Dwa identyczne interfejsy audio

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
brzydki
Dwa identyczne interfejsy audio

Post autor: brzydki » środa 02 lut 2011, 18:33

Chcę podłączyć 2 takiesame interfejsy USB (http://www.behringer.com/EN/Products/UCA202.aspx) by uzyskać możliwość rejestracji 4 śladów.

Próbowałem wykożystać dwa, ale inne (różniące się) w ASIO (jeden mikrofon i mikser rozdzielił sygnał w 4 szyny i do dwóch interfejsóww) i była różnica latencji, dodał się wysoki szum na dwóch kanałach i antyfaza ;-(

Pytanie brzmi: Czy przy zastosowaniu dwóch identycznych kart nie będzie takiego problemu.

Szczerze: Potrzebuję głosu rozsądku by wybić sobie ten pomysł z głowy.

Domorosły producent rockowy, wielbiciel polskich kasetowych demówek z lat osiemdziesiątych

Awatar użytkownika
JacekH

Re: Dwa identyczne interfejsy audio

Post autor: JacekH » czwartek 03 lut 2011, 12:45

Cytat:

...Chcę podłączyć 2 takiesame interfejsy USB (http://www.behringer.com/EN/Products/UCA202.aspx) by uzyskać możliwość rejestracji 4 śladów.
Próbowałem wykożystać dwa, ale inne (różniące się) w ASIO (jeden mikrofon i mikser rozdzielił sygnał w 4 szyny i do dwóch interfejsóww) i była różnica latencji, dodał się wysoki szum na dwóch kanałach i antyfaza ;-(
Pytanie brzmi: Czy przy zastosowaniu dwóch identycznych kart nie będzie takiego problemu.

Szczerze: Potrzebuję głosu rozsądku by wybić sobie ten pomysł z głowy. ...

Zły pomysł. O ile producent tego nie przewidział (jak np. RME, M-AUDIO) to jeden sterownik ASIO nie obsłuży dwóch urządzeń. Wprawdzie do nagrania mogą pracować ze sterownikiem Multimedia ASIO i wtedy zobaczysz wszystkie fizyczne wejścia w aplikacji, ale każda z tych kart pracując z własnym zegarem nie zapewni Ci idealnej synchronizacji (pomiędzy nimi).

Te Behringery nie mają wejścia/wyjścia Word Clock, ani nawet wejścia cyfrowego, po którym można by zsynchronizować urządzenia. Najbardziej po ludzku to jest tak, że używasz wielokanałowej karty audio, lub kilku kart spiętych zegarem i najlepiej ze sterownikiem, który obsłuży więcej niż jedną kartę, kiedy brakuje Ci wejść/wyjść.

Jacek

ODPOWIEDZ