Z Abletona na inny DAW

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
lunarbeats
Z Abletona na inny DAW

Post autor: lunarbeats » sobota 12 mar 2011, 13:31

Od jakiegoś czasu mam co raz większą ochotę przesiąść z abla na inny DAW. Powód: na iMacu 27" wszelkie efekty które obsługuje się z tego dolnego paska są tak małe że ledwo je widać. Jest to po prostu strasznie męczące dla oczu.Do wydania mam max 1500zł.
Co jest dla mnie ważne:
- super by była jak by obwiednie można było "zakrzywiać" jak krzywe beziera + ew. ustawienie ich w jakiś przebiegach typu sinus, piła itp.
- widok na mikser + ścieżki bez przełączania (ale to chyba każdy ma)
- instrumenty wbudowane nie są bardzo potrzebne, ale jeśli takowe są to super (mile widziane syntezatory subtraktywne, fm i sampler)
- najważniejsze aby miał wbudowane efekty + narzędzia korekcji coś w stylu abla
- dodatkowym plusem będzie brak dongla do aktywacji. nie ukrywam że pewnie będę chciał go też zainstalować na lapku co by podziałać czasem z kumplem (ponoć te dongla mają cienką wytrzymałość)
- dość łatwa obsługa będzie drugim plusem. przebijanie się mega wielką instrukcję aby zapiąć efekt jakoś mi się nie widzi :)

Kandydaci:
- Presonus studio one pro
- Cubase 6 Artist
- Logic Express

Logic Express cenowo nie jest źle i raczej nie ma dongla, ale jest okrojony względem wersji pro + ten cukierkowy wygląd :P .
Cubase to cubase ale to wersja okrojona i chyba ma dongle + ograniczenie ścieżek i isntrumentów vst.
Studio One niby najdroższy, ale to wersja full z efektami, instrumentami i cholera wie czym jeszcze, tylko że nie wiem czy ma dongle.

W sumie najbardziej przekonuje mnie cubase 6 artist, ale zastanawiam nad ograniczeniami ilości ścieżek, czy ilości instrumentów vst. Pewnie i tak nie wykorzystam 64 ścieżek, ale bardziej martwi mnie to ograniczenie vst.
Moze i dobrym wyborem tez byłby i logic express ale za cholerę nie mogę znaleźć jakiegoś porównania wersji pro i express tak więc nie znam jego ograniczeń.

Pomożecie?
Może ktoś kiedyś o mnie napisze :)

Awatar użytkownika
lunarbeats

Re: Z Abletona na inny DAW

Post autor: lunarbeats » sobota 12 mar 2011, 13:59

No nie jedyną. W ablu zaczynają mnie drażnić taki rzeczy jak brak krzywych beziera w odbwiedniach, brak podglądu fali na samym klipie (trzeba rozwijac), ciągłe przełączanie między arragment view a session w którym jest lepszy mikser). Piano roll tylko na dole obok którego są kontrolki obwiedni, clip itp. przez co czasem skraca się strasznie sam piano roll. Gdy nagrywam automatyzacje dla jakiego tam pokrętła kasuje mi się reszta (trzeba kopiować)

Ableton to super program nie ukrywam, ale bawię się nim juz ponad 2 lata, a przez ten czas umiejętności wzrosły a za nimi idą wymagania w górę.

richtig

Post autor: richtig » sobota 12 mar 2011, 14:19

Rzeczywiście, krzywe dużo opcji nie mają. Nie wiem dlaczego nie masz podglądu fali na klipie, u mnie widać wszystko ładnie. Mikser - racja, jeżeli lubisz pionowe fadery to session view odpada. A okienko piano roll (i każde inne) można dowolnie rozsuwać, więc nie widzę problemu. Z tym kasowaniem automatyzacji nie rozumiem, być może jakiś błąd, nie wiem.
Ja Abletona kocham bezwarunkowo całym sercem i uchem i nigdy go nie zdradzę ;) Więc niestety nie pomogę w wyborze innego DAWa, miałem wcześniej tylko Cubase'a, nie podobał mi się
www.myspace.com/pchelki

richtig

Post autor: richtig » sobota 12 mar 2011, 14:41

Jezeli rzeczywiście JEDYNYM powodem jest kwestia za małych pikseli to nie wiem czy na pewno zmiana całego środowiska pracy jest warta zachodu. Zważ że bedzie to totalnie nowa rzecz, inna obsługa, inne brzmienie efektów itd.
Większość DAW ma podobne wielkością kontrolki (zapewne w niektórych można wygląd edytować, np Reaperze), niekoniecznie zmiana go pomoże.
Ja będąc na Twoim miejscu rozważyłbym wydanie tych 1500 na jakiś dobry kontroler z automapą, ewentualnie monitor większy wymiarami z tą samą rozdzielczością co iMac.
www.myspace.com/pchelki

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » sobota 12 mar 2011, 15:39

...  

A próbowałeś z odciśniętym przyciskiem "OVR" (znajduje się obok play, stop, rec) nagrywać?...

Overdub, w kazdym innym DAW działa jak "dogrywanie", czyli bez kasowania bierzącej zawartosci. To co opisuje kolega brzmi bardziej jak tryb Replace. 

richtig

Post autor: richtig » sobota 12 mar 2011, 17:16

...To co opisuje kolega brzmi bardziej jak tryb Replace...

który w Abletonie włącza się przyciskiem OVR ;)
www.myspace.com/pchelki

Awatar użytkownika
lunarbeats

Post autor: lunarbeats » niedziela 13 mar 2011, 11:01

... Nie wiem dlaczego nie masz podglądu fali na klipie, u mnie widać wszystko ładnie...

No u mnie nie widać. dopiero jak kliknę na ten mały trójkącik to mi się rozwija klip wtedy mam podgląd fali.
Zoom display próbowałem. Rozmazuje strasznie i robi się kicha.
A OVR działa własnie jak replace :) Nadpisuje caaaałą automatyzację :/
Jeśli chodzi o piano roll to ja wiem że można go rozwinąć w górę, ale chodzi mi bardziej po poziom ;]
Jak to

Dobra... ale nie mowa tu o abletonie tylko o innych programach.

Awatar użytkownika
przedwczoraj

Post autor: przedwczoraj » niedziela 13 mar 2011, 12:41

Kandydaci:
- Presonus studio one pro
- Cubase 6 Artist
- Logic Express

Jeżeli zdecydowałbyś się na presonusa to tu masz wersję elektroniczną Artsit za 30$:

http://www.audiomidi.com/Studio-One-Artist-No-Brainer-Deal-P15624.aspx

Jeżeli spodoba Ci się to upgrade do Studio One Pro w tym samym sklepie jest za 199$. - w sumie za całość około 690 zł.

Awatar użytkownika
lunarbeats

Post autor: lunarbeats » niedziela 13 mar 2011, 13:14

...Kandydaci: - Presonus studio one pro - Cubase 6 Artist - Logic Express Jeżeli zdecydowałbyś się na presonusa to tu masz wersję elektroniczną Artsit za 30$:
http://www.audiomidi.com/Studio-One-Artist-No-Brainer-Deal-P15624.aspx

Jeżeli spodoba Ci się to upgrade do Studio One Pro w tym samym sklepie jest za 199$. - w sumie za całość około 690 zł.

...

DZIĘKI! Wow. a co on taki tani? Czy to jakas podpucha czy co?

ODPOWIEDZ