Gitara akordowa VST

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
mrbm
Gitara akordowa VST

Post autor: mrbm » środa 19 sty 2011, 09:07

Witam
Na wstępie powiem, że zdaję sobie sprawę, iż nic nie zastąpi prawdziwego instrumentu, w tej jednak chwili
poszukuję względnie dobrze brzmiącej gitary VST mogącej grać akordami. Oczywiście zależy mi na dobrym brzmieniu próbek, ale najbardziej na realiźmie artykulacji, możliwości dowolnej edycji akordów, bo samo brzmienie chciałbym już dopracować emulacjami wzmaków i efektów. Czy ktoś z Was pracował może, albo pracuje z jakimś godnym polecenia pluginem?
Core i5, 16GB RAM, Sonar8 Producer, NI Komplete 7, VSLinstruments, Symphobia, Tonehammer Requiem, CineOrch, Hollywoodwinds, Drums of War

Awatar użytkownika
Akton

Re: Gitara akordowa VST

Post autor: Akton » środa 19 sty 2011, 09:23

Acoustic Legends HD

NI Komplete 12, EWQL Symphonic Gold Orchestra,Spectrasonics Omnisphere, NI Alicia's Keys, EWQL Ministry of Rock, IK Philharmonik Miroslav, BFD ECO

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » środa 19 sty 2011, 10:37

...Witam
Na wstępie powiem, że zdaję sobie sprawę, iż nic nie zastąpi prawdziwego instrumentu, w tej jednak chwili
poszukuję względnie dobrze brzmiącej gitary VST mogącej grać akordami. Oczywiście zależy mi na dobrym brzmieniu próbek, ale najbardziej na realiźmie artykulacji, możliwości dowolnej edycji akordów, bo samo brzmienie chciałbym już dopracować emulacjami wzmaków i efektów. Czy ktoś z Was pracował może, albo pracuje z jakimś godnym polecenia pluginem?...

Naprawde dobry i uniwerslany Real Guitar 2. Trezba umiec to zaprogrmować, ale w prawna ręka, troche regulacji (oktwaty, korekcji, artykulacji), i możesz włożyc gitare w każde nagranie. 

Awatar użytkownika
Łukasz1985

Post autor: Łukasz1985 » środa 19 sty 2011, 11:06

...Witam
poszukuję względnie dobrze brzmiącej gitary VST mogącej grać akordami. Oczywiście zależy mi na dobrym brzmieniu próbek, ale najbardziej na realiźmie artykulacji, możliwości dowolnej edycji akordów, bo samo brzmienie chciałbym już dopracować emulacjami wzmaków i efektów. Czy ktoś z Was pracował może, albo pracuje z jakimś godnym polecenia pluginem?...

Steinberg Virtual Guitarist:)

[addsig]
Cubase Pro 8 - Windows 7 Home Premium (64bit)

Awatar użytkownika
malichos

Post autor: malichos » środa 19 sty 2011, 13:01

A może AAS Strum (Acoustic lub Electric)? Nie na próbkach lecz modelowane fizycznie, ale co do np. realizmu artykulacji to chyba nie można mieć zastrzeżeń. Polecam spróbować.

Awatar użytkownika
Jarek_Zand

Post autor: Jarek_Zand » środa 19 sty 2011, 13:33

...
A może AAS Strum (Acoustic lub Electric)? Nie na próbkach lecz modelowane fizycznie, ale co do np. realizmu artykulacji to chyba nie można mieć zastrzeżeń. Polecam spróbować.
...

Wypróbowałem oba Strum-y AAS-a - są niezłe. Jeśli zależy ci na jak najwiernieszym odwzorowaniu gitary to do tej pory nie spotkałem się z niczym lepszym niż produkty Music Lab. Real Guitar udaje akustyki, Real Strat - Stratocaster-a a Real LPC - Les Paul-a. Do dwóch ostatnich dołączony jest w pełni funkcjonalny symulator IK Multimedia Amplitube 2 DUO. Polecam prezentacje wideo tych instrumentów na stronie producenta lub You Tube.

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » środa 19 sty 2011, 15:28

...
...
...

Wypróbowałem oba Strum-y AAS-a - są niezłe. Jeśli zależy ci na jak najwiernieszym odwzorowaniu gitary to do tej pory nie spotkałem się z niczym lepszym niż produkty Music Lab. Real Guitar udaje akustyki, Real Strat - Stratocaster-a a Real LPC - Les Paul-a. Do dwóch ostatnich dołączony jest w pełni funkcjonalny symulator IK Multimedia Amplitube 2 DUO. Polecam prezentacje wideo tych instrumentów na stronie producenta lub You Tube.
...

Dokladnie. Cała tak naprawde sztuka leży w zaprogramowaniu tych instrumentów.   Trzeba troche pozanc jego budowę i przy uzyciu lewej ręki sterując efektami mozna zagrac naprawde zgrabne partie. 

mrbm

Post autor: mrbm » środa 19 sty 2011, 17:02

Dzięki wszystkim.
Z tych propozycji najlepsze na mnie wrażenie zrobił Real Guitar.
Zwłaszcza emulacja strata. Także już wybrałem. Ach... gdyby tak goście z Music Lab pokusili się kiedyś jeszcze zrobić jakiegoś epiphona, te oldschoolowe hollobody, byłoby na prawdę zacnie...
Core i5, 16GB RAM, Sonar8 Producer, NI Komplete 7, VSLinstruments, Symphobia, Tonehammer Requiem, CineOrch, Hollywoodwinds, Drums of War

ODPOWIEDZ