Yamaha 03d - dziwny problem

Tu zajmujemy się sprawami tyczącymi się urządzeń stosowanych przy nagłośnieniach imprez.
dagerr
Yamaha 03d - dziwny problem

Post autor: dagerr » wtorek 22 lut 2011, 21:15

Witam!

Mam następujący bardzo skomplikowany problem z yamaha 03d:

Jakieś półtora roku temu zakupiłe powyższy sprzęt i bardzo szybko po rozpoczęciu eksploatacji zaczeła sie awaria. po około godzinie lub dwóch kiedy mikser sie już rozgrzał (zasilacz), wyświetlacz przygasnął, następował trzask i zanikał sygnał na wyjściu. Trwało to różnie od kilku sekund do kilku minut, czasem dopiero po restarcie mikser wracał do normy. W związku z tym mikser powrócił do sprzedawcy i przysłano mi następny, który zachowywał sie dokładnie w ten sam sposób jak poprzedni. Zwieziony został zatem do serwisu: w pierwszym z nich nic nie odkryto tzn. usterka się nie pojawiła, ale misker nie przeszedł tzw. selftestu - zatrzymał sie na teście pamięci. Usterka wciąż nie usunięta. Następnie pojechał do Krakowa do serwisu yamaha i tam równiez bez rezultatu. W końcu mikser został sprzedany gdyz myślałem, że może jest jakiś problem u mnie np. zwarcie na przewodach, przedłużaczach, cokolwiek... okazało się jednak, że podobny problem występuję u klienta, który go kupił. - On z kolei zawiózł go do serwisu ostrowski, a tam również usterka nie występuje. Od razu dodaje, że został wykonany powrótr do ustawien fabrycznych, który również nie pomógł.

Proszę o pomoc.

pyza

Re: Yamaha 03d - dziwny problem

Post autor: pyza » środa 23 lut 2011, 14:25

Mam ten sam mixer i ten sam problem
cubase 4 komplete 5 powercore fw samplelord extreme sample conwerter

Zbynia

Post autor: Zbynia » środa 23 lut 2011, 15:31

Panowie może "poleciała" pamięć może coś innego - To można sprawdzić na oko wymieniając elementy albo oddać wyłącznie do porządnego serwisu yamahy - być może naprawią o ile mają części.Przykro to pisać ale to już złom - staroć i parametry słabiutkie.

Pozostaje rozglądać się za nowym a ten albo eksperymentować(bo naprawa napewno nie będzie niższa jak 1000 pln a w przypadku wymiany płyty głównej(bo nie sądzę by serwis wymieniał scalaki) nawet ze 2500pln) albo sprzedawać na częsci
...

Zbynia

Post autor: Zbynia » środa 23 lut 2011, 15:33

Zapomniałem :)

Rozbierzcie i na początek sprawdźcie dokładnie wszystkie kondensatory - przez tyle lat miały prawo wyschnąć - do wymiany wszystkie wybrzuszone - w miarę tanio i w razie co dość duże prawdopodobeństwo uruchomienia

dagerr

Post autor: dagerr » środa 23 lut 2011, 19:11

...
Zapomniałem :)

Rozbierzcie i na początek sprawdźcie dokładnie wszystkie kondensatory - przez tyle lat miały prawo wyschnąć - do wymiany wszystkie wybrzuszone - w miarę tanio i w razie co dość duże prawdopodobeństwo uruchomienia...

no ale to powinien na dzień dobry zrobić serwis prawda??? więc albo nie zwrócili na to uwagi, albo wszytsko jest  z nimi w porządku...

dagerr

Post autor: dagerr » czwartek 24 lut 2011, 10:18

...Mam ten sam mixer i ten sam problem
...

a gdzie go kupowałes jesli można wiedzieć? może to to samo źródło

Zbynia

Post autor: Zbynia » czwartek 24 lut 2011, 13:10

Kolego czasy kiedy serwisy cokolwiek lutowały (a tym bardziej scalaki czy kondensatory) skończyły się dawno temu - teraz mogą ci wymienić płytę główną czy zasilacz zależnie czego to wina i policzyć ci odpowiednio duuużo

a zapewne tego nie zrobią bo częsci już pewnie brak....

walczyłem ostatnio z jakimś super projektorem philipsa - serwis wyłącznie w fabryce(o ile jeszcze by się tego podjęła) albo nowy element niedostępny już nigdzie.......

na częsci albo na smietnik niestety - albo baw się sam czy może daj jakiemuś znajomemu elektronikowi

ODPOWIEDZ