Witam !
Jaki zakres czestotliwosci odpowiedzialny jest za tzw. buczenie ?
Czym i jak to najlepiej wyciac ?
Dzieki !
hubi
Buczenie
-
Re: Buczenie
...Witam !
To zależy od źródła. Nie wiem za bardzo o jakim przydźwięku mówisz.
Jeśli nie jesteś wstanie zniwelować go w "fachowy" sposób (np: uziemić sygnał) to możesz spróbować Equalizerem parametrycznym (który od dawna wpływa na fazę :) ) znaleźć tą częstotliwość i zmniejszyć natężenie przydźwięku. Ale nie wiem czy to jest rozwiązanie...
Pozdrawiam
To zależy od źródła. Nie wiem za bardzo o jakim przydźwięku mówisz.
Jeśli nie jesteś wstanie zniwelować go w "fachowy" sposób (np: uziemić sygnał) to możesz spróbować Equalizerem parametrycznym (który od dawna wpływa na fazę :) ) znaleźć tą częstotliwość i zmniejszyć natężenie przydźwięku. Ale nie wiem czy to jest rozwiązanie...
Pozdrawiam
Zazwyczaj buczenie ma częstotliwość 50Hz - co związane jest z częstotliwościa sieci wycinasz to filtrując tę częstotliwość - odpowiednie narzędzia znajdziesz np w pakiecie Wavesa służącym do rewitalizacji nagrań, swój pakiet posiada także Sound Forge , że nie wspomne o programach działających stand alone - jak SoundLaundry czy DART ( zresztą polskich programistów z Politechniki Gdańskiej - o ile dobrze pamietam) Oczywiście zestawy te służą do kompleksowego czyszczenia dźwięków z różnego rodzaju zakłóceń.
Czesc Hubba Bubba
Poluzowałem warkocze wiec luzik........
Najlepiej zebys mi przeslal probke buczenia moze to byc bardziej zlozone
moga w sklad tego "buczenia" wchodzic nawet jakies rezonanse z niskich czestotliwosci.
Na początek wrzuc to na jakis equalizer np z SoundForga i zacznij odejmowac czestotliwosci tak zeby mniej wiecej sie orientowac gdzie to buczenie wystepuje moze byc tak ze bedziesz musial sciagac 60-120Hz jak i 10kHz taki przykladzik. A masz tam jakies charakterystyczne szumy? Troche bardziej trzeba by ten dźwiek sprecyzowac. Sproboj pisemnie.
Moze tylko beda potrzebne wtyczki usuwajace szum bialy albo różowy....
Napisz coś o tym buczeniu.....
Poluzowałem warkocze wiec luzik........
Najlepiej zebys mi przeslal probke buczenia moze to byc bardziej zlozone
moga w sklad tego "buczenia" wchodzic nawet jakies rezonanse z niskich czestotliwosci.
Na początek wrzuc to na jakis equalizer np z SoundForga i zacznij odejmowac czestotliwosci tak zeby mniej wiecej sie orientowac gdzie to buczenie wystepuje moze byc tak ze bedziesz musial sciagac 60-120Hz jak i 10kHz taki przykladzik. A masz tam jakies charakterystyczne szumy? Troche bardziej trzeba by ten dźwiek sprecyzowac. Sproboj pisemnie.
Moze tylko beda potrzebne wtyczki usuwajace szum bialy albo różowy....
Napisz coś o tym buczeniu.....
Muzykuje od 3 roku zycia - zrobilem z trojkolowego rowerka - PERKUSJE!!! Potem rosyjska gitara, polska, szkola muzyczna i koncertowka made in Spain. Nagle pojawia sie w sklepach New Beat Trancemissiom i zaczyna przygoda z komputerem...
Cholercia, widze, ze zle sie wyrazilem i wprowadzilem w blad -(. Nie chodzi mi o przydzwieki itp. Chodzilo mi raczej o to, zeby bas czy perkusja (np. werbel) czy to z sampli czy z synth-ow nie byl wlasnie taki buczacy. Ostatnio wszedlem w posiadanie kilku ciekawych dzwiekow/synthow, jednak chcialbym z nich usunac pewne czestotliwosci, bo chyba maja za duzo "srednicy", no wlasnie, tylko ktorej ? Ten bas powinien byc bardziej miekki i nie huczec w uszach
.
hubi

hubi
czestotliwosci, bo chyba maja za duzo "srednicy", no wlasnie, tylko ktorej ? Ten bas powinien byc bardziej miekki i nie huczec w uszach
.
hubi
...
Czy to jest zatem srednica, czy bas? Trudno bedzie Ci pomoc. To moze w duzej mierze zalezec od pomieszczenia, w ktorym pracujesz (fala stojaca, rezonans...). Jezeli masz jakikolwiek eq, to siadz i szukaj cierpliwie. To co sam odkryjesz -to Twoje na zawsze!!!
pozdro,
Darek

hubi
...
Czy to jest zatem srednica, czy bas? Trudno bedzie Ci pomoc. To moze w duzej mierze zalezec od pomieszczenia, w ktorym pracujesz (fala stojaca, rezonans...). Jezeli masz jakikolwiek eq, to siadz i szukaj cierpliwie. To co sam odkryjesz -to Twoje na zawsze!!!

pozdro,
Darek
-
Ostatnio wszedlem w posiadanie kilku ciekawych dzwiekow/synthow, jednak chcialbym z nich usunac pewne czestotliwosci, bo chyba maja za duzo "srednicy", no wlasnie, tylko ktorej ?
Najlepiej polegać na własnych uszach :)
Użyj equalizera parametrycznego i nawet metodą prób i błędów jedź po częstotliwościach podcinając 160-250 Hz, gdyż najczęściej właśnie te częstotliwości "dudnią". Kręć do momentu w którym zacznie Ci się podonbać ;)
Pozdrawiam - Bart
Użyj equalizera parametrycznego i nawet metodą prób i błędów jedź po częstotliwościach podcinając 160-250 Hz, gdyż najczęściej właśnie te częstotliwości "dudnią". Kręć do momentu w którym zacznie Ci się podonbać ;)
Pozdrawiam - Bart
That's it ! Dzieki !!!
hubi