Wydanie singla od ręki

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
Akton
Re: Wydanie singla od ręki

Post autor: Akton » wtorek 04 sty 2011, 07:52

Dam przykład. Zamieściłem jeden ze swoich utworów na YT. Dzięki temu można tego posłuchać oraz polecić komuś do posłuchania. Efekt - otrzymałem ostatnio propozycję napisania dużej formy, gdyż ktoś posłuchał mojej muzyki i bardzo mu się spodobała. Internet nie jest taki głupi :) Oczywiście zanim wypuszczę cokolwiek, nuty są już w ZAiKS. Tak na wszelki wypadek :)

NI Komplete 12, EWQL Symphonic Gold Orchestra,Spectrasonics Omnisphere, NI Alicia's Keys, EWQL Ministry of Rock, IK Philharmonik Miroslav, BFD ECO

Awatar użytkownika
DJDrops

Post autor: DJDrops » wtorek 04 sty 2011, 08:03

Tutaj masz rzeczywiście rację niestety jeśli Twój kawałek nikogo nie zainteresuje (w necie itp) to pójdzie na śmietnik (to jest właśnie to ryzyko):(  Dobrą opcią w internecie jest PROMO DJ

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » wtorek 04 sty 2011, 09:42

Mogę tylko powiedzieć że ów kawałek napewno nie jest "niszowy" brzmienie jak i całokształt typowo komercyjne jeśli mogę tak rzec , od ręki mógłby być grany na większych imprezach.
To świadczy o tym, że właśnie JEST niszowy. W Polsce wydawców nie interesują kawałki "grane na imprezach".

Goddard

Post autor: Goddard » wtorek 04 sty 2011, 10:03

Na Twoim miejscu zacząłbym tak. Powysyłaj tego tracka do rozgłośni internetowych grających muzykę klubową. Znajdziesz ich mnóstwo. Przy każdym utworze pojawia się zazwyczaj opcja "Buy", dlatego przygotuj najlepiej EP-kę, wrzuć ją na CDBaby.com, Amazon, Beatport albo chociaż serwis w rodzaju Magnatune.com i nasłuchuj brzęku monet :) Jak już ich uzbierasz cały woreczek, pokaż to wydawcy - jestem pewien, że taki argument przemówi do niego o wiele wyraźniej niż sam utwór :)

Żeby uciszyć głosy ewentualnych sceptyków dodam, że opisaną wyżej sytuację znam z własnego doświadczenia.

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » wtorek 04 sty 2011, 12:04

Dochodzenie do popularnosci to dluuuugi proces. Sam niczego nie zdziałasz.  Najpierw wyprobuj swoj kawalek w klubie w trakcie imprezy (albo poprostu w trakcie imprezy ktorą prowadzisz). Jeżeli zatrybi (co nie jest wcale takie łatwe)  to wyprobuj na kolejnej imprezie zeby potwierdzić powtarzalnosc sukcesu. Potem jezeli masz pewnosc ze kawałek dobrze sobie radzi pod twoja wodzą, daj kolegom dj'om niech wyprobują u siebie. Duza część sukcesu i popularnosc klubowych kawałków jest uzależniona od tego czy DJ'e będą chcieli grac ten kawałek. Dlatego zacznij od znajomych.

Potem kiedy utwor jest "sprawdzony", mozna zakładać że bedzie zainteresowanie. Dobrze jest posluchac opinii fachowców z tej "branzy", ktorzy znają się na brzmieniach, obecnych trendach, upodobaniach dj'ów. Dopiero na samym koncu udajesz sie do kogoś kto mógłby pomóc to ew. wypromować, więdząc ze masz w ręku pewny hit (a najlepiej jeszcze rekomendacje ludzi ktorzy wiedzą co mówią i są znani).

Ale generalnie zapomnij że ktoś wyda i bedzie promował obecnie w polsce coś co nie jest przynajmniej  lub bardziej mainstreamowe niz Duke Sauce, Eryk Prydz itp.

Nie ma jednego przepisu na osiągniecie sukcesu. Ale z klubowymi kawałkami nie jest tak łatwo.  Jezeli nalezysz do grona artystów grających minimal, progresive house, techno electro itp to w radiu raczej nie masz czego szukać (no, są wyjątki). Chyba że są to bardzo radiowe wersje piosenkowe.

Duzo by pisać. To temat rzeka.

Nivaya

Post autor: Nivaya » wtorek 04 sty 2011, 12:38

Cześć,
temat z mojej branży, więc się wypowiem. W EDM - (electronic dance music) za singiel uważamy pojedyńcze wydawnictwo które składa się z:
- Oryginału (jednego)
- Remixów (jednego, dwóch, więcej)

Założycielowi wątka chodziło właśnie (jak mniemam) o strikte elektroniczny singiel w postaci najpopularniejszej czyli "Digital Single". Nikt tu nie pisał o wydawnictw płytowych czy vinylowych - tak mi się wydaję. W rozumieniu płytowym singiel zapowiada album, ale drodzy koledzy weźcie pod uwage to że w muzyce klubowej ALBUM prawie nie istnieje. Tylko najlepsze wytwórnie jak np Armada czy Anjunabeats (moja brocha to trance) są w stanie pozwolić sobie na album jakiegoś artysty - i to TYLKO I WYŁĄCZNIE REZYDENTA, a nie kogoś "z ulicy". Tak samo jest z inna muzyką.

