PowerCore Compact czy Express

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Nivaya
PowerCore Compact czy Express

Post autor: Nivaya » wtorek 04 sty 2011, 12:50

Witam,
chciałbym zadać wam proste pytanie na które nie znam odpowiedzi. Czy lepiej kupić tc PoCo Compact pod FW z 2 procesorami motoroli 150Mhz + PowerPc 266Mhz, czy tc PoCo Express z 4x motorola 150Mhz?

Niby łatwe, ale nie mam pojęcia, jak znam życie wyjdzie że poza interfejsem FW i mobilnością w COMPACT to jest to samo.

Czekam na wasze opinie

Arek

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Re: PowerCore Compact czy Express

Post autor: Soundscape » wtorek 04 sty 2011, 13:50

...Witam,
chciałbym zadać wam proste pytanie na które nie znam odpowiedzi. Czy lepiej kupić tc PoCo Compact pod FW z 2 procesorami motoroli 150Mhz + PowerPc 266Mhz, czy tc PoCo Express z 4x motorola 150Mhz?

Niby łatwe, ale nie mam pojęcia, jak znam życie wyjdzie że poza interfejsem FW i mobilnością w COMPACT to jest to samo.

Czekam na wasze opinie

Arek...

Ja bym na chwilę terażniejszą w Powercora w ogóle nie inwestował. Jakoś nie jest to rozwijane od jakiegoś czasu. Jak już platforma DSP to kart UAD zdecydowanie zaczynają jak dla mnie być najciekawsze. A i nowe emulacje hardware`owych urządzeń typu Massive Passive i Studer A800 napawają nadzieją na coraz to lepsze i ciekawsze plug-in`y.

Awatar użytkownika
Łukasz1985

Post autor: Łukasz1985 » wtorek 04 sty 2011, 14:17

...
...Witam,

Czekam na wasze opinie

Arek...

Ja bym na chwilę terażniejszą w Powercora w ogóle nie inwestował. Jakoś nie jest to rozwijane od jakiegoś czasu. Jak już platforma DSP to kart UAD zdecydowanie zaczynają jak dla mnie być najciekawsze. A i nowe emulacje hardware`owych urządzeń typu Massive Passive i Studer A800 napawają nadzieją na coraz to lepsze i ciekawsze plug-in`y.
...

Potwierdzam UAD rzadzi!

P.S. W tym miesiacu kupuje Massive Passive, jak dla mnie rewelacyjny EQ{#śmiech}

[addsig]
Cubase Pro 8 - Windows 7 Home Premium (64bit)

perfektsound

Post autor: perfektsound » wtorek 04 sty 2011, 15:12

Ja mam Compacta, ale kupiłem go tylko do Virusa, do laptopa. Problem jest taki ze Compact jest swietny, mobilny, bierzesz gdzie chcesz, od razu w momencie zakupu dostajesz chyba 12 pluginów (jak masz jakąkolwiek kartę TC Konnekt to dostaniesz gratis jeszcze dwa: Fabrik C i Fabrik R), co jakis czas jest aktualizacja softu (nie upgrejduje sie pojedynczych pluginow tylko caly OS), wszystko git. Ale.... Compact ma za małą moc. Oczywiście na stronie TC jest tabela z rozpisanymi pluginami, ile % DSP zabierają. Prawda jest taka że musisz się nieźle napocić żeby zmieścić się w tych dwóch DSP. Wszystko zależy od konfiguracji pluginów.Jeśli potrzebujesz filtrów dynamiki/kompresorów, nie ma problemu, pożerają niewiele DSP i kilka ich wejdzie do projektu. Ale już taki Filtroid troche dociąży procesory; syntezatory typu Virus czy V-Station zabierają od razu cały jeden DSP itd itd.

I tutaj wychodzi wada Compacta: łatwo zapchać go do granic mocy procesorów. W takich wypadkach czasem zdarza się że OK, mieścisz się w normie, zapisujesz projekt a po jego ponownym załadowaniu zonk: Compact odpala pluginy w innej kolejności niż Ty je wrzucasz do projektu i czasem się zdarza że źle rozłoży je na obu rdzeniach i któryś plugin wypada. Itd.

Ja kupiłem na ebayu , potem w fajnej cenie dokupiłem Virusa w licencji multi, tak więc mnie ww. problemy nie dotyczą, Compacta odpalam wyłącznie dla ośmiu instancji Virusa, które pochłaniają całą moc urządzenia i tak już nie ma miejsca na pluginy. Ale dla samych wtyczek bym go nie kupił. Ani żadnego UADa, bo to nie ma sensu dzisiaj. Dzisiaj kupujesz dobry komputer i lecisz natywnymi wtykami i tyle.

Alternatywna muzyka elektorniczna.

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » wtorek 04 sty 2011, 15:20

Ale dla samych wtyczek bym go nie kupił. Ani żadnego UADa, bo to nie ma sensu dzisiaj. Dzisiaj kupujesz dobry komputer i lecisz natywnymi wtykami i tyle.... 

Ani żadnego UAD-a? Też tak myślałęm. Potem potestowałem wtyczki. Potem... Na dzień dzisiejszy nie jestem w stanie bez większości tych wtyczek żyćSmile No i te wtyki nie mają cracków, sprawdzają się we wszystkich gatunkach i platforma jest rozwijana cały czas. I bardziej stabilniejszej platformy DSP obecnie nie ma. VST potrafi czasami (a w niektórych przypadkach nawet często) lubią mieszać.

