Najlepszy zasilacz dla komputera w studiu

Jeśli masz problem związany z komputerem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Kyle
Re: Najlepszy zasilacz dla komputera w studiu

Post autor: Kyle » wtorek 22 lut 2011, 13:57

Dla mnie to są "zniekształcenia na napięciu wyjściowym",

No to fajnie, że u Ciebie na wyjściu zasilacza (do podzespołów w wewnątrz PC) masz napięcie zmienne. (na prawdę wewnątrz PC to jest napięcie stałe 12V/5V ... 3,3 ... STAŁE)

To po pierwsze.

Po drugie nakreślone są tam zniekształcenia PRĄDU wzgl. napięcia ... hell....lo !

... tak więc przemyśl sprawę jeszcze raz, odnośnie tego co tam widać, w którym miejscu może "to" być i jakie może mieć skutki na dźwięk.

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » wtorek 22 lut 2011, 17:52

Chopoki, fajnie piszecie, ale dałoby sie mniejszą czcionką? Cool

Kyle

Post autor: Kyle » wtorek 22 lut 2011, 18:08

...
Chopoki, fajnie piszecie, ale dałoby sie mniejszą czcionką? Cool...

Właśnie poruszyłeś pewien problem.

Bo kiedy zaczniesz wybierać czcionkę (czasem tak wychodzi) to nie da się wybrać nic pomiędzy

taką

a

taką.

... czyli lepiej tą dwójką?

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » wtorek 22 lut 2011, 18:35

...

Właśnie poruszyłeś pewien problem.
 ...

Ten edytor nie jest najszczesliwszy. Ale jak odpisujesz komuś kto pisal więszą czcionką to jest czasem automatycznie załącza taka sama.  Natywna jest ta ktorą ja pisze i wszyscy. Jezeli jest za mała z powodu duzej rozdzielczosci monitora, warto powiększyć sobie stronkę przy pomocy przeglądarki. Wszytskie teraz mają zoom.   Jak klikniesz nowy dokument to powinna na czysto wskoczyć normalna czcionka. 

Paweł

Post autor: Paweł » wtorek 22 lut 2011, 19:41

A ja wrócę jeszcze do kwestii mocy. Na własnym przykładzie przekonałem się że lepiej jakby ten zapas był większy niż piszecie.

Otóż posiadam Be Quiet! BQT P5-470W (nawiasem mówiąc buczy, podobnie jak znajomego - nie pamiętam jaki on od nich model wziął - stąd mój dystans do tej firmy) Wydawał się sensowny, ale ....

... najpierw konfig:

- i5 750
- 4 GB RAM Elixir
- Radeon 5770
- 3 x Seagate
- DVD
- wiatraki
- RME Multiface II

Na ustawieniach nominalnych to wszystko chodziło jak należy. Jednak po podkręceniu procesora (a tego modelu grzech nie kręcić) do 4 GHz na napięciu raptem 1.3 V i RAMu żeby jakoś nadążał, zasilacz już nie wyrabia przy starcie, czego efektem jest losowe wstawanie Mulitiface'a. Ja wiem, że ta karta potrzebuje stabilnego prądu na starcie (przyznam że nie wiem ile jej tam wat do szczęścia potrzebne), ale wydawało się że ten zasilacz powinien mu je dawać. Niestety nie daje, stąd ja bym w obecnych czasach do komputera muzycznego przy porównywalnym konfigu rekomendował coś od 550 W wzwyż.

Kyle

Post autor: Kyle » wtorek 22 lut 2011, 19:44

Wyczuwam, że się nie do końca rozumiemy.

O ile masz rację, że z zasilacza wychodzi napięcie stałe, to  gdybyś podłączył oscyloskop
i chciałbyś obejrzeć jak wygląda "napięcie stałe", to byś się zdziwił. Na składowej stałej naniesiona jest składowa zmienna, i tą składową zmienną, są zniekształcenia określone jako THD i inne. To jest wielkim utrapieniem konstruktorów Extremal Super Hiper Audio Haj Fi

Ten wykres o którym piszesz  nie ma formalnie nic wspólnego z THD

...

A to co Ty piszesz nie ma nic wspólnego z tym wykresem :]

Awatar użytkownika
staszek909

Post autor: staszek909 » środa 23 lut 2011, 11:09

Jeszcze odnośnie ChiefTeca, to lecę na ich zasilaczach już piąty rok. Wcześniej miałem 400W, teraz 450W (80+ bronze).
Do obliczania poboru mocy są kalkulatory w sieci. Proponuję poszukać i policzyć ile tej mocy będzie faktycznie potrzebnej. Nawet do zestawów z mocną grafiką wystarczy zazwyczaj dobry zasilacz 550W.

Kyle

Post autor: Kyle » środa 23 lut 2011, 11:13

...Jeszcze odnośnie ChiefTeca, to lecę na ich zasilaczach już piąty rok. Wcześniej miałem 400W, teraz 450W (80+ bronze).
Do obliczania poboru mocy są kalkulatory w sieci. Proponuję poszukać i policzyć ile tej mocy będzie faktycznie potrzebnej. Nawet do zestawów z mocną grafiką wystarczy zazwyczaj dobry zasilacz 550W.
...

Te kalkulatory to można sobie ... ehm, ehm ;) ... natomiast watomierz wiele mówi. Mój PC np. podczas przeglądania www pobiera ~88W z gniazdka sieciowego. Podczas grania w w wymagajacą grę 3D jakoś ~2xtyle.

ODPOWIEDZ