UAD-2 DUO - zawiesza się

Jeśli masz problem związany z komputerem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
Tadeo
Kontakt:
Re: UAD-2 DUO - zawiesza się

Post autor: Tadeo » środa 09 lut 2011, 13:30

podeślij mi tego uada na parę dni, obadam sprawę

Awatar użytkownika
Łukasz1985

Post autor: Łukasz1985 » wtorek 02 sie 2011, 15:44

Witam. Caly czas jade na wlaczonej opcji oszczedzania energi (w windowsie wlaczylem) i uad pracuje stabilnie i sie nie zawiesza:) czy to wsazuje na to ze trzeba kupic mocniejszy zasilacz np Corsair AX850?:) Bende bardzo wdzieczny za uwagi bo wacham sie czy kupic ten wlasnie zasilacz.

Cubase Pro 8 - Windows 7 Home Premium (64bit)

Awatar użytkownika
Łukasz1985

Post autor: Łukasz1985 » środa 03 sie 2011, 15:35

...
Witam. Caly czas jade na wlaczonej opcji oszczedzania energi (w windowsie wlaczylem) i uad pracuje stabilnie i sie nie zawiesza:) czy to wsazuje na to ze trzeba kupic mocniejszy zasilacz np Corsair AX850?:) Bende bardzo wdzieczny za uwagi bo wacham sie czy kupic ten wlasnie zasilacz....

To jak doradzi ktos?:)

Awatar użytkownika
Łukasz1985

Post autor: Łukasz1985 » wtorek 09 sie 2011, 23:01

...
...
Witam. Caly czas jade na wlaczonej opcji oszczedzania energi (w windowsie wlaczylem) i uad pracuje stabilnie i sie nie zawiesza:) czy to wsazuje na to ze trzeba kupic mocniejszy zasilacz np Corsair AX850?:) Bende bardzo wdzieczny za uwagi bo wacham sie czy kupic ten wlasnie zasilacz....

To jak doradzi ktos?:)...

No panowie dzis zamontowalem w kompie zasilacz Corsair AX850{#śmiech}, wszystko chodzi jak marzenie nic juz sie nie zawiesza i odziwo obciazenie ASIO spadlo piecio krotnie:) Jesli ktos mysli powaznie o robieniu muzyki przy pomocy komputera to naprawde polecam ta marke zasilaczy:)

Pozdrawiam, Łukasz.

[addsig]

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » środa 10 sie 2011, 11:23

...
 zamontowalem w kompie zasilacz Corsair AX850{#śmiech}, wszystko chodzi jak marzenie nic juz sie nie zawiesza i odziwo obciazenie ASIO spadlo piecio krotnie:) Jesli ktos mysli powaznie o robieniu muzyki przy pomocy komputera to naprawde polecam ta marke zasilaczy:)

Pozdrawiam, Łukasz.
...

Fajnie że wpadłeś na pomysł zmiany zasilacza tak późno. Genralnie składanie komputera do pracy profesjonalnej zawsze wiąże się z zakupem możliwie (w ramach pewnego budżetu) najlepszych podzespołów. Gdzie zasilacz zawsze był w czołówce tych (priorytetowych) elementów. Kupiłeś bardzo fajny zasilacz ale nie jest powiedziane że akurat tyle trzeba było wydać. Zasilacze w przedziale około 400zł dobrej marki w zupełności wystarczają, szczególnie kiedy nie musimy mieć aż tak duzego nadmiaru. Od lat pracowałem na starym Chieftecu, teraz od 3 lat na nowym i wszytsko idzie jak burza.

Napisz tylko czy po zmianie zasilacza zmienileś opcje na maksymalną wydajność? Jak to działa?

Jeżeli ok, to znaczy że faktycznie zasilacz. Jeżeli nie to być może na oszczędzaniu system wyłączył nieuzywane elementy dzięki czemu zwolniły zasoby IRQ. Co mogło być pośrednią przyczyną niestabilności.

Ale jak zawsze potwierdza sie reguła - dobry zasilacz to początek braku problemów.  

Awatar użytkownika
Łukasz1985

Post autor: Łukasz1985 » środa 10 sie 2011, 13:09

Napisz tylko czy po zmianie zasilacza zmienileś opcje na maksymalną wydajność? Jak to działa?

Tak ustawilem na maksymalna wydajnosc i wszystko chodzi ok:)

serenity

Post autor: serenity » sobota 27 sie 2011, 03:15

...

...

Witam,

Dołączę się do wątku. Od kilku miesięcy mam zwieszki. Totalny freeze i pisk z monitorów. Pomaga jedynie reset, najlepiej wyłączenie kompa. Czasem po włączeniu panel UAD2 (DUO) twierdzi, że nie ma karty. Czasem kilka razy dziennie taki zwis. Wkurzające, bo nie zawsze Cubase zapisze sobie backup.