Awatar użytkownika
Łukasz1985

Post autor: Łukasz1985 » wtorek 04 sty 2011, 15:24

"Ani żadnego UADa, bo to nie ma sensu dzisiaj. Dzisiaj kupujesz dobry komputer i lecisz natywnymi wtykami i tyle"

...kurcze dobry jestes, czyli porownywales odpowiedniki natywne do uada rozumiem?Cool

[addsig]
Cubase Pro 8 - Windows 7 Home Premium (64bit)

perfektsound

Post autor: perfektsound » wtorek 04 sty 2011, 15:42

...
Ale dla samych wtyczek bym go nie kupił. Ani żadnego UADa, bo to nie ma sensu dzisiaj. Dzisiaj kupujesz dobry komputer i lecisz natywnymi wtykami i tyle.... 

Ani żadnego UAD-a? Też tak myślałęm. Potem potestowałem wtyczki. Potem... Na dzień dzisiejszy nie jestem w stanie bez większości tych wtyczek żyćSmile No i te wtyki nie mają cracków, sprawdzają się we wszystkich gatunkach i platforma jest rozwijana cały czas. I bardziej stabilniejszej platformy DSP obecnie nie ma. VST potrafi czasami (a w niektórych przypadkach nawet często) lubią mieszać.
...

No jak argument pt "cracki" jest ważny, to ja wysiadam ;) Nie wiem wciąż nie powiedziałeś o co Ci chodzi, czy jakiś konkretny plugin czy chcesz kartę DSP dla samego posiadania karty DSP...  Dzisiaj, przy takiej mocy kompów, karty DSP są tylko i wyłącznie donglem zabezpieczającym soft przed kradzieżą ;)

Alternatywna muzyka elektorniczna.

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » wtorek 04 sty 2011, 15:54

No jak argument pt "cracki" jest ważny, to ja wysiadam ;) Nie wiem wciąż nie powiedziałeś o co Ci chodzi, czy jakiś konkretny plugin czy chcesz kartę DSP dla samego posiadania karty DSP...  Dzisiaj, przy takiej mocy kompów, karty DSP są tylko i wyłącznie donglem zabezpieczającym soft przed kradzieżą ;)
...

Argument jest ważny i ma sporo plusów. Ale nie o tym mowa. To mi się tak napisało.

Chodzi o to, że są to bardzo oryginalne wtyczki a brzmieniowo zbliżają się do oryginałów coraz mocniej. W dodatku dochodzą coraz to nowe "emulacje" i moim zdaniem UAD-a każdy kto ma do czynienia z tworzeniem, miksowaniem i edycją dźwięku powinien posiadać chociaż kilka z dostępnych wtyczek. A że kolega myślał o Powercorze, to zaproponowałem rozwiązanie dla mnie lepsze, stabilniejsze.

Co do mocy komputerów, to niestety jest tak, że wolę nadal tą moc oszczędzać dla VSTi i banków brzmień pracujących pod Kontaktem. Synthy VSTi żrą procesor (jeden Massive z konkretnie wykręconym brzmieniem spokojnie zapycha jeden rdzeń 3GHz), a banki RAM. Obróbką zajmie się więc UAD, a i na parę innych (niemniej mocożernych) efektów VST się miejsce znajdzie Smile

Nivaya

Post autor: Nivaya » wtorek 04 sty 2011, 17:19

Dyskusja, dyskusją, fajnie, fajnie, a ja ciągle nie wiem czy Compact jest mocniejszy od Expressa Ja chcę kupić Powercore'a, głownie dla Master X5 i MD3 ( w przyszłości). Wydaje mi się że zakup Powercore'a jest lepszym rozwiązaniem niż zakup Finalizera.

Pytanie moje jest spowodowane, przyszłym rozwojem. Virusa już mam w wersji Desktop, więc nie potrzebuje emulatora , z resztą narazie mnie nie stać. Z tego co czytałem to UDY sa dobre do kompresorów pojedynczych, nie zaś do szerokopasmowych, a zależy mi na czymś dobrym na mix.

Arek

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » wtorek 04 sty 2011, 17:21

...
Co do mocy komputerów, to niestety jest tak, że wolę nadal tą moc oszczędzać dla VSTi i banków brzmień pracujących pod Kontaktem. Synthy VSTi żrą procesor (jeden Massive z konkretnie wykręconym brzmieniem spokojnie zapycha jeden rdzeń 3GHz), a banki RAM. Obróbką zajmie się więc UAD, a i na parę innych (niemniej mocożernych) efektów VST się miejsce znajdzie Smile
...

Zależy jaki rdzeń Prównując rdzen 3hgz z platformy Prescot do Wolfdale widziemy przy tym samym taktowaniu prawie 100% roznicy wydajnosci i mniejszy pobor mocy.

Obecnie moc komputerow wystarcza z wielkiem zapasem na pełen komplet potrzebnych do pracy narzędzi. Juz kiedys piałem tutaj o mocy i wydajnosci leciwego juz PhenomaII 965. Hi-End'owe wtyczki natywne są powazną alternatywą dla systemów DSP. Inwestując w porządny komputer i zestaw zawodowych wtyczek stajemy sie posiadaczami rownie dobrego systemy DSP, duzo bardziej uniwersalego i mobilnego (bo wszytsko jest w HDD).

Od siebie polecam rewelacyjne zestawy firmy Nomad Factory. Są tam prawie wszytskie narzędzia, spokojnie zastepujace zestawy oferujące hardwarowe DSP. I do tego brzmią - klasa.

Od 2 lat pracuje na nowoczesnym komputerze z 4 rdzeniami i 8 GB RAM. Moge z czystym sumieniem potwierdzić, ze ani razu nie wyczerpałem mocy tego CPU nawet w 65 %. A wszytsko idzie realtime audio/midi.

ODPOWIEDZ