Kolega zapytał się czy moze wydać singla bez promocji, jeśli chodzi o mp3 to tak, tylko po co jak nikt go nie kupi??? Jeśli będzie dobry to może wskoczy do top100 sklepów internetowych i tylem jednak tak czy siak musisz mieć wytwórnie. Słyszałem że lata świetle temu na Audiojelly moża było samemu dodawać swoje kawałki do oferty sklepu, ale ile w tym prawdy było nie mam pojęcia.

Reasumując, TAK można wydać singla mp3 bez promocji, ale tak czy siak ktoś musi go wydać. Jeśli natomiast chodzi o singla CD, nikt ci go nie wyda bo to bezsensowne i bardzo, bardzo, bardzo ryzykowne dla każdej wytwórni + oczywiście mało zyskowne, bez kontraktu długofalowego.

Nivaya

Awatar użytkownika
DJDrops

Post autor: DJDrops » wtorek 04 sty 2011, 18:01

Dochodzenie do popularnosci to dluuuugi proces. Sam niczego nie zdziałasz.  Najpierw wyprobuj swoj kawalek w klubie w trakcie imprezy (albo poprostu w trakcie imprezy ktorą prowadzisz). Jeżeli zatrybi (co nie jest wcale takie łatwe)  to wyprobuj na kolejnej imprezie zeby potwierdzić powtarzalnosc sukcesu. Potem jezeli masz pewnosc ze kawałek dobrze sobie radzi pod twoja wodzą, daj kolegom dj'om niech wyprobują u siebie. Duza część sukcesu i popularnosc klubowych kawałków jest uzależniona od tego czy DJ'e będą chcieli grac ten kawałek....

Jak dla mnie to świetny pomysł! Nie bedziesz musiał wstawiać swojego kawałka do netu, a zobaczysz reakcję ludzi (to czy im się podoba)

Rozwinę jeszcze wątek Promo DJ tu link:  http://www.djpromotion.com.pl/v3/  

Mracował tam mój kolega i z tego co wiem to pomogli wielu polskim Dj'om:)

Może i Tobe pomogą:)

vandoren

Post autor: vandoren » wtorek 04 sty 2011, 19:56

Reasumując, TAK można wydać singla mp3 bez promocji, ale tak czy siak ktoś musi go wydać. Jeśli natomiast chodzi o singla CD, nikt ci go nie wyda bo to bezsensowne i bardzo, bardzo, bardzo ryzykowne dla każdej wytwórni + oczywiście mało zyskowne, bez kontraktu długofalowego.

"tak czy siak ktoś musi go wydać", ale jednocześnie "jeśli natomiast chodzi o singla CD, nikt ci go nie wyda bo to bezsensowne i bardzo, bardzo, bardzo ryzykowne dla każdej wytwórni" ??, no to w końcu jak skoro tak źle i tak niedobrze ??

moim zdaniem Goddard podał dobry patent, najpierw samemu próbować sprzedawać a potem uderzać do wydawcy; może Goddard podaj trochę więcej szczegółów - gdzie sprzedawałeś w internecie i kto to wydał w realu?

w sumie dobry i potrzebny wątek, jeśli o mnie chodzi sam się borykam z tym problemem, ostatnio np. miałem przy pomocy polskiego wydawcy wydać i sprzedawać 2 numery na beatporcie (jeden z nich zebrał bardzo dobre opinie w EiS-Przyslij nam demo, powaga), ale chłopcy (tzn. rodzimy wydawca), mimo że zaproponowali warunki finansowe na które bym się zgodził, chcieli również żebym przeniósł na nich autorskie prawa majątkowe więc temat umarł

może dobrze byłoby pisać w tym wątku konkrety (gdzie i jak wydać) a nie opinie czy swoje wyobrażenia na ten temat

Nivaya

Post autor: Nivaya » wtorek 04 sty 2011, 20:28

Żeby wejść na beatport label (wytwórnia) musi przejść aplikację beatportową, a wytwórni jest od c**************a. Wydać utwór to bardzo prosta sprawa, trudniej wydać w czymś dobrym. Szukasz wytwórni w twoim gatunki, szukasz do nich mailów "demo@...." i jechane. Jak nikt nie odp tzn. że za słaby materiał, a jak odpiszą to jechane :)

Tyle z doświadczenia.

vandoren

Post autor: vandoren » wtorek 04 sty 2011, 20:43

a jak odpiszą to jechane :)

no, jechane, mi odpisali "przenieś autorskie prawa majątkowe to wydamy"

ODPOWIEDZ