autor: Pietro » czwartek 03 mar 2011, 15:50
...
Witam serdecznie,
Jestem na etapie kompletowania sprzętu do pracy z dźwiękiem (obróbka, kompozycja przy użyciu VST) i zastanawiam się nad tym, jaką platformę wybrać, czy 1366 czy 1155. Procesor to oczywiście i7 i tu mam 2 pytania. czy lepiej wybrać i7 950 czy i7 2600K, drugie pytanie, czy lepiej wybrać platformę obsługującą pamięci działające w trybie 3 kanałowym? Czy ma to jakiś konkretny wpływ na pracę przy użyciu wtyczek np. EWQL i pamięci z jakim taktowaniem wybrać. Z góry dziękuję za odpowiedzi....
Co do platformy - to zależy. Ja wybrałem 1366, bo pozwala na max 24GB RAM, a wiedziałem, że mi 16GB nie starczy na długo. 6 kości 4GB też nie kosztuje tyle ile np. 4 kości po 8GB - gdybym wybrał 1155 (i to też nie wszystkie płyty tyle obsłużą).
Jest to też sprawdzona platforma, bez niespodzianek, chociażby takich jak było to niedawno z płytami głównymi na platformie 1155 (błąd konstrukcyjny - w ogóle musieli je wycofać ze sprzedaży).
Różnica w wydajności między dwu i trzykanałowymi pamięciami zapewne istnieje, ale przy wydajności obecnie dostępnych i7 i przy zastosowaniu VSTi, nie sądzę, żeby była ona potrzebna.
i7 to serio, bardzo silna seria procesorów. Dla porównania, projekty, które na moim starym Quad Core Q6600 nie wyrabiały się, teraz na i7 950 nie przekraczają 30%.
Prędkość pamięci - różnica wydajności między tymi najszybszymi a zwykłymi 1333 DDR3 z tego co się orientuję nie przekracza 10%, więc nie wiem czy warto - zawsze jest ryzyko niekompatybilności z płytą, nadmiernego grzania i niestabilności.
Jeśli pracujesz na bibliotekach sampli, to lepiej zamiast superszybkich pamięci zainwestować w dysk SSD wyłącznie na sample. Tutaj różnica w odniesieniu do zwykłych dysków talerzowych jest wręcz nieprawdopodobna.
- Piotr