M-Audio Axiom 61 v.2 - Mem. Dump issue

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
arisen84
M-Audio Axiom 61 v.2 - Mem. Dump issue

Post autor: arisen84 » piątek 25 lut 2011, 22:27

Witam ; )

Droga redakcjo oraz forumowicze, może pomożecie w temacie. Jestem wiernym czytelnikiem EiS jednak zawsze moje problemy obyły się bez pisania postów..
Aktualnie od 2 dni jestem posiadaczem w/w kontrolera nie zagłębiając się wcześniej w szerszy manual skakałem po panelu (chyba z wrażeń poznania go od środka, bo na zew prezentuje się przyjemnie) efektem był/jest bug w postaci braku dźwięku na klawiszu pierw. A z funkcją Mem. Dump,
Co prawda nie jest to mój pierwszy kontroler, posiadam od 2 lat remote 0SL & trochę siedzę w tematyce midi.
Nie będę tutaj pisał o ogólnych wrażeniach. Zastanawiałem się czy nie podpiąć tematu pod test klawiatur, no ale padło tutaj.. Wracając, mem dupm, reakcja klawisza jest, jednak kiedy podepnę jakiegoś wirtuala, na razie (nie korzystałem z directlinka.) na DAW: qbase LE.
Nie wiem co namieszałem ale nie wygląda mi to na mechaniczne uszkodzenie / czy bug elektroniki..
Co zrobiłem: reset do ustawień fabrycznych , ale nadal jest to samo.

Tutaj pytanie, dowiedziałem się że pierwsze wersje korzystały z edytora Enigma, czy można go użyć również dla v2.

Dziękuje za wszelką pomoc ; )
miłego , muzycznego wieczorku & weekend

Piniol
Kontakt:

Re: M-Audio Axiom 61 v.2 - Mem. Dump issue

Post autor: Piniol » poniedziałek 28 lut 2011, 11:46

Miesiąc temu zainstalowałem Enigmę - niestety Axiom mkII nie jest kompatybilny z tym edytorem. 

Co do usterek - też ją miałem niedługo po kupnie. W ogóle się nie włączała. Mam nadzieję, że to był jakiś pechowy egzemlarz. 

Muzyk jazzowy, skrzypek, klawiszowiec.
http://www.myspace.com/bienczyckidominik

arisen84

Post autor: arisen84 » poniedziałek 28 lut 2011, 13:52

...Miesiąc temu zainstalowałem Enigmę - niestety Axiom mkII nie jest kompatybilny z tym edytorem. 
Co do usterek - też ją miałem niedługo po kupnie. W ogóle się nie włączała. Mam nadzieję, że to był jakiś pechowy egzemlarz. ...

Witaj

Tak zgadza się doczytałem te informacje na stronie, w zasadzie nawet jest zbyteczny, bo wszelkie resety dokonuje się z poziomu urządzenia.. ale i po nich klawisz nie reaguje..

Postanowiłem zdziałać coś na własnymi siłami.. Wykonałem test MIDI OX, komunikat o note on / off
nie jest wysyłany.. za to dodatkowo przy każdym klawiszu jest jakiś komunikat AT Channel nie wiem dokładnie za co odpowiedzialny, być może to kom. systemowy..
Aktualnie siedzę w pracy i nie mam screena z testów.. Ale myślę że coś sam skopałem, bo wcześniej działał na 100% , he he grałem jeszcze bass ;) Musiałbym przypisać na podstawie karty implementacyjnej com. note on/off do tego klawisza tylko jeszcze nie wiem czym (jakim programikiem) to zrobić..
Przy okazji testu sprawdziłem sobie wszystkie encodery/fadery/pady/klawisze i tylko A go boli..
a instrukcja do tego axiom'a to poraszka..
Tutaj pytanie czy mogę korzystać z instrukcji od pierw. wersji może ona jest szersza & głębsza i coś z niej wyciągne, w końcu to chyba te same ciała MIDI.

