Jakie smyczki VST?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
Mechanical
Jakie smyczki VST?

Post autor: Mechanical » wtorek 25 sty 2011, 23:37

Jak w temacie - chciałbym zainwestować w automat smyczków/bank brzmień na vst...

co polecicie ? 

i jeszcze jedno jaka wtyczka-syntezator według was jest najlepsza do typowo oldschoolowych smyczków, zależy mi na brzmieniu podobnym do brzmienia prodigy z ery expiriece z tego co wiem Liam mieszał wtedy synty z  prawdziwymi smyczkami z automatu mój najbliższy typ to utwór hyperspeed...

Co polecacie zastanawiam się nad fm 8 - NI a co do prawdziwych smyczków nie mam zielonego pojęcia co wybrać...

pozdr ;)

gitarzysta-producent-lider początkującego zespołu Indusrial-Punk-electro-rock ; )

Piniol
Kontakt:

Re: Jakie smyczki VST?

Post autor: Piniol » środa 26 sty 2011, 01:29

...
Jak w temacie - chciałbym zainwestować w automat smyczków/bank brzmień na vst...

co polecicie ? 

i jeszcze jedno jaka wtyczka-syntezator według was jest najlepsza do typowo oldschoolowych smyczków, zależy mi na brzmieniu podobnym do brzmienia prodigy z ery expiriece z tego co wiem Liam mieszał wtedy synty z  prawdziwymi smyczkami z automatu mój najbliższy typ to utwór hyperspeed...

Co polecacie zastanawiam się nad fm 8 - NI a co do prawdziwych smyczków nie mam zielonego pojęcia co wybrać...

pozdr ;)...

Pierwsze słyszę żeby synteza FM nadawała się do brzmień typu strings, ale mogę się mylić. Masz na myśli oczywiście syntetyczne smyczki? Ja polecam Synth1. 

Muzyk jazzowy, skrzypek, klawiszowiec.
http://www.myspace.com/bienczyckidominik

Awatar użytkownika
Akton

Post autor: Akton » środa 26 sty 2011, 07:15

La Scoring Strings, EWQL Platinum Orchestra (lub też CCC - dużo taniej), Philharmonik Miroslav.

NI Komplete 12, EWQL Symphonic Gold Orchestra,Spectrasonics Omnisphere, NI Alicia's Keys, EWQL Ministry of Rock, IK Philharmonik Miroslav, BFD ECO

Pietro

Post autor: Pietro » środa 26 sty 2011, 11:29

...La Scoring Strings, EWQL Platinum Orchestra (lub też CCC - dużo taniej), Philharmonik Miroslav....

Tylko, ze to sa klasyczne orkiestrowe smyczki, wiec moze autorowi podpadnie cos bardziej popowego, jak np. te smyczki od Native Instruments. Nie pamietam jak sie nazywaja.

- Piotr

Awatar użytkownika
ast

Post autor: ast » środa 26 sty 2011, 12:01

Pierwsze słyszę żeby synteza FM nadawała się do brzmień typu strings, ale mogę się mylić. Masz na myśli oczywiście syntetyczne smyczki? Ja polecam Synth1. ...

Nadaje się, i to całkiem nieźle. To, że DX7 w pierwszej wersji miał nędzne smyki, to jeszcze nie dowód bezużyteczności FM do tej klasy dźwięków
Ja jestem tylko zwykłym grajkiem...

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » środa 26 sty 2011, 14:36

Nadaje się, i to całkiem nieźle. To, że DX7 w pierwszej wersji miał nędzne smyki, to jeszcze nie dowód bezużyteczności FM do tej klasy dźwięków ...

Okej, ale umówmy sie, nie będą to "smyczki" tylko Synth strings'y. Ndające sie jako brzmiania Pad lub solowe jako lead. Ale wżadnym wypadku jako symulacja żywego brzemia.

Wydaj mi sie  ze bliżej brzmieniu z prodigy do jakiegoś rom playera z nałozonym flangarem. 

Awatar użytkownika
Mechanical

Post autor: Mechanical » środa 26 sty 2011, 15:13

Ok więc radzicie żeby kupić np. La Scoring Strings ( z opinii najlepsze ) i nakładać na to jakieś efekty ? Czy może lepszym rozwiązaniem byłby dla mnie jakiś dobry synt vst ?

co do synth1 ten syntezator jest świetny i darmowy - jakieś tam smyczki na nim też wydłubałem i to nawet całkiem całkiem ale to jednak nie jest to czego szukam - nie było tej mocy ; P 

nie chodzi mi tu żeby idealnie zrobić brzmienie prodigy to tylko taki przykład - chciałbym żeby brzmienie nie było jakieś tam symfoniczne ( jak np w amerykańskich filmach) tylko bardziej oldschoolowe ale nie może być też zbyt syntetyczne jak np smyczki w trance - coś na równi synta i orkiestry... no i musi być ta moc ; D

jestem w stanie troszkę wydać na ten cel ale nie ukrywam że łatwo mi to nie przyszło ; P

Więc lepiej zapytać i wybrać najlepsze rozwiązanie ; )  

gitarzysta-producent-lider początkującego zespołu Indusrial-Punk-electro-rock ; )

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » środa 26 sty 2011, 15:56

...

Więc lepiej zapytać i wybrać najlepsze rozwiązanie ; )  ...

Sprobuj sie dowiedziec jakiego sprzetu uzywali przy produkcji tej plyty. Moze znadziejsz trop, a potem symulacje vst tego sprzetu.  

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » środa 26 sty 2011, 16:08

...Sprobuj sie dowiedziec jakiego sprzetu uzywali przy produkcji tej plyty. Moze znadziejsz trop, a potem symulacje vst tego sprzetu...

O qrde! Czyżby były już też i symulatory VST pracy realizatorów?
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » środa 26 sty 2011, 16:19

......Sprobuj sie dowiedziec jakiego sprzetu uzywali przy produkcji tej plyty. Moze znadziejsz trop, a potem symulacje vst tego sprzetu...

O qrde! Czyżby były już też i symulatory VST pracy realizatorów? ...

Hehe, a jakże  ...  żart oczywiscie.  

Mialem na mysli repliki cyfrowe synthów, oczywiscie.   Swoją drogą jakby dobze pogrzebac i pobawić sie brzmieniem to taki strindżek można ukręcic samemu.  Ale jakby sie chlopak dowiedzial jakiego sprzetu tam uzywali (źródło) to potem efekty można juz samemu dopasować. Byc moze byl jaki melotron.  

ODPOWIEDZ