Firewire, laptopy, problemy...

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
funkpower
Firewire, laptopy, problemy...

Post autor: funkpower » poniedziałek 17 sty 2011, 22:47

Witam, moze ktos mi pomoze w tym temacie.

Usiluje polaczyc jakikolwiek interface przez firewire do Laptopa Dell i za kazdym razem jest dramat... Czasem pochodzi przez 5 minut i zgubi sterowniki, raz za czas wywali niebieski ekran.

Fakt, przez te 5 minut chodzi wysmienicie...

Zauwazylem niestety, ze chipset nie jest Texas Instruments, ale myslalem, ze az takich problemow nie bedzie... Pozatym w starym Dellu jakims cudem bylo TI, stad myslalem, ze tymbardziej w nowych rowniez bedzie... Ten nowy Dell ma bardzo dobre osiagi, itp, procesor i7, ale co z tego, jak nie moge na nim pracowac

Wiem, ze jest mala szansa na to zeby firewire zadzialalo poprzez adapterki do Express Card... Problem w tym, ze uzywam UAD solo/laptop i nie moge zajac tego portu przez inne urzadzenie...

Ok, co w zwiazku z tym??? Macbook Pro?? Ale jaki, z tego co widze, te nowe Maki nie maja Express Card oprocz tych najdrozszych... Az tak fatalnie sie podzialo z tymi laptopami?

Ma ktos jakis pomysl dla mnie?

Z gory dzieki.

Pozdrawiam.

W

Awatar użytkownika
jonasz255

Re: Firewire, laptopy, problemy...

Post autor: jonasz255 » poniedziałek 17 sty 2011, 23:46

Zauwazylem niestety, ze chipset nie jest Texas Instruments, ale myslalem, ze az takich problemow nie bedzie...

....................................................

U mnie w Benq mam TI a i tak Saffire pro 40 nie chodzi. A inne chodzą:)

Awatar użytkownika
doministry1

Post autor: doministry1 » wtorek 18 sty 2011, 00:59

...

Zauwazylem niestety, ze chipset nie jest Texas Instruments, ale myslalem, ze az takich problemow nie bedzie...

....................................................

U mnie w Benq mam TI a i tak Saffire pro 40 nie chodzi. A inne chodzą:)
...

Kupiłem nowiutki Focusrite saffire 14 Pro.

I dramat na razie. Idę do serwisu z nim bo może robię jakiś błąd.

W moim przypadku okazało się że mimo że karta ma swój zasilacz to komputer musi mieć swój zasilacz wpięty bo inaczej karta nie działa wogóle.

A i tak przestała obsługiwać w pewnym momencie projekty. Nie wiem o co chodzi.

Na razie z bólem powrót do Lexicona Alpha, który.... działa!!!!

Kompozytor, Instrumentalista, Improwizator

Prosper

Post autor: Prosper » wtorek 18 sty 2011, 09:29

Ja może troche z innej beczki, ale mam takie pytanie do ludzi znających sie troche bardziej, a wiem, że tacy tu są...

Jaki wogóle sens ma dzisiaj zaopatrywanie interfejsów w fire wire?

Naczytałem się miliony wątków, o tym jak coś nie gra, jak to ludzie nie mogą pracować przez wieczne dropy itd.itp.
I niby fire wire obsłuży więcej wejśc/wyjśc, jest niby stabilniejsze...
ale ta teoria to chyba z czasów usb 1.0 bo jest masa interfejsów na USB, które działają i maja sie świetnie choćby Edirol Ua-101, fast track ultra, czy nowe motu 828 

Ja posiadam focusrite saffire pro 24 i na szczęscie nie mam z nim wiekszych kłopotów, tzn nie miewam jakis mega dropów, ale za to ta mała pieprzona wtyczka doprowadza mnie do szału!!
to cholerstwo cały czas wypada z wejścia w moim laptopie i dźwięk mi sie rozłącza, doszło do tego, że musze to ustrojtwo podwarzać żeby czuć jakiś komfort, ze jak rusze kompem to nie bede musiał restartować projektu..więc USB wygrywa nawet w tak głupiej kwesti..

Jakie są ZA, fire wire, dziś gdy USB spokojnie wystarcza?

pozdrawiam.

Straypear

Post autor: Straypear » wtorek 18 sty 2011, 13:45

...
Witam, moze ktos mi pomoze w tym temacie.

Usiluje polaczyc jakikolwiek interface przez firewire do Laptopa Dell i za kazdym razem jest dramat... Czasem pochodzi przez 5 minut i zgubi sterowniki, raz za czas wywali niebieski ekran.

Fakt, przez te 5 minut chodzi wysmienicie...

Zauwazylem niestety, ze chipset nie jest Texas Instruments, ale myslalem, ze az takich problemow nie bedzie... Pozatym w starym Dellu jakims cudem bylo TI, stad myslalem, ze tymbardziej w nowych rowniez bedzie... Ten nowy Dell ma bardzo dobre osiagi, itp, procesor i7, ale co z tego, jak nie moge na nim pracowac

Wiem, ze jest mala szansa na to zeby firewire zadzialalo poprzez adapterki do Express Card... Problem w tym, ze uzywam UAD solo/laptop i nie moge zajac tego portu przez inne urzadzenie...

Ok, co w zwiazku z tym??? Macbook Pro?? Ale jaki, z tego co widze, te nowe Maki nie maja Express Card oprocz tych najdrozszych... Az tak fatalnie sie podzialo z tymi laptopami?

