Jaki kompresor do wokalu na żywo

Tu zajmujemy się sprawami tyczącymi się urządzeń stosowanych przy nagłośnieniach imprez.
Awatar użytkownika
pawel555
Jaki kompresor do wokalu na żywo

Post autor: pawel555 » piątek 04 wrz 2009, 11:32

Witam. Chciałbym żeby ktoś mi poradził jaki kompresor zastosować do wokalu na żywo. Mam dwie opcje; tc triple c używany lub dbx 166xl nowy. Z dbx miałem już do czynienia i jest ok. Jeśli chodzi o triple c, to akurat zakup w ciemno. Stąd moje pytanie. Czy zastosowanie pasmowego triple c jakoś dodatnio wpłynie na brzmienie w porównaniu do 166xl.  A może jednak pozostać przy dbx.

Paweł.

Awatar użytkownika
mike123

Re: Jaki kompresor do wokalu na żywo

Post autor: mike123 » poniedziałek 14 lut 2011, 00:32

...Witam. Chciałbym żeby ktoś mi poradził jaki kompresor zastosować do wokalu na żywo. Mam dwie opcje; tc triple c używany lub dbx 166xl nowy. Z dbx miałem już do czynienia i jest ok. Jeśli chodzi o triple c, to akurat zakup w ciemno. Stąd moje pytanie. Czy zastosowanie pasmowego triple c jakoś dodatnio wpłynie na brzmienie w porównaniu do 166xl.  A może jednak pozostać przy dbx.
Paweł.... Witam ...ostatnio przetestowalem super kompresor...JDK konstrukcja od API...bardzo dobra,tyle ze kosztuje 995 euro..polecam,porownywalem z jeszcze drozszymi i JDK przebil wszystkie...Mike
Troche gram i spiewam.male studio zaczynam cos robic nagrywam najchetniej standarty...narazie dla siebie...pozdrawiam serdecznie...mike

Awatar użytkownika
Kompost

Post autor: Kompost » poniedziałek 14 lut 2011, 22:34

166XL będzie w 100% ok, o ile nie będziesz używał ekstremalnych ustawień kompresji. Przy mocnym tłumieniu zaczyna po prostu zniekształcać, co na instrumentach bywa fajne ale na wokalu już niekoniecznie.

Murek

Post autor: Murek » wtorek 15 lut 2011, 13:37

...Witam. Chciałbym żeby ktoś mi poradził jaki kompresor zastosować do wokalu na żywo. Mam dwie opcje; tc triple c używany lub dbx 166xl nowy. Z dbx miałem już do czynienia i jest ok. Jeśli chodzi o triple c, to akurat zakup w ciemno. Stąd moje pytanie. Czy zastosowanie pasmowego triple c jakoś dodatnio wpłynie na brzmienie w porównaniu do 166xl.  A może jednak pozostać przy dbx.
Paweł....

żaden z wyżej wymienionych - polecam któryś z klonów urei 1176, distressor lub w warunkach budżetowych fmr audi rnc, nie ma nic lepszego w tej cenie.

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » wtorek 15 lut 2011, 14:58

Na zywo, do malego klubu? Nic ponizej LA2 nie wchodzi w gre. I oczywiscie tylko oryginalny, za 13 kola, okazja.

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » wtorek 15 lut 2011, 15:22

...Na zywo, do malego klubu? Nic ponizej LA2 nie wchodzi w gre. I oczywiscie tylko oryginalny, za 13 kola, okazja.... 

A co tam?Smile

Na poważnie, to może coś ze stajni Drawmer`a? Bardzo fajnie zbudowany sprzęt. W kompresji live polecam serię MX i DL.

Awatar użytkownika
Tadeo
Kontakt:

Post autor: Tadeo » wtorek 15 lut 2011, 17:27

hmm, a może kompresor do wokalu na żywo nie jest Ci potrzebny?
...bo po co się dodatkowo stresować większym ryzykiem sprzężeń
matiz ma racje? klub, mały?
no doobra, ten la2 może być...w ostateczności

Awatar użytkownika
Kompost

Post autor: Kompost » wtorek 15 lut 2011, 19:05

Gadanie, właśnie w małych klubach trafia się najwięcej "wyjców" nie potrafiących obchodzić się z mikrofonem, na których jedynym lekarstwem jest bezczelne prasowanie dynamiczne i profilaktyczne podtapianie w pogłosie ;)

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » wtorek 15 lut 2011, 20:17

żaden z wyżej wymienionych - polecam któryś z klonów urei 1176, distressor

JDK, 1176, distressor... no no... te z pewnością będą idealne! {#śmiech}

Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » wtorek 15 lut 2011, 20:19

Na poważnie, to może coś ze stajni Drawmer`a? Bardzo fajnie zbudowany sprzęt. W kompresji live polecam serię MX i DL.
...

W ostatnich dniach gdzieś mi mignęło ogłoszenie z DL241 - to jest porządny sprzęt do tego celu (lepszy od 166)

Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

ODPOWIEDZ