Najlepszy zasilacz dla komputera w studiu
Tak w ramach ciekawostki - skuteczność przy 50% obciązeniu gorsza niż wspomniany Chieftec. A cena wyższa. Ale tak czy siak to z całą pewnoscią przyzwoity zasilacz. Z reszta w tych cenach mało jest całkiem beznadziejnych konstrukcji. ...
Uparty jesteś do obrony swoich racji. Powiedziałem że dla mnie Chieftec nie jest firmą której zasilacz chciałbym posiadać. Dla mnie jest to klasa niżej niż Corsair i jest to czysto subiektywna opinia. Co do cen i jakości i sprawności miałem do wyboru Antec'a TruePower New 650W TP-650, który teoretycznie posiada DC-DC co niby jest plusem, ale jednak zdecydowałem się na Corsaira z racji zaufania do marki.
Nie tylko czyste tabelki i wykresy decydują o jakości, zobaczymy jak będzie działał.
Re: Najlepszy zasilacz dla komputera w studiu
tzw snobizm zdaje sie, spoko
...
Witajcie,
muszę w najbliższym czasie zmienić zasilacz w komputerze gdyż stary nie wyrabia nowego zestawu - i5 750, 8 GB, 2TB + w przyszłości grafa.
Z racji na to że ostanio dość mocno słyszę szumy na swojej dzwiękówce (Edirol FA66 FireWire) tylko utwierdzam się w sensie zakupu. Teraz pytanie, jaki jest wg. was najlepszy zasilacz do studia, chodzi mi o stabilność napięcia i niskie szumy.
Pozdrawiam
Arek
PS> Zasilacz nie musi byc super extra mega cichy bo nie będzie przy nim nic nagrywane, ale jednak fajnie by było by nie udwał odkurzacza....
Polecam zapoznanie się z firmą Tagan. Nie jest to firma z tanimi zasilaczami, ale myślę że są to wysokiej jakości konstrukcje, które sprawdzają się przy pracy 24/7. Pozdrawiam.
-
Polecam zapoznanie się z firmą Tagan. Nie jest to firma z tanimi zasilaczami, ale myślę że są to wysokiej jakości konstrukcje, które sprawdzają się przy pracy 24/7. Pozdrawiam....
Rzeczywiście Tagan był dobry. Jednak, zmieniałem zasilacz (jakiś rok temu), ponieważ mi Tagan wybuchł i chciałem również Tagana, ale mi sprzedawca odradził, ponieważ mówił, że ma mnóstwo zwrotów. Tagan chyba stracił na jakość, bo przenieśli produkcję. Nie wiem jak obecnie.
Nie rozmawiajmy o "zasilaczu do studia" bo to samo wsobie zabawnie absurdalne. Ale mozna wziąć to za rozmowe o zasilaczu do studyjnego komputera, jakże ważnej obecnie jednostki, nie tylko ze względów "snobistycznych" ale przedewszytskim bezpieczenstwa danych (95% obecnieprodukowanej muzyki leży w postacu danych na HDD) i ogólnych mozliwosci konfiguracji.
PS. Swoją drogą przydałby sie taki ultra mega turbo zasilacz do studia ktory zasilałby co sie da, nawet realizatora w chwilach słabosci hehe
[Post edytowany przez Admina w dniu 22/02/2011]
Dobrze by było porównać Ithd zasilaczy
Właśnie już nad tym chyba z 2 tygodnie myślę ... i zastanawiam się jaki to może mieć negatywny wpływ (te THD to nic innego jak "brzydkie" pobieranie prądu jak to określiła pewna osoba z innego forum). Czy nie jest czasem tak że to i tak ginie wśród innych zakłóceń z sieci? Nawet myślę nad podpięciem PC do jednej listwy (ochrona PC/modemów i pierdołek przed zakłóceniami z sieci), a sprzęt audio podpiąć do kolejnej listwy, wpiętej do tej pierwszej (ochrona przed zakłóceniami z sieci generowanymi przez powyższe PC/modemy i inne pierdołki) - rzadne zakłócenia z sieci czy od samego PC nie powinny się przedostać do zasilaczy od toru audio (monitory aktywne i DAC)
Chyba nie rozumiesz co te wykresy oznaczają. THD na wejściu zasilacza nie przekłada sięna wyjście, nie wspominając o THD na wyjściu karty dźwiękowej!