Alesis'y

Tu jest miejsce na Wasze pytania i opinie. Można przedstawić swoje zdanie, niekoniecznie na tematy ściśle związane z tym, o czym piszemy w magazynie.
Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:
Re: Alesis'y

Post autor: matiz » czwartek 20 lis 2003, 22:02

...Wygląda na to że podłączanie karty do monitorów aktywnych nie jest dobrym pomysłem (czytałem tutaj niejednokrotnie o takiej konfiguracji), gdyż pozostaje tylko regulacja w mikserze karty. Nie wierzę, aby ktoś robił to potencjometrami w monitorach. ...

Jakis tegulator glosnosci byc musi - chyba, ze robisz udzwiekowienie filmow

Awatar użytkownika
Groover
Kontakt:

Post autor: Groover » piątek 21 lis 2003, 00:49

...Jak pusciłem kiedyś mój mix w zachodnim studio ( własnie miksowany na NS10 tamtejszy realizator powiedział ,że chyba miksowałem to do "radia ustawionego w babcinej kuchni".

...

A innych utworow miksowanych na NS10 nie puszczaliscie? Jakis Michael Jackson, czy cos w tym stylu? Tez brzmialy jak miksowane na glosniku w kuchni? No bo w takim razie Bee Gees miksowane na Auratonach to chyba zupelna popelina, nie? ...

nie tak ostro

Co Ty tak bronisz tych NS10M?

hihihi

Groover
nowe portale:
www.PortalStudyjny.pl, www.PortalKlawiszowy.pl, www.PortalGitarowy.pl

Awatar użytkownika
qen

Post autor: qen » piątek 21 lis 2003, 02:13

Quote:

Osobiscie korzystam z nEar05, mają charakterystyke kaształtowaną właśnie pod znane od lat monitory :Event20/20 bas i jako monitory bliskiego odsłuch sprawdzają się znakomicie.

Nie chcaiałbym nikogo urazić, ale...widzialiście tą reklamę

PEUGOT'a 207, na której koleś chcąc zrobić coś zbliżonego do TEGO samochodu naparza SYRENKĄ w ścianę kilka razy, później jakiś zwierzak siada na masce samochodu.....(jakoś tak)....a wszystko po to aby zrobić "coś" z "niczego"....

...ta reklama śmeszy - tak samo jak śmieszy mnie trochę to, że nEar05 mają brzmieć jak Event20/20 bas (Peugot i "zmasakrowana" syrenka-mają też wyglądają "tak samo" hahaha - pewnie z punktu widzenia właściciela syrenki )... a może się mylę... :)

a teraz serio - rozpatrywałem kupno tych monitorów, ale dalem sobie spokój...zresztą ogólnie nie chcę już 5 calowych membran - nigdy nie wycisną tyle dołu do większe (usłyszalem to i zrozumiałem) - daltego ta dygresja na temat nEar05 i Event20/20 bas...

pozdrawiam
Sampling (kreatywny): z użyciem PC

Awatar użytkownika
Magellan

Post autor: Magellan » piątek 21 lis 2003, 12:42

Odpowiadam po kolei:

ALT – monitory podpinam bezpośrednio do Wami Racka 192L , kablem XLR –XLR.

Minitory ustawiam na połowę mocy a resztę ściszam na karcie muzycznej do poziomu ok. 75 dB, robię ziemny głośności w trakcie pracy aby uszy nie myliły.

Matiz- Spoko puszczaliśmy inne kawałki na NS10, ale czy ty naprawdę sądzisz, że Michael Jacson oraz Bee Gees składali swoje piosenki wyłącznie na NS10, bo ja nie ?

GEN – Swoją drogą Syrenka to najszybsza samobieżna pompa strażacka na świecie , a jeżeli ktoś lubi jeździć na pompie to chyba jego spawa.

Poważnie

Tak twierdzę, że nEar brzmią bardzo podobnie do Event 20/20 niż do monitorów Yamahy w środku pasma!, gdyż z obiema miałem do czynienia.

Jasne, że większe głośniki maja większy dół, ale jak będą potrzebował główne monitory do studia to sobie je kupie –( jak mnie będzie stać) , a na razie muszę pracować jedynie na monitorach bliskiego odsłuchu i te mi bardziej odpowiadają niż brzmienie NS10 z okrojonym mocno pasmem od dołu z wyłuszczonym do bólu środkiem.

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » piątek 21 lis 2003, 13:26

Matiz- Spoko puszczaliśmy inne kawałki na NS10, ale czy ty naprawdę sądzisz, że Michael Jacson oraz Bee Gees składali swoje piosenki wyłącznie na NS10, bo ja nie ?

Za najlepszych czasow Bee Gees standardem byly auratony, a Yamaha to sie pojawiala i byla hi-tech

Oczywiscie, ze NS10 nie sa i nie moga byc jedynym odsluchem - zreszta w wiekszosci stolow sa podlaczane do wyjscia alt speaker, co tlumaczy wszystko

Chodzilo mi tylko o to, ze na NS10 da sie zrobc dobry miks, co potwierdzaja dokonania swiatowych wykonawcow - przeciez to nie w Polsce NS10 sa i byly standardem! A jezeli miks jest zly, to _moze_ ale nie musi byc wina glosnikow, a w przypadku NS10 to na pewno nie jest ich wina.

Awatar użytkownika
Hofander

Post autor: Hofander » piątek 21 lis 2003, 15:54

Chodzilo mi tylko o to, ze na NS10 da sie zrobc dobry miks, co potwierdzaja dokonania swiatowych wykonawcow **********************

Andy Wallace pracuje tylko na NS10 + subwoofer.

Polecam ponadto książkę Bobb'y Owsinskiego "Mix Book", gdzie są wywiady z kilkunastoma najlepszymi realizatorami, którzy robili muzę od Arethy Franklin, poprzez Roling Stones, Jacksona, U2, Becka, Green Day, i wiele innych w tym nowoczesne brzmienia + remiksy i termin NS10 pada tam wiele razy.

Pozdrawiam

Hofi

ODPOWIEDZ