24 GB RAM na Widows 7 Pro

Jeśli masz problem związany z komputerem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
keyzone
24 GB RAM na Widows 7 Pro

Post autor: keyzone » czwartek 10 mar 2011, 15:29

Witam,

czy ktoś z szanownych forumowiczów ma w swoim komputerze 24GB RAM na Widows7 Pro. Zastanawiam sie nad kupnem kompa z i7 950 3GHz i nad maksymalną ilością RAMu na płycie. Ale, czy windows od razu będzie 24GB RAM widział? Z tego co wiem to limit RAMu dla Win7 Pro to 198GB. Tyle teoria, badziej interesuje mnie Wasza praktyka:-)

www.digimatch.eu i7 950, 24GB RAM, E-mu 1616m PCIe, Cubase7, Ozone5 Advanced, Komplete7, EWQLSO Platinium Plus, Goliath, Stormdrum2 Pro, Omnisphere, Trilian, ARC, T-Racks3 CS Grand, Real Guitar, LPC, Noman Factory British Bund

Awatar użytkownika
Jarek_Zand

Re: 24 GB RAM na Widows 7 Pro

Post autor: Jarek_Zand » czwartek 10 mar 2011, 16:30

...
Witam,

czy ktoś z szanownych forumowiczów ma w swoim komputerze 24GB RAM na Widows7 Pro. Zastanawiam sie nad kupnem kompa z i7 950 3GHz i nad maksymalną ilością RAMu na płycie. Ale, czy windows od razu będzie 24GB RAM widział? Z tego co wiem to limit RAMu dla Win7 Pro to 198GB. Tyle teoria, badziej interesuje mnie Wasza praktyka:-)...

Praktyka potwierdza teorię, pod jednym warunkiem - Windows 7 Pro musi być 64-ro bitowy. Druga kwestia to - czy naprawdę potrzebujesz tyle RAM-u? Nawet najbardziej "wypasione" orkiestracje symfoniczne na "najżarłoczniejszych" bibliotekach da się zrobić na mniejszym RAM-ie.

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » czwartek 10 mar 2011, 16:38

Praktyka potwierdza teorię, pod jednym warunkiem - Windows 7 Pro musi być 64-ro bitowy. Druga kwestia to - czy naprawdę potrzebujesz tyle RAM-u? Nawet najbardziej "wypasione" orkiestracje symfoniczne na "najżarłoczniejszych" bibliotekach da się zrobić na mniejszym RAM-ie.
...

Są jednak wyjątki. Popatrzcie na optymalny system pod Hollywood Strings Diamond firmy East West. Jak dla mnie to jednak już przesada... Smile

http://www.soundsonline-europe.com/Hollywood-Strings

Awatar użytkownika
AkselPL

Post autor: AkselPL » czwartek 10 mar 2011, 16:48

...
...

Są jednak wyjątki. Popatrzcie na optymalny system pod Hollywood Strings Diamond firmy East West. Jak dla mnie to jednak już przesada... Smile

...

PC OPTIMAL SYSTEM

• Intel Core i7 2.66GHz or higher

• 16GB RAM or more

• 64-bit Windows/Host Sequencer

• SSD (Solid State Drive) for sample streaming

• 310GB free hard drive space / iLok Security Key (not supplied

Uważam że wcale nie jest tak źle z wyjątkiem 310GB,

[addsig]
Korg M3-73, Korg Radias-R, Korg EXB-Radias, Korg Electribe MX-1, Korg Kaoss Pad 3, Kawaii KC-10, Waldorf Blofeld KB, Ibanez GiO, Fender Mustang III, Behringer XD80USB, Fostex PM1MKII, Behringer K10s, Creative ZXR, E-mu Midi, Reloop RHP-20, FL Studio

Awatar użytkownika
Akton

Post autor: Akton » czwartek 10 mar 2011, 16:48

Zaczyna być to jednak standardem i chyba coraz bardziej potrzebnym. Znam ten ból, męcząc się na 4 GB :) Zapytaj Piotra, ile ma RAM-u :)

NI Komplete 12, EWQL Symphonic Gold Orchestra,Spectrasonics Omnisphere, NI Alicia's Keys, EWQL Ministry of Rock, IK Philharmonik Miroslav, BFD ECO

Awatar użytkownika
AkselPL

Post autor: AkselPL » czwartek 10 mar 2011, 17:10

Na czym oni sprzedają ten program? na dysku twardym czy na nośnikach DVD bądź BR ?

Ciekawe jak długo to się instaluje:)

[addsig]
Korg M3-73, Korg Radias-R, Korg EXB-Radias, Korg Electribe MX-1, Korg Kaoss Pad 3, Kawaii KC-10, Waldorf Blofeld KB, Ibanez GiO, Fender Mustang III, Behringer XD80USB, Fostex PM1MKII, Behringer K10s, Creative ZXR, E-mu Midi, Reloop RHP-20, FL Studio

Awatar użytkownika
psysutra

Post autor: psysutra » czwartek 10 mar 2011, 17:53

...

Zaczyna być to jednak standardem i chyba coraz bardziej potrzebnym. Znam ten ból, męcząc się na 4 GB :) Zapytaj Piotra, ile ma RAM-u :)

...

Ja mam 2 i jakoś jadę :D

Stay Psychedelic People!

Awatar użytkownika
Akton

Post autor: Akton » czwartek 10 mar 2011, 19:46

...
...

...

...

Chyba na hardware :)

[addsig]
NI Komplete 12, EWQL Symphonic Gold Orchestra,Spectrasonics Omnisphere, NI Alicia's Keys, EWQL Ministry of Rock, IK Philharmonik Miroslav, BFD ECO

Awatar użytkownika
Robix

Post autor: Robix » czwartek 10 mar 2011, 20:13

...

Jakoś ;). Ja mam 8 GB i jeszcze ciągnę, ale ze 3 porządne biblioteki i zmienię na 16 GB. Teraz nie wyobrażam sobie pracy na mniej niż 8 BG RAM, mając pamięciożerne oprogramowanie.

Pozdro,

Robert

Początkujący muzyk.

adn_01

Post autor: adn_01 » czwartek 10 mar 2011, 22:09

...Ja mam 2 i jakoś jadę :D... 
Jakoś ;). Ja mam 8 GB i jeszcze ciągnę, ale ze 3 porządne biblioteki i zmienię na 16 GB. Teraz nie wyobrażam sobie pracy na mniej niż 8 BG RAM, mając pamięciożerne oprogramowanie.
Pozdro,
Robert...

ja mam na mac pro 18GB, a na imacu 6GB i wprawdzie imac może nieco szybciej wsysa zasoby ale wszystkie projekty logicowe się na nim uruchamiają... fakt, głównie wtyki z NI, 2 virusy i liczne zeberki. wiem, niektóre sample są demoralizujące...

ODPOWIEDZ