E-mu 0404 USB - 4 x audio IN

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
db194
E-mu 0404 USB - 4 x audio IN

Post autor: db194 » czwartek 03 mar 2011, 10:02

Witam,

mam pytanie.

Jak podpiąć do interfejsu EMU 0404 USB - 2 urządzenia z wyjściem analogowym, aby nagrywać je równocześnie w Cubase na 4 ścieżkach (każdy kanał osobno)?
Lub na dwóch ścieżkach stereo, każde urządzenie na 1 ścieżce.

--------------------------------------------
Chciałem do EMU podpiąć na wejścia równocześnie klawisze i sampler.

EMU posiada dwa wejścia analogowe mono (A i B) oraz 2 wejścia cyfrowe S/PDIF (Optical i Coaxial)

Tu jest specyfikacja http://www.emu.com/products/product.asp?category=610&subcategory=611&product=15185
--------------------------------------------
Na dzień dzisiejszy udało mi się podpiąć klawisze i sampler równocześnie na wejścia analogowe poprzez
2 kable (typu: 2 x jack mono -> 1 x jack stereo)

Problem jest taki, że na wejściu analogowym A mam zmiksowany dźwięk z klawiszy i samplera z wyjść lewych tych urządzeń.
W wejściu B natomiast z wyjść prawych.

Chciałbym wydzielić kanały lewe i prawe tak żeby w Cubase mógł nagrać i obrobić osobno audio z samplera i osobny z klawiszy na 2 lub 4 różnych ścieżkach
przy równoczesnym nagrywaniu gry samplera i klawiszy.

W Cubase widzę 4 wejścia EMU 0404.

Z tego co się domyślam to 2 są analogowe (osobno left i osobno right)
i 2 są cyfrowe i też rodzielone na kanały (lewy i prawy)

Tutaj zamieszczam zdjęcia tego co widzę w Cubase: http://www.idf.pl/c/

4 wejście jest nieaktywne - domyślam się że to optical i może dopiero po wpięciu kabla z sygnałem wykryje to wejście.

W 0404 USB na panelu pod wejściami S/PDIF jest podpisane IN i OUT, więc podejrzewam że mam do dyspozycji tylko jedno z wejść Coaxial i jedno Optical.
Chociaż chciałbym się mylić i żeby te coaxial to były 2 wejścia (to może jakieś ADC da się podpiąć)

Trapi mnie jeszcze jedna sprawa w sekcji Direct Mionitor jest przycisk (main, s/pdif, off)
i jak podpinam klawisze pod wejścia analogowe A i B to muszę przełączyć się na Main żeby słyszeć coś na monitorach (na s/pdif i off - jest cisza)

Ta opcja s/pdif mnie martwi i obawiam się że o równoczesnym sygnale na wejściach cyfrowych i analogowych będę mógł pomarzyć.

W instrukcji nie jest dla mnie to jasno napisane i stąd moje pytania. A i ja się słabo znam.

Awatar użytkownika
gm_korg

Re: E-mu 0404 USB - 4 x audio IN

Post autor: gm_korg » czwartek 03 mar 2011, 16:08

Witam
Spróbuj w Cubase ustawić - wejście Stereo In na jednym tracku i na drugim tracku Stereo In 2.
Dla pierwszego sygnał będzie analogowy , dla drugiego sygnał cyfrowy.
Wciśnij przycisk na obu trackach czerwony guzik rec- i spróbuj nagrać sygnał z dwóch niezależnych wejść.
Teraz nie mogę tego sprawdzić organoleptycznie – więc piszę spróbuj. Ale na weekend sam ten sposób sprawdzę.

KORG KRONOS2, KORG KRONOS,Virus TI2, KORG TRITON EXTREME 76, MOSS, Nord Lead 4;ROLAND V- SYNTH ; CUBASE 6,5

Awatar użytkownika
gm_korg

Post autor: gm_korg » niedziela 06 mar 2011, 19:58

Witam ponownie.
Sprawdziłem i działa !
KORG KRONOS2, KORG KRONOS,Virus TI2, KORG TRITON EXTREME 76, MOSS, Nord Lead 4;ROLAND V- SYNTH ; CUBASE 6,5

Awatar użytkownika
db194

Post autor: db194 » poniedziałek 07 mar 2011, 08:43

...Witam ponownie.
Sprawdziłem i działa ! ...

Dzięki za odpowiedź.

Nagrywałeś równocześnie dźwięk z dwóch instrumentów na dwóch różnych ścieżkach?

A jak rozwiązałeś sygnał do wejścia cyfrowego? Masz jakiś konwerter AD (czy podpiąłeś cyfrę od razu)?

Sprawdzałeś na karcie E-MU 0404 USB?

Jak miałbyś chwilę napisz coś więcej.

Awatar użytkownika
gm_korg

Post autor: gm_korg » poniedziałek 07 mar 2011, 09:12

Witam
W moich instrumentach mam wyjścia i wejścia cyfrowe – Korg M3, Triton Extreme i Roland V-synth, oprócz rzecz oczywista analogowych.
Podłączyłem dla sprawdzenia cyfrowo Rolanda, natomiast analogowo Tritona . Ogólnie korzystam z miksera, ale dla sprawdzenia podpiąłem oba instrumenty bezpośrednio do E-MU 0404 USB

W Cubase – jedna ścieżka na Stereo In – ustawiona (analog L i R)

Druga ścieżka Stereo In2- ustawiona w karcie na cyfrę ( S/PDIF L i R)

W obu ścieżkach zaznaczyłem rec (czerwone kółko w opisie tracku) i zacząłem nagrywać.

Obie ścieżki nagrały się bez problemu.

Czyli reasumując – można tak nagrać do 3 źródeł.

Analogowo L i R (stereo) – lub –
1. Tylko L (mono)
2. tylko R (mono)
3. ( S/PDIF L i R) (stereo) - bo masz tylko jedno wejście cyfrowe w karcie.

Pozdr
gm

Awatar użytkownika
db194

Post autor: db194 » poniedziałek 07 mar 2011, 09:31

Bardzo dziękuję za super szybką i wyczerpującą odpowiedź.

Rozpocząłem więc poszukiwania konwertera analogowo-cyfrowego.

Korzystając z okazji tego posta, zadam jeszcze jedno pytanie:

Czy ktoś mógłby polecić jakiś niedrogi ale rozsądny konwerter analogowo-cyfrowy?

Jeszcze raz dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam

ODPOWIEDZ