w studio i doskonała w terenie, mam juz za sobą rejestracje kilkunastu koncertów live, kilkanascie i nierzadko zapis kilkudziesieciu śladów, wiec nie wiem dlaczego nie polecasz zadnej karty na fw... 

Ja również chwalę sobie interfejsy na FW. Nie mniej jednak każdy ma swoje własne doświadczenia :).

Początkujący muzyk.

Awatar użytkownika
katox

Post autor: katox » niedziela 13 mar 2011, 15:28

no własnie podobno dobre zachowywanie się interfejsu firewire jest zależne od chipsetu kontrolera FW. nie mniej jednak karty czy to na USB czy FW różnią sie miedzy sobą stąd moje pytanie o stabilnośc. mi to jest obojętne czy będzie to USB czy FW. chodzi tylko o to żeby się nic nie sypało przy wzmożonej pracy to raz a dwa czy interfejs będzie funkcjonalny i wygodny w obsłudze.

Pomyślałem też w sumie, że ważne aby wzmacniacz słuchawkowy był dobry. Bo jednak często sięgam po słuchawki.

A co do MOTU to słyszałem, że na MAC'a to w ciemno można brać, no ale ja mam PC i raczej nie planuję zmiany.

ODPOWIEDZ