Program do odtwarzania muzyki z komputera?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
DJOZD
Re: Program do odtwarzania muzyki z komputera?

Post autor: DJOZD » piątek 11 lut 2011, 16:24

Hehe, dajcie spokój.  Program to kwestia wygody a nie jakosci dzwięku.  No chyba ze sobie ktoś pozałącza jakies "ulepszacze" w postaci wtyczek.  Ale generanie - dajta spokoj.

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » piątek 11 lut 2011, 16:26

...o nie, zaczyna sie ;p jak Kolega słyszy różnice, to chwała Mu za to :) ja się przyznaje, jestem głuchy, bo w ślepym teście na pewno nie odróżniłbym np. WMP od Winampa... ale są zapewne tacy, którzy mają bardziej wykształcone/wrażliwe ucho :) pozdrawiam... 

Ależ oczywiście że mogą być różnice. Np. taki iTunes na spokojnie z faderem głośności dopchanym na maksa daje poziom sygnału powyżej 0dBSmile Przesterowując tym samym sygnał... 

senjin
Kontakt:

Post autor: senjin » piątek 11 lut 2011, 16:31

Ja z kolei spotkałem się z problemami z artefaktami przy odtwarzaniu mocno przesterowanych mp3 - teoretycznie algroytm dekodowania mp3 powinien być jednoznaczny, a okazuje się, że nie jest... a może niektóre programy robią coś ekstra "po drodze" (zmiana częstotliwości próbkowania np?), co w takiej sytuacji prowadzi do zniekształceń?... Niestety brak mi wiedzy, żeby dokładniej zbadać sprawę.

Ale z tym problemem poradziłem sobie programikiem mp3gain, który potrafi obniżyć głośność pliku mp3 bez dekodowania.

Awatar użytkownika
AkselPL

Post autor: AkselPL » piątek 11 lut 2011, 16:58

Generalnie DJZOD ma racje, bo to tak jakby powiedzieć ze jeden daw brzmi lepiej o d drugiego a przecież to jedno i to samo wszystko to cyfra.

[addsig]
Korg M3-73, Korg Radias-R, Korg EXB-Radias, Korg Electribe MX-1, Korg Kaoss Pad 3, Kawaii KC-10, Waldorf Blofeld KB, Ibanez GiO, Fender Mustang III, Behringer XD80USB, Fostex PM1MKII, Behringer K10s, Creative ZXR, E-mu Midi, Reloop RHP-20, FL Studio

Awatar użytkownika
ZgibniewZiobor

Post autor: ZgibniewZiobor » piątek 11 lut 2011, 16:58

... widzę, że znaleźliście słaby punkt mojego testu:D Odsłuchiwałem materiał na max volume z wyłączonym eq i różnice słyszałem. Sami zróbcie taki teścik, bo tego jeszcze nie widziałem. Chciałem dodać, że nie jestem żadnym znawcą. Swoją drogą temat jest tak przyziemny, że aż ciekawy.

Awatar użytkownika
ZgibniewZiobor

Post autor: ZgibniewZiobor » piątek 11 lut 2011, 17:04

...ot co jest napisane o Foobar2000: "foobar to program autorstwa Petera Pawlowskiego, współtwórcy WinAmpa, który zrezygnował ze współpracy z NullSoftem. foobar cieszy się opinią programu o rewelacyjnej jakości odtwarzanego dźwięku. Główną cechą wyróżniającą program z "tłumu" jest zastosowane w nim wewnętrzne przetwarzanie danych realizowane na 64 bitach z konwersją na sygnał 16/24 bitowy wyjściowy z ditherem (odpowiednio dobranym szumem poprawiający wrażenia odsłuchowe). Stratne formaty dekodowane są do 32bit więc nie zachodzi obcinanie dużych wartości sygnału."

Janusz_M

Post autor: Janusz_M » piątek 11 lut 2011, 17:33

...
...ot co jest napisane o Foobar2000: "foobar to program autorstwa Petera Pawlowskiego, współtwórcy WinAmpa, który zrezygnował ze współpracy z NullSoftem. foobar cieszy się opinią programu o rewelacyjnej jakości odtwarzanego dźwięku. Główną cechą wyróżniającą program z "tłumu" jest zastosowane w nim wewnętrzne przetwarzanie danych realizowane na 64 bitach z konwersją na sygnał 16/24 bitowy wyjściowy z ditherem (odpowiednio dobranym szumem poprawiający wrażenia odsłuchowe). Stratne formaty dekodowane są do 32bit więc nie zachodzi obcinanie dużych wartości sygnału."...

ot co jest napisane o foobar2000 na stronie www.foobar2000.org w dziale FAQ:

Does foobar2000 sound better than other players?

No. Most of “sound quality differences” people “hear” are placebo effect (at least with real music), as actual differences in produced sound data are below their noise floor (1 or 2 last bits in 16bit samples). foobar2000 has sound processing features such as software resampling or 24bit output on new high-end soundcards, but most of the other mainstream players are capable of doing the same by now.

Pozdrawiam
Janusz

Awatar użytkownika
ZgibniewZiobor

Post autor: ZgibniewZiobor » piątek 11 lut 2011, 18:13

...a ja to wyczytałem na stronie Winampa: "Technologia kodowania AACPlus o wysokiej rozdzielczości bitowej (jakość dwukrotnie lepsza niż w przypadku wersji bezpłatnej)"

to odnośnie wersji Pro

Janusz_M

Post autor: Janusz_M » piątek 11 lut 2011, 22:52

...
...a ja to wyczytałem na stronie Winampa: "Technologia kodowania AACPlus o wysokiej rozdzielczości bitowej (jakość dwukrotnie lepsza niż w przypadku wersji bezpłatnej)"

to odnośnie wersji Pro...

Może się mylę, ale tu raczej chodzi o możliwość kodowania algorytmem AACPlus, a nie o algorytm zwiększający jakość dekodowania MP3. Chyba nie obejdzie się bez testów, a te żeby były wiarygodne muszą być ślepe. Podejrzewam, że ostatecznie różnice będą naprawdę minimalne (o ile w ogóle słyszalne), więc nie wiem czy jest sens poświęcać na to czas? Osobiście skupiłbym się na tym czy program ma wymaganą funkcjonalność, wygodny interfejs i ile zasobów pochłania.

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
ZgibniewZiobor

Post autor: ZgibniewZiobor » piątek 11 lut 2011, 23:03

To, że różnice są znikome to fakt...zresztą dziś mój interface w studiu (mbox2) wrócił mnie na ziemię, ponieważ tylko na WMP lub Winampie odtwarza muzykę. Inne programy nie widzą karty:( ...takie te Digidesigny;) Zastosowałem kompromis... zainstalowałem sobie do Winampa piękną skórkę i jest już cacy:P

ODPOWIEDZ