Wyprowadzka PC do innego pomieszczenia

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
mrbm
Wyprowadzka PC do innego pomieszczenia

Post autor: mrbm » piątek 21 sty 2011, 08:25

Interesujący wątek znalazłem: http://92.60.138.60/~apacz/smf/index.php?topic=9030.0
Zastanawiam się czy nie byłoby to lepsze rozwiązanie niż mozolne wyciszanie podzespołów często kosztem ich wydajności, czy jakieś obijanie matami obudowy (wzrost temperatury) itd.. Może właśnie najlepszym rozwiązaniem na pozbycie się hałasu naszych superszybkich dzisiaj "potworów" byłoby po prostu
wymeldowanie ich z naszego pomieszczenia? Ale tutaj pytanie: co z kablami audio? (dajmy na to odległość 5 metrów) i przy założeniu, że będą one bardzo dobrej jakości. Na ile te 5 metrów "dzwiękowo/jakościowo" zaboli?
Ciekaw jestem co myślicie o tym całym pomyśle...
Core i5, 16GB RAM, Sonar8 Producer, NI Komplete 7, VSLinstruments, Symphobia, Tonehammer Requiem, CineOrch, Hollywoodwinds, Drums of War

Awatar użytkownika
ZgibniewZiobor

Re: Wyprowadzka PC do innego pomieszczenia

Post autor: ZgibniewZiobor » piątek 21 sty 2011, 09:30

Kurzcze, ludzią to się nudzi:D Jak czasem sobie czytam co ludzie wymyślają, jak wydziwiają to jestem w szoku...ale prawda jest taka, że ja też taki byłem. Proponuję zainstalować cichsze chłodzenie, jeżeli to nie pomoże to proponuję udać się do apteki po takie ziołowe tabletki uspokajające z niebieskim koreczkiem (są najtańsze)...mi to pomaga:D Jeżeli nie masz komputera w kabinie nagraniowej:) to nie masz problemu.

Awatar użytkownika
ZgibniewZiobor

Post autor: ZgibniewZiobor » piątek 21 sty 2011, 09:36

swoją drogą słyszałem, że rosjanie opracowują wodę w tabletce...tylko jeszcze nie wiedzą w czym to rozpuścić, a dalszy etap przewiduje wynalezienie szlaufa bezprzewodowego.

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » piątek 21 sty 2011, 10:03

Mało kto zrobił w ten sposób o ktorym piszesz. Oczywiscie, mozesz to zrobic, ale po co?

Kup sobie porządny komputer z nowoczesnym procesorem 4 rdzeniami ktory ma wpółczynnik TDP napoziomie 80-120.  Zainwestuj w porządną obudowę (pokroju Antec hundred, ale bez swiecidełek oczywiscie), z 2 - 3 wielkimi wiatrakami (o sredniczy 22cm) pracującymi z predkoscią obrotową nie wiekszą niż 500-600 obr/min. Profesjonalny cooler psywny lub tez z duzym powolnym wiatrakiem (500 rpm). Prządny zasilacz o skutecznosci powyzej 85% i zapasem mocy zeby nie nagrzeał sie zabardzo (jak sie bedzie grzał to bedzie glosno pracowal). Karta grafiki pasywna, lub jak chcesz grac czasem to wmiare cicha z obnizoną szybkoscią pracy wiatraka do minimum (obudowa dobrze chlodzona da rade, a jedynie w czasie grania lekko podniesc predkosc). Gwaantuje ci że skorzystają na tym wszyscy - procesor, plyta glowna, zasilacz, dyski i TY.

Dobrze chlodzony komputer to gwarancja niezawodnosci i dlugowiecznosci podzespołów.

Ja zainwestowalem w porządny zestaw i teraz z półtrej metra prawie wogole nie slysze ze komputer wogole pracuje. Przyjemny lekusienki szumek w tle.  Dyski wydają sie byc glosniejsze niz chlodzenie.

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » piątek 21 sty 2011, 10:08

...
Mało kto zrobił w ten sposób o ktorym piszesz. Oczywiscie, mozesz to zrobic, ale po co?

Kup sobie porządny komputer z nowoczesnym procesorem 4 rdzeniami ktory ma wpółczynnik TDP napoziomie 80-120.  Zainwestuj w porządną obudowę (pokroju Antec hundred, ale bez swiecidełek oczywiscie), z 2 - 3 wielkimi wiatrakami (o sredniczy 22cm) pracującymi z predkoscią obrotową nie wiekszą niż 500-600 obr/min. Profesjonalny cooler psywny lub tez z duzym powolnym wiatrakiem (500 rpm). Prządny zasilacz o skutecznosci powyzej 85% i zapasem mocy zeby nie nagrzeał sie zabardzo (jak sie bedzie grzał to bedzie glosno pracowal). Karta grafiki pasywna, lub jak chcesz grac czasem to wmiare cicha z obnizoną szybkoscią pracy wiatraka do minimum (obudowa dobrze chlodzona da rade, a jedynie w czasie grania lekko podniesc predkosc). Gwaantuje ci że skorzystają na tym wszyscy - procesor, plyta glowna, zasilacz, dyski i TY.