Ma ktos jakis pomysl dla mnie?

Z gory dzieki.

Pozdrawiam.

W...

Mam Laptopa Fujtisu Siemens Amilo Pa 3553, jeszcze przed premierą w PL kupiłem w Niemczech kartę Fucusrite Saffire PRO 14, i okazało się że wyłaniał się okropnie zdeformowany dźwięk z głośników. Załamka, 1 myśl  odesłac karte, ale sprawdziłem na stacjonarnym, a teraz każda płyta główna od stacjonarki ma FireWire i o dziwo działała bez problemu, później w zaprzyjaźnionym sklepie komputerowym, sprawdziłem na laptopie Sony Vaio, także bez problemu. Wynikło z tego iż wina mojego lapka, zapewne uwalony port/chpiset. Kupiłem na Express Card, firmy 4World bo nic innego nie mogłem dostac, hhhmm śmiga pomijając to iż po 15min działania zaczyna przerywac dźwięk, wyjmę,  włoże karte EC i już do końca jest w porządku. Hmm Jest to uciążliwe, ale da się z tym życ na jakiś czas. Mam zamiar z tego powodu zmienic laptopa, w nie długim czasie, i własnie myślałem o Dell'u i Sony Vaio, ale skoro u Ciebie  z Dell'em jest problem  ;/ . I w dodatku nie pierwszy raz widze, że ktoś ma konkretnie problem z FireWire w Focusrite Pro 14.

Szkoda, że nie mam możliwosci sprawdzenia innego urządzenia działającego na FireWire np. kamere. Początkowo myślałem że uwalony jest ten port/chpiset bo swego czasu tyrałem lapka i sie grzał troche. Ale może on jest sprawny, tylko ten Model Saffire jest wybredny na chpisety FW ?

Radomir

Post autor: Radomir » wtorek 18 sty 2011, 14:25

Mam podobne odczucia w stosunku do Firewire, sam przechodziłem przez to wszystko z interfejsem Presonusa i ostatecznie wszystko działa ale niesmak pozostał bo płacąc tyle kasy za nowy produkt oczekuje się stabilności i w miarę bezproblemowej konfiguracji a prawda okazuje się inna...

Z drugiej strony jak zaczynasz się rozglądać za interfejsem USB w okolicach 1K to zawsze mu czegoś brakuje a ten, który ma w miarę wszystko kosztuje ponad 2K i jest na Firewire...

Awatar użytkownika
doministry1

Post autor: doministry1 » wtorek 18 sty 2011, 15:15

...Mam podobne odczucia w stosunku do Firewire, sam przechodziłem przez to wszystko z interfejsem Presonusa i ostatecznie wszystko działa ale niesmak pozostał bo płacąc tyle kasy za nowy produkt oczekuje się stabilności i w miarę bezproblemowej konfiguracji a prawda okazuje się inna...
Z drugiej strony jak zaczynasz się rozglądać za interfejsem USB w okolicach 1K to zawsze mu czegoś brakuje a ten, który ma w miarę wszystko kosztuje ponad 2K i jest na Firewire......

Moj port na pewno dziala bo uzywam go tez do zewnetrznego dysku bez najmniejszego problemu.
Nie wiem czy to mozliwe zeby taki produkt jak Focusrite Saffire generalnie byl niekompatybilny z jakims komputerem???
Kompozytor, Instrumentalista, Improwizator

Radomir

Post autor: Radomir » wtorek 18 sty 2011, 15:26

Nie wiem czy to mozliwe zeby taki produkt jak Focusrite Saffire generalnie byl niekompatybilny z jakims komputerem???... 

Haha:) Wszystko jest możliwe, zwłaszcza jeżeli mówimy o audio i FW. Presonus np. podaje listę chipsetów, z którymi sprzęt powinien pracować oraz te, które mogą stwarzać problemy. Zwróć uwagę na słowa "powinien" oraz  "mogą":)

Awatar użytkownika
Mariusz1333

Post autor: Mariusz1333 » wtorek 18 sty 2011, 16:47

Haha:) Wszystko jest możliwe, zwłaszcza jeżeli mówimy o audio i FW. Presonus np. podaje listę chipsetów, z którymi sprzęt powinien pracować oraz te, które mogą stwarzać problemy. Zwróć uwagę na słowa "powinien" oraz  "mogą":)... 

Radomir, powiedz czy uzywasz Express Card z FW do laptopa? Jeżeli tak to jakiej firmy?

Mam 2 na Ti ale zawsze przez pierwsze 20 min dzieją się hople, z nagrywaniem i działaniem FireStudio(Presonus). Mimo ze kontroluje (tak mi sie wydaję) inne procesy w lapku  zawsze przez te pierwsze minuty nie ma stabilności.

dust

Post autor: dust » wtorek 18 sty 2011, 17:45

Nikt tu nie napisał na jakim systemie pracuje. Domyślam że są to Vista i Win 7 dla których nie wiem czy którykolwiek z producentów kart n FW czy USB napisał konkretne sterowniki.

Inną sytuacją powodująca takie rozłączanie się interfejsów mogą być nawet minimalne skoki napięcia, wtedy system gubi na chwilę interfejs i trzeba ponownie go załaczyć (nawet gdy wszystko wskazuje na to, że działa poprawnie).

ODPOWIEDZ