Queen - "Greatest Hits II" (2011 Remaster)
Re: Queen - "Greatest Hits II" (2011 Remaster)
...Czy ktoś się zapoznał z tym wydawnictwem ? Czy to nie będzie przypadkiem taki potworek brzmieniowy jak "Death Magnetic" Metallici ? Przester na całości i "płaska fala" z poucinanymi szczytami... Poprawiać coś co jest doskonałe ? ...
To "Death Magnetic" było remasterowane? No to teraz wiadomo, dlaczego taka kicha. Ach ten wszechobecny zły remaster...
To "Death Magnetic" było remasterowane? No to teraz wiadomo, dlaczego taka kicha. Ach ten wszechobecny zły remaster......
Joachim - nigdzie nie pisałem że "Death Magnetic" był remasterowany.... Nigdzie nie piszę że remaster może być zły. Moje obawy tyczą się"wojny głośności" i spieprzenia czegoś co jest zrobione perfect - po cholerę to remasterować ? Pytam czy ktoś słyszał i jakie ma zdanie na temat tej płyty.
Joachim - nigdzie nie pisałem że "Death Magnetic" był remasterowany.... Nigdzie nie piszę że remaster może być zły.
A jednak porównanie nietrafione. Raz - Metallica w takim wykonaniu to element brzmienia, czy się to komuś podoba, czy nie. Dwa - współczesne nieremasterowane wydawnictwo przyrównane do czegoś sprzed lat, w dodatku do składaka - ma się nijak.
Moje obawy tyczą się"wojny głośności" i spieprzenia czegoś co jest zrobione perfect - po cholerę to remasterować ? Pytam czy ktoś słyszał i jakie ma zdanie na temat tej płyty....
Pomijając sam fakt, że to składak, część remasterów jest robiona, by dostosować je do współczesnych warunków. Kto słyszał swoje produkcje w rozgłośniach radiowych, nadawane naprzemiennie ze współcześnie robionymi produkcjami, ten wie, co mam na myśli.
A jako przykład polecam przeanalizować "Kind of Blue" M. Davisa - wiele wydań, remaster w bardzo różnych celach, włącznie z niwelowaniem nierównomierności obrotów płyty. Acha - i polecam słuchać brzmienia, bez ripowania do DAW i wdawania się w dywagacje, czy master był potrzebny czy nie, bo obraz ściętych wierzchołków na monitorze w niektórych wersjach tych remasterów może nagle spowodować, że ucho usłyszy gorzej...
p.s. nie wiem, czy słyszałem tą wersje wydawnictwa Quinn
Quinn...
w sensie Queen