Zauważyłem, że zwisy się zdażają raczej gdy jest ciepło na dworzu. Czyli ew. temperatura może mieć na to wpływ. Zaslilacz to Chiftec bodajże 700W, Win7 64bit, wydajność ustawiona na maks. W kompie siedzi tylko grafika GeForce9850GT oraz iLok2 i Steinberg Key. Sieciówkę wyłączam.

Na tym samym kompie mam drugi taki sam Win7 do zabawy, internetu, filmów. W nim mam wyłączone UAD2. Jeśli mnie pamięć nie myli, to tylko jeden zwis miałem na nim.

Kiedyś miałem problem z tą kartą UAD2, migały diody z tyłu obudowy i się wykrzaczała. Serwis firmowy w USA napisał mi, abym wyjął kartę i ponownei zainstalował. Na jakis czas pomogło. No ale z tydzień temu miałem ze 3 zwisy, za każdym razem pisk. NO i co by tu sprawdzić...zasilacz, slot, opcje zasilania, a może coś w biosie (którego nie updatowałem od nowości). Płyta ASUS P7P55D-E LX.

Kijowo się tak pracuje, z niepewnością, czy za chwilę nie usłyszę znajomego, ochydnego pisku i...część roboty pójdzie na marne.

Pozdrawiam,

Paweł

Aranżer i kompozytor

Awatar użytkownika
Łukasz1985

Post autor: Łukasz1985 » sobota 27 sie 2011, 08:09

...
...

...

Witam,

Dołączę się do wątku. Od kilku miesięcy mam zwieszki. Totalny freeze i pisk z monitorów. Pomaga jedynie reset, najlepiej wyłączenie kompa. Czasem po włączeniu panel UAD2 (DUO) twierdzi, że nie ma karty. Czasem kilka razy dziennie taki zwis. Wkurzające, bo nie zawsze Cubase zapisze sobie backup.

Zauważyłem, że zwisy się zdażają raczej gdy jest ciepło na dworzu. Czyli ew. temperatura może mieć na to wpływ. Zaslilacz to Chiftec bodajże 700W, Win7 64bit, wydajność ustawiona na maks. W kompie siedzi tylko grafika GeForce9850GT oraz iLok2 i Steinberg Key. Sieciówkę wyłączam.

Na tym samym kompie mam drugi taki sam Win7 do zabawy, internetu, filmów. W nim mam wyłączone UAD2. Jeśli mnie pamięć nie myli, to tylko jeden zwis miałem na nim.

Kiedyś miałem problem z tą kartą UAD2, migały diody z tyłu obudowy i się wykrzaczała. Serwis firmowy w USA napisał mi, abym wyjął kartę i ponownei zainstalował. Na jakis czas pomogło. No ale z tydzień temu miałem ze 3 zwisy, za każdym razem pisk. NO i co by tu sprawdzić...zasilacz, slot, opcje zasilania, a może coś w biosie (którego nie updatowałem od nowości). Płyta ASUS P7P55D-E LX.

Kijowo się tak pracuje, z niepewnością, czy za chwilę nie usłyszę znajomego, ochydnego pisku i...część roboty pójdzie na marne.

Pozdrawiam,

Paweł...

Czesc! W moim przypadku byl to zasilacz, moze i u Ciebie tez to samo? Sprubuj wlaczyc w windowsie tryb oszczednosci energi, jesli to pomoze to znaczy ze zasilacz nie wyrabia i trzeba go wymienic:)

[addsig]

serenity

Post autor: serenity » sobota 27 sie 2011, 15:18

Czesc! W moim przypadku byl to zasilacz, moze i u Ciebie tez to samo? Sprubuj wlaczyc w windowsie tryb oszczednosci energi, jesli to pomoze to znaczy ze zasilacz nie wyrabia i trzeba go wymienic:)
...

Witaj,

Dziękuję za odpowiedź. Włączyłem w Windows oszczędzanie energii (od razu zauważyłem spadek wydajności w Cubase) oraz w Cubase mam wyłąączone zarządzanie energią przez Steiberg'a ;) Popracowałem z godzinę i znowu pisk, drugi już dziś, a na dworzu gorąco...

Chyba jednak nie zasilacz. Co robić :(

Aranżer i kompozytor

Awatar użytkownika
Łukasz1985

Post autor: Łukasz1985 » niedziela 28 sie 2011, 15:37

...

...

Witaj,

Dziękuję za odpowiedź. Włączyłem w Windows oszczędzanie energii (od razu zauważyłem spadek wydajności w Cubase) oraz w Cubase mam wyłąączone zarządzanie energią przez Steiberg'a ;) Popracowałem z godzinę i znowu pisk, drugi już dziś, a na dworzu gorąco...

Chyba jednak nie zasilacz. Co robić :(

...

Nie mam pojecia co to moze bycCry

ODPOWIEDZ