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » poniedziałek 28 lut 2011, 16:34

...a instrukcja do tego axiom'a to poraszka...

Kolego, jakim cudem przyszło Ci do głowy, że kupując tak zaawansowany sterownik MIDI (wręcz Ferrari w tym temacie) dasz sobie z nim radę nie znając podstaw protokołu MIDI? Prawo Jazdy też robiłeś na sprzęcichu Formuły I?
Ale OK, zostaw sobie owy sprzęt, bo zacny. Zajmij się natomiast biegusiem teorią. Jak ją zaczniesz kumać będzie Ci lżej, a i innym także. Bo z tego, co do tej pory wypisałeś nawet nie ma Ci jak pomóc - po prostu wypisujesz farmazony niezrozumiałe dla każdego, kto się na tym zna, a przy tym chciałby Ci pomóc.
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

arisen84

Post autor: arisen84 » poniedziałek 28 lut 2011, 17:04

......a instrukcja do tego axiom'a to poraszka...

Kolego, jakim cudem przyszło Ci do głowy, że kupując tak zaawansowany sterownik MIDI (wręcz Ferrari w tym temacie) dasz sobie z nim radę nie znając podstaw protokołu MIDI? Prawo Jazdy też robiłeś na sprzęcichu Formuły I?
Ale OK, zostaw sobie owy sprzęt, bo zacny. Zajmij się natomiast biegusiem teorią. Jak ją zaczniesz kumać będzie Ci lżej, a i innym także. Bo z tego, co do tej pory wypisałeś nawet nie ma Ci jak pomóc - po prostu wypisujesz farmazony niezrozumiałe dla każdego, kto się na tym zna, a przy tym chciałby Ci pomóc....

Widzę ostro kolega pojechał, to może wskaż te farmazony które wg Ciebie wypisuję..?
Nie ma co , gościnność tutaj pierwsza klasa!

Oczekuję pomocy a nie odsyłania mnie do teorii / emanowania swoją pozycja rankingową !

PS. przeczytałem masę książek na temat midi.. tak masz rację nie wybrał bym tego instrumentu nie wiedząc jak go użytkować.. stw. tylko fakty, to czego szukałem nie zostało zamieszczone w instrukcji..
dopiero po gruntownym przeszukaniu forum m-audio się udało..

komunikat to tylko 0 i 1 i bardzo łatwo przy pomocy medium transmisyjnego to uwalić..

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » poniedziałek 28 lut 2011, 17:13

...przeczytałem masę książek na temat midi...

Nie sztuka przeczytać, chodzi o to aby je zrozumieć. Tu wystarczyłaby jedna i dobra.

I nie o midi, bo w tym rozmiarze możesz mieć np. majtki, tu chodzi o MIDI.

...tak masz rację nie wybrał bym tego instrumentu nie wiedząc jak go użytkować.. stw. tylko fakty, to czego szukałem nie zostało zamieszczone w instrukcji...

Totalna bzdura, jak już załapiesz owe MIDI sam się uśmiejesz z tego co tu wypisałeś.

...dopiero po gruntownym przeszukaniu forum m-audio się udało...

komunikat to tylko 0 i 1 i bardzo łatwo przy pomocy medium transmisyjnego to uwalić...

Rany Boskie
[addsig]

arisen84

Post autor: arisen84 » poniedziałek 28 lut 2011, 17:25

......przeczytałem masę książek na temat midi...

Nie sztuka przeczytać, chodzi o to aby je zrozumieć. Tu wystarczyłaby jedna i dobra.
I nie midi, bo w tym rozmiarze możesz mieć np. majtki, tu chodzi o MIDI.

...tak masz rację nie wybrał bym tego instrumentu nie wiedząc jak go użytkować.. stw. tylko fakty, to czego szukałem nie zostało zamieszczone w instrukcji...