Dobrze chlodzony komputer to gwarancja niezawodnosci i dlugowiecznosci podzespołów.

Ja zainwestowalem w porządny zestaw i teraz z półtrej metra prawie wogole nie slysze ze komputer wogole pracuje. Przyjemny lekusienki szumek w tle.  Dyski wydają sie byc glosniejsze niz chlodzenie.

...

No i nie dopisałęm. Cooler na CPU -  produkty polskiej firmy silentiumpc, dają porządnie rade. Ja mam model Fortis. Przeciętne porownanie - przy boxowym chlodzeniu temperatura CPU dochodzila do 60 stopni przy obrotach 3000-4000 RPM w lato przy upałach.  Po złożeniu Fortisa, i wiatraku 22cm 500rpm temperatura nie przekroczyla w stresie 42 C. Na luzie CPU idzie na 35-38C. 

Paweł

Post autor: Paweł » piątek 21 sty 2011, 13:38

Jak dla mnie, w dobie cichego chłodzenia powietrznego i tak największy problem stanowią coraz głośniejsze dyski. Ale i na to jest rada - są specjalne boxy na nie. Sprawdzone - działa. Dlatego nie ma sensu obecnie wywalanie komputera do drugiego pomieszczenia.

EMD

Post autor: EMD » piątek 21 sty 2011, 13:43

To prawda z tymi dyskami. Ja ma wyciszony komputer (polecam też silikownowe podkładki po wentylatory plus zamiast śrub do nich gumowe "nity") i największy hałas robią twarde dyski. Teraz mam je zawieszone na gumkach (elastycznie) i odizolowane od obudowy. Zastanawiam się na całkowitą obudową do nich tyle że zastanawia mnie poziom temperatury w środku takiego "ustrojstwa". Macie jakies sprawdzone typy?

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » piątek 21 sty 2011, 14:09

...To prawda z tymi dyskami. Ja ma wyciszony komputer (polecam też silikownowe podkładki po wentylatory plus zamiast śrub do nich gumowe "nity") i największy hałas robią twarde dyski. Teraz mam je zawieszone na gumkach (elastycznie) i odizolowane od obudowy. Zastanawiam się na całkowitą obudową do nich tyle że zastanawia mnie poziom temperatury w środku takiego "ustrojstwa". Macie jakies sprawdzone typy?... 

JA nie uzywam jeszcze boxow na dyski, ale mysle o tym. Mysle że jak bedzie dobra obudowa, z prawidlowym  obiegiem powietrza i odpowiednio wydajnymi wiatrakami to box (pewnie tez odprowadzający temperaturę) bedzie dobrze chlodzony zasysanym powietrzem. Ktore jest tak defacto najchlodniejsze bo dyski są dopiero pierwsze na drodze do chlodzenia.

Mnie sie wydaje nawet ze w obecnej sytuacji moje dyski są za chlodne. Niektore nie przekraczają nawet 30 stopni, a slyszalem ze dobrze jakby mialy trochę wieksza temp.    

Awatar użytkownika
AkselPL

Post autor: AkselPL » piątek 21 sty 2011, 14:18

Co za kombinacje, bo padnę...

O wiele prościej jest zainwestować w chłodzenie blokowe/wodne + maty wygłuszające na obudowę.

[addsig]
Korg M3-73, Korg Radias-R, Korg EXB-Radias, Korg Electribe MX-1, Korg Kaoss Pad 3, Kawaii KC-10, Waldorf Blofeld KB, Ibanez GiO, Fender Mustang III, Behringer XD80USB, Fostex PM1MKII, Behringer K10s, Creative ZXR, E-mu Midi, Reloop RHP-20, FL Studio

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » piątek 21 sty 2011, 14:54

...
Co za kombinacje, bo padnę...

O wiele prościej jest zainwestować w chłodzenie blokowe/wodne + maty wygłuszające na obudowę. ...

To jest twoje zdanie. Wiecej kombinacji wodze z matami. Dobra cicha obudowa zapewnia porządne i cohce chlodzenie każdego podzepołu.  Obudowe kupujesz kompletną przecież, z porządnymi wiatrakami z mozliwoscia regulacji obrotów. 

Maty powoduja wrost temp. w srodku.  Więc w lato dyski będą pracowaly na granicy. Powietrze z kolei zapewnia rownomierne chlodzenie całego sprzeu w srodku bez zadnych kombinacji. Dobra cyrkulcja powietrza przy uzyciu duzycj wentylatorów pracujacyh powoli pozwoli uzyc nawet pasywnego glodzenia dla CPU i karty grafiki (ale juz nie do gier). 

ODPOWIEDZ