Jakie smyczki VST?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
Mechanical
Re: Jakie smyczki VST?

Post autor: Mechanical » środa 26 sty 2011, 16:31

Dźwięki prawie na pewno pochodzą z Roland U-220 + chorus... ciężko będzie coś znaleźć.

ukręcić samemu ok, tylko na czym najlepiej bo jeśli masz na myśli synth1 i podobne to albo ja jestem do d... :D albo ten synt się do tego nie nadaje a znam go dobrze...  

gitarzysta-producent-lider początkującego zespołu Indusrial-Punk-electro-rock ; )

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » środa 26 sty 2011, 16:46

... Swoją drogą jakby dobze pogrzebac i pobawić sie brzmieniem to taki strindżek można ukręcic samemu.  Ale jakby sie chlopak dowiedzial jakiego sprzetu tam uzywali (źródło) to potem efekty można juz samemu dopasować...

Jasne, że tak.
Tyle, że końcowy efekt na płycie CD to nie raptem wypalony zbiór tracków audio wprost z projetu w dowolnym DAW. Tu za Chiny nie potrafię zrozumieć czemu tutejsza młodzież nie potrafi zakumać tak prostej sprawy. Może przez to, że ładuje się w to forum nie czytając magazynu EiS, regulaminu Forum, tutejszego FAQ-a, słowem chyba niczego, ze zrozumieniem tekstu?
Co gorsza owi czasem meldują tu naprawdę fajne tematy/problemy(!), tyle, że właśnie głównie przez ich wspomnianą indolencję naprawdę ciężko im w jakikolwiek sposób konkretnie pomóc
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » środa 26 sty 2011, 16:55

... że właśnie głównie przez ich wspomnianą indolencję naprawdę ciężko im w jakikolwiek sposób konkretnie pomóc  ... 

Cóż, niesposób sie nie zgodzić. Nie bedziemy przecież uczyć każdego krok po kroku jak zbudowac brzmienie ze słuchu.   

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » środa 26 sty 2011, 16:56

...Dźwięki prawie na pewno pochodzą z Roland U-220 + chorus... ciężko będzie coś znaleźć...

Roland U-220, czyli znacznie mniej szumiące i troszkę bardziej rozbudowane rozwinięcie modelu U-110, to typowy ROM-player. Nie mając możliwości dotarcia do jego oryginalnej wavetable na swym Synth1 możesz co najwyżej tylko "wypocić" sobie raptem jakąś tam namiastkę tego brzmienia
[addsig]

Awatar użytkownika
Mechanical

Post autor: Mechanical » środa 26 sty 2011, 17:15

......Dźwięki prawie na pewno pochodzą z Roland U-220 + chorus... ciężko będzie coś znaleźć...

Roland U-220, czyli znacznie mniej szumiące i troszkę bardziej rozbudowane rozwinięcie modelu U-110 to typowy ROM-player. Nie mając możliwości dotarcia do jego oryginalnej wavetable na Synth1 możesz co najwyżej tylko "wypocić" sobie raptem jakąś tam namiastkę tego brzmienia ...

Ale ja wcale nie chcę do tego używać synth1 doskonale wiem że cudów tym nie zdziałam, wiem także że nie uzyskam idealnie takiego samego brzmienia bez tego sprzętu to oczywiste... tak jak podkreślałem wcześniej chce zbudować brzmienie tylko PODOBNE do tego przykładu - jestem w stanie wydać na to trochę kasy tylko nie bardzo wiem co by mogło dać podobny efekt, nie wymagam od was nauki krok po kroku jak buduje się brzmienie bo to potrafię sam... doradźcie przy wyborze dobrego oprogramowania a będę wdzięczny ;)   

gitarzysta-producent-lider początkującego zespołu Indusrial-Punk-electro-rock ; )

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » środa 26 sty 2011, 17:22

...tak jak podkreślałem wcześniej chce zbudować brzmienie tylko PODOBNE do tego przykładu - jestem w stanie wydać na to trochę kasy tylko nie bardzo wiem co by mogło dać podobny efekt...

Nikt z nas nie jest Tobą, czyli podobny efekt np. dla mnie nie koniecznie będzie podobnym dla Ciebie.
Naprawdę dalej nie rozumiesz o co tu w tym wszystkim biega?
[addsig]

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » środa 26 sty 2011, 17:35

P.S.

Tak sobie właśnie pomyślałem - a może kup gdzieś za "grosze" (jak dotąd) tego U-220 i daj już sobie spokój z symulacją. Będziesz miał w oryginale to o czym marzysz. Pamiętaj tylko, że pewnikiem dopiero za kilka lat odsprzedasz go z zyskiem. Chyba, że naprawdę dobrze kupisz wersję z klawiaturą (U-20), naprawdę niezłą . Ten model można "ostro" sprzedać wręcz na pniu.
[addsig]

Piniol
Kontakt:

Post autor: Piniol » środa 26 sty 2011, 17:59

...P.S.
Tak sobie właśnie pomyślałem - a może kup gdzieś za "grosze" (jak dotąd) tego U-220 i daj już sobie spokój z symulacją. Będziesz miał to, o czym marzysz w oryginale. Pamiętaj tylko, że dopiero za kilka lat odsprzedasz go z zyskiem. Chyba, że "dobrze" kupisz wersję z klawiaturą (U-20), naprawdę niezłą ...

No nie wiem czy z zyskiem. Ja kupiłem Rolanda Jx8P 15 lat temu za 600 zł i całkiem niedawno sprzedałem na allegro za tyle samo. Wątpię, żeby taki rompler stał się kultowym klawiszem za jakiś czas. 

Muzyk jazzowy, skrzypek, klawiszowiec.
http://www.myspace.com/bienczyckidominik

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » środa 26 sty 2011, 18:17

...Ja kupiłem Rolanda Jx8P 15 lat temu za 600 zł i całkiem niedawno sprzedałem na allegro za tyle samo...

Cóż, popełniłeś wręcz totalny błąd

...Wątpię, żeby taki rompler stał się kultowym klawiszem za jakiś czas. ...

Nie stanie się kultowym, bo jest raptem hybrydą z tamtego okresu. Ale to, że z czasem cena nie niego wzrośnie, to jest więcej niż pewne.

Kiedyś czasookres zabytków mierzyliśmy wiekami, później dziesięcoleciami, dalej kwartałami, x..latami, a obecnie wręcz dorocznymi NAMM-ami.
[addsig]

Awatar użytkownika
Mechanical

Post autor: Mechanical » czwartek 27 sty 2011, 13:28

OK 

Osiągnąłem mniej więcej to o co mi chodziło ; D!

Użyłem 3 x synth1 4x massive Ni + jakąś darmową wtyczkę symulacje skrzypiec + dużo efektów w sumie kręciłem 4 godziny i wykręciłem to ;) http://mechanical.wrzuta.pl/audio/1ZeBZGBIdyK/pad

ODPOWIEDZ