Najlepszy zasilacz dla komputera w studiu
To wszystko na 400 watowym modecomie MCII z porządnej serii (teraz już robia chłam i przeklejają naklejki)
Wszystko pieknie śmiga od 3 prawie lat.500 wat brałbym tylko do mocniejszej karty i quada.
i5 szczególnie sandy bridge zużywa bardzo mało energii - jak nie masz bardzo wydajnej karty graficznej albo dwóch połączonych to nie kupuj większego bo to nie ma najmniejszego sensu - będziesz miał tylko większe straty energii przez pracę w gorszych warunkach obciążenia.
Kup poprostu dobre 500 wat - i najlepiej niech ci podłączą w sklepie, bo trafiały się be quiet, które dość mocno piszczały
Re: Najlepszy zasilacz dla komputera w studiu
Jesteś 1 osobą która na forach chwai Chiefteca - może poporstu miałeś szczęście i trafiłeś na niezawodny egzemplarz. Dla mnie firma Chieftec jest porównywalna z tracerem.
Co do mocy, właśnie sam się zastanawiam jaka powinna być moc zasilacza - w przyszłości planuję dokupić dobrą kartę graficzną, ale to za pół roku.
Przedewszystkim chodzi mi o to, bym nie słyszał spadków napięc na dzwiękówce, co obecnie ma miejsce, i chcę by miał jak najniższe szumy bo nie chcę potem walczyć pół dnia z bramką szumów na vocalach. Jakieś strikte studyjne konstrukcje??
Arek
...@ DJOZD
Jesteś 1 osobą która na forach chwai Chiefteca - może poporstu miałeś szczęście i trafiłeś na niezawodny egzemplarz. Dla mnie firma Chieftec jest porównywalna z tracerem.
Arek...
Masz jakieś linki do tych for? Z wielką chęcią przeczytam.
Nigdy nie znalazłem opini dyskwalifikującej Chiefteca APS. Byc moze naczytaleś się o serii GPS ktora swego czasu miała wielki problem wadliwej serii (ale sama w sobie jest dobra tylko glosna). Reszta co poczytales to w większosci głupoty ludzi ktorzy sie nasłuchali opinii im podobnych uzytkowników. Nie masz zadnych podstaw porównywać klasy zasilaczy Chiefteca do zasilczy no name w ktorej to kategorii znajduje dziadostwo typu Tracer. Pomyliły ci się półki. Nie chodzi mi o to zebym ja ciebie przekonał do Chiefteca ale nie pisz głupot, poprostu. Modele APS to dobrej klasy zasilcze klasy Bronze 80+ uzyskujace ponad 85% wydajnosci przy 50% obciązeniu.
Hej
Ze swojej strony polecam Ci zasilacz Antec CP-850, jego jedyną wadą jest to, że jest on dedykowany tylko trzem obudowom Anteca P183, P193 i Twelve hundred, ponieważ nie ma standardowych wymiarów ATX.
http://www.antec.com/Believe_it/product.php?Series=MjQ=
Jeśli jednak nie masz takiej obudowy myślę, że mogę polecić Ci w ogóle zasilacze tej firmy. Ja jestem bardzo zadowolony. Kupiłem ten zasilacz kiedy składałem sobie komputer do studia domowego, jest on bardzo cichy, 80 plus potwierdzone w wielu niezależnych testach i mnogość wyjść, kabli kabelków i miejsc na ich podłączenie, także można zasilić spory kombajn.
Pozdrawiam
Muzyka jest dla mnie bardzo ważna, jestem wokalistą, gitarzystą i komponuję własne utwory. Chcę nauczyć się wszystkiego, co będzie mi potrzebne do homerecordingu na jak najwyższym poziomie. W przyszłości chcę nagr
...@ DJOZD
To ja będę drugą :). We wszystkich moich komputerach były te zasilacze i tylko raz przytrafiła mi się awaria (z powodu za małej mocy zasilacza przeciążyłem go troszeczkę :D). Po za tym jedynym incydentem nigdy nie było problemów.
Pozdrawiam,
Robert
Ja nie chwalę ale za tą kasę dostajemy porządną jakość.
Co ma zasilacz do szumów na mikrofonie bo nie rozumiem?
jak masz problem z wyborem zasilacza to policz moc - procek max 130 wat niekręcony(amd 6 rdzeni), karta graficzna powiedzmy taki gtx460 100 wat....dyski do 10 wat sztuka pamięć też z 10 wat...płyta główna koło 20 do 40.....na co tu 650?
Co ma zasilacz do szumów na mikrofonie bo nie rozumiem?
Kiepski zasilacz potrafi wygenerować takie szumy, też wydawało mi się to niemożliwe póki nie zdarzyło się w moim komputerze. Przed wymianą zasilacza na wyjściach karty było słychać zakłócenia w rytmie pracy dysków twardych :)
jak masz problem z wyborem zasilacza to policz moc - procek max 130 wat niekręcony(amd 6 rdzeni), karta graficzna powiedzmy taki gtx460 100 wat....dyski do 10 wat sztuka pamięć też z 10 wat...płyta główna koło 20 do 40.....na co tu 650?...
GTX460 ciągnie ponad 250W pod obciążeniem ;)
Chociaż 650W to rzeczywiście lekka przesada przy jednej karcie graficznej.
bez przesady - niecałe 200
szumy na karcie to wina karty i nie wyciszonych niepotrzebnych wejść a nie zasilacza - tym bardziej że prąd musi przejść przez masę filtrów zanim trafi na przetworniki karty
szumy na karcie to wina karty i nie wyciszonych niepotrzebnych wejść a nie zasilacza - tym bardziej że prąd musi przejść przez masę filtrów zanim trafi na przetworniki karty...
A w przypadku złącza FW?
Finalnie zakupiłem zasilacz Corsair CMPSU-650HXEU, opinie jak podłącze itd
......bez przesady - niecałe 200
szumy na karcie to wina karty i nie wyciszonych niepotrzebnych wejść a nie zasilacza - tym bardziej że prąd musi przejść przez masę filtrów zanim trafi na przetworniki karty...
A w przypadku złącza FW?
Finalnie zakupiłem zasilacz Corsair CMPSU-650HXEU, opinie jak podłącze itd...
Tak w ramach ciekawostki - skuteczność przy 50% obciązeniu gorsza niż wspomniany Chieftec. A cena wyższa. Ale tak czy siak to z całą pewnoscią przyzwoity zasilacz. Z reszta w tych cenach mało jest całkiem beznadziejnych konstrukcji.