Mam głupie pytanie, ale nie ma na nie odpowiedzi w instrukcji obsługi moich monitorów (KRK RP6) a z elektroniki jestem totalnie niekumaty. Czy mogę podpiąć do jednej pary monitorów sygnał z dwóch różnych komputerów (każdy z nich korzysta ze swojej karty dźwiękowej). Monitory mają po dwa wejścia symetryczne, na XLR i na dużego jacka, plus po jednym wejściu niesymetrycznym, na chincha. Więc teoretycznie mógłbym wpiąć do każdego monitora nawet 3 różne źródła dźwięku, ale nie wiem czy czegoś nie spalę, nie uszkodzę. Dziękuję z góry za pomoc i wyrozumiałość dla mojej ułomności
Jedna para monitorów, dwa źródła sygnału
-
Re: Jedna para monitorów, dwa źródła sygnału
Spalić nie spalisz, najwyżej będzie brumić.
...
Mam głupie pytanie, ale nie ma na nie odpowiedzi w instrukcji obsługi moich monitorów (KRK RP6) a z elektroniki jestem totalnie niekumaty. Czy mogę podpiąć do jednej pary monitorów sygnał z dwóch różnych komputerów (każdy z nich korzysta ze swojej karty dźwiękowej). Monitory mają po dwa wejścia symetryczne, na XLR i na dużego jacka, plus po jednym wejściu niesymetrycznym, na chincha. Więc teoretycznie mógłbym wpiąć do każdego monitora nawet 3 różne źródła dźwięku, ale nie wiem czy czegoś nie spalę, nie uszkodzę. Dziękuję z góry za pomoc i wyrozumiałość dla mojej ułomności...
Lepiej kup DAC z dwoma wejściami optycznymi - nie będzie pętli mas i innych anomalii mogących uszkodzić monitory.
Nie lepiej zaopatrzyc się w Kontroler sygnału monitorów? coś w tym rodzaju http://www.mackie.com/products/bigknob/ lub w najgorzym wypadku jakiś dobry mikser? Masz wtedy pod kontrolą wszystkie wyjscia, wszytskich interfejsów, odluch sluchawkowy i wiele innych ciekawych rzeczy. Przedewszytskim wygoda i pod ręką.
-
- Jarek_Zand
Możesz też podpiąć wyjście audio komputera, z którego rzadziej korzystasz do wejścia liniowego karty dźwiękowej komputera, do którego masz podłączone monitory. Zaleta tego rozwiązania jest taka, że na swoich KRK masz odsłuchach z obu komputerów jednocześnie, bez inwestowania w dodatkowy sprzęt. Wada masz zajęte wejścia audio.
Pozdrawiam!