Totalna bzdura, jak już załapiesz owe MIDI sam się uśmiejesz z tego co tu wypisałeś.

...dopiero po gruntownym przeszukaniu forum m-audio się udało...
komunikat to tylko 0 i 1 i bardzo łatwo przy pomocy medium transmisyjnego to uwalić...

Rany Boskie ...

Kolego chyba źle wstałeś albo szukasz ofiary ;/ zacznasz mnie powoli irytować..
właśnie wyszedłem z założenia że nie muszę się tutaj popisywać nie wiadomo jaką teorią na temat MIDI
(niech Ci będzie , że poprawnie! ) może piszę niezrozumiale , ale dla kogoś kto siedzi w temacie sprawa jest jasna!
a Ty się czepiasz nazewnictwa.. ! & NIE OBRAŻAJ MNIE!

TAK z punktu informatycznego komunikat składa się z 0 i 1 najprościej pisząc..
Już walić tę instrukcję bo do tyłka mi ona potrzebna.. masz racje!
ale nie zakładaj bo moim sloganie że nie orientuję się w temacie, bo to że nie zrozumiałeś świadczy o Tobie , czytaj ze zrozumieniem! // a booków, to Ci mogę masę polecić, od Co o midi wiedzieć powinieneś M. Żaczkowskiego , moim zdaniem najlepszy polski przekład w tej tematyce.. po jakieś inne wydawnictwa Helion
ale nie w tym rzecz.. a wszystko dlatego że nie miałem czasu przyłożyć się do dokładniejszego opisu sytuacji..
Także Tobie już podziękuję.

richtig

Post autor: richtig » poniedziałek 28 lut 2011, 17:31

arsen84 - opisz jeszcze raz swój problem, i postaraj się pisać pełnymi zdaniami, używać ogólnie przyjętych nazw, możliwie łopatologicznie i jasno. Bo póki co totalnie nie wiem o co Ci chodzi. A mam Axioma, może pomogę
www.myspace.com/pchelki

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » poniedziałek 28 lut 2011, 18:11

...A mam Axioma, może pomogę...

Też mam. Tyle, że aż trzy modele 61 - bo akurat tak wyszło: v.1 (z Enigmą), PRO (z HyperControl Technology) i v.2 (z DirectLink).
Ale co z tego, skoro kolega arisen84 zamiast słuchać/czytać ze zrozumieniem tych, co o nich nawet "coś tam" już wiedzą woli iść na amen w swoje zaparte. Zupełnie jak jakiś nakręcony małolat.
Chociaż jak tak się zastanowić - wszak w sumie to jego problem
[addsig]

arisen84

Post autor: arisen84 » poniedziałek 28 lut 2011, 18:31

......A mam Axioma, może pomogę...

Też mam. Tyle, że aż trzy modele 61 - bo akurat tak wyszło: v.1 (z Enigmą), PRO (z HyperControl Technology) i v.2 (z DirectLink).
Ale co z tego, skoro kolega arisen84 zamiast słuchać/czytać ze zrozumieniem tych, co o nich nawet "coś tam" już wiedzą woli iść na amen w swoje zaparte. Zupełnie jak jakiś nakręcony małolat.
Chociaż jak tak się zastanowić - wszak w sumie to jego problem ...

"...Zaparte" nawet nie nawiązałeś w ani jednym ze swoich postów do temu..
Nie Przedstawiłeś mi tez żadnej innej drogi z rozwiązaniem tematu.. prócz odesłania mnie do literatury : )
ale ustąpię..

Oboje wiemy, że Standard MIDI jest jeden, z tym że ja należę do osób które nie nazywają MIDI podpięciem klawiatury sterującej (Master) i jakiś tam VSTi (slave) , dla mnie MIDI to znacznie większe możliwości,
i zabiłbym tego kto wymyślił auto-mapę, czy HCT bo to pójście na łatwiznę! :)

ODPOWIEDZ