Focusrite Saffire Pro 40 - problem z połączeniem

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
jonasz255
Focusrite Saffire Pro 40 - problem z połączeniem

Post autor: jonasz255 » poniedziałek 27 gru 2010, 22:44

Witajcie! Od pewnego czasu mam problem z postawieniem ww. interfejsu na moim laptopie - Benq Joybook A52. Wgrywam soft, podłączam pod kompa przez karte 1394 PCMCIA Cardbus i wgrywam sterowniki. Dioda od FW Active w interfejsie mruga co chwilke... a nie powinna...  System XP z SP3. Dodam, że na laptopie Tascam FW-1804 oraz Presonus Inspire śmigają bez problemowo, zaś Focusrite nie!

Focusrite na kompie stacjonarnym działa bez problemu lecz do nagrań w kościele wolałbym zabierać laptopa niż stacjonarnego...

Ma ktoś jakiś pomysł?? Pozdrawiam poświątecznie;)

Awatar użytkownika
morpheus70

Re: Focusrite Saffire Pro 40 - problem z połączeniem

Post autor: morpheus70 » wtorek 28 gru 2010, 08:37

Mam podobny problem. Od czasu przesiadki z HP na XP, na nowego Della na Win7, cały czas mam problem ze  stabilnym połączeniem. Wgrałem najnowszy MixControl, wymieniałem już kable FW, bo to w nich upatrywałem przyczyny porażki ale niestety bez skutku. Nadal łączy się jak chce. Dioda FW miga, czyli traci połaczenie. MixControl albo się załącza, albo nie. Jak się otworzy, to albo ma połączenie albo nie. Jak ma połaczenie to i tak je traci po kilku, kilkunastu minutach i zabawa zaczyna się od początku - koszmar. Sprowadziłem nawet magika, który popatrzył, pogrzebał w systemie i stwierdział że to pewnie magia voodoo, bo wszystko powinno działać, a jednak nie chce. Mocno się już zastanawiam czy wywalić laptopa czy może saffire?! :)
Mam jeszcze nówkę MacBooka White, ale niestety bez FW, więc znowu nici z chytrego planu. Chętnie poznam Waszą, bardziej doświadczonych, opinię w tej materii. Mam nadzieję, że problem leży w braku wiedzy po mojej stronie, a nie z winy sprzętu?!

Szczęśliwego Nowego Roku!

Virus TI key|Clavia Nord Lead 2|Korg M3-73|Wersi PianoStar T2000|TC M3000|VoiceWorks Plus|M-ONE XL| D-TWO|Focusrite Green 1|Roland RE-501|Trochę wtyczek PSP|DAW StudioOne 2 x64|

Awatar użytkownika
jonasz255

Post autor: jonasz255 » wtorek 28 gru 2010, 13:49

Mam nadzieję, że problem leży w braku wiedzy po mojej stronie, a nie z winy sprzętu?!

Nie wiem czy mam się cieszyć, że nie jestem sam czy nie... Byłem nawet u informatyka by sprawdził mi kompa. Wgrywałem starsze i najnowsze sterowniki do wszyskitego. MixControl przeleciałem wszystkie wersje i ciągle to samo... Powiem, że zawiodłem się na firmie Focusrite po przetworniki to też mi się nie podobają zbytnio... Chyba serio będe musiał się pozbyć zupełnie nowiutkiego Focusrite;-(

Awatar użytkownika
morpheus70

Post autor: morpheus70 » wtorek 28 gru 2010, 17:47

...
Mam nadzieję, że problem leży w braku wiedzy po mojej stronie, a nie z winy sprzętu?!

Nie wiem czy mam się cieszyć, że nie jestem sam czy nie... Byłem nawet u informatyka by sprawdził mi kompa. Wgrywałem starsze i najnowsze sterowniki do wszyskitego. MixControl przeleciałem wszystkie wersje i ciągle to samo... Powiem, że zawiodłem się na firmie Focusrite po przetworniki to też mi się nie podobają zbytnio... Chyba serio będe musiał się pozbyć zupełnie nowiutkiego Focusrite;-(
...

Nie wpadajmy w panikę. Saffire dzialał mi super na lapku CoreDuo HP pod XP. Więc karta jest ok, ale coś nie bardzo kmini Della Studio z prockiem i7 i na win7. Może to wina chipa? W HP miałem TI, a w tym Intela. Sam już nie wiem. Najchętniej to bym odkupił starego HP i do przodu! :)

Virus TI key|Clavia Nord Lead 2|Korg M3-73|Wersi PianoStar T2000|TC M3000|VoiceWorks Plus|M-ONE XL| D-TWO|Focusrite Green 1|Roland RE-501|Trochę wtyczek PSP|DAW StudioOne 2 x64|

dust

Post autor: dust » wtorek 28 gru 2010, 18:02

Włączcie kartę przed uruchomieniem kompa. Może zaskoczy.

Awatar użytkownika
Highlifer

Post autor: Highlifer » wtorek 28 gru 2010, 20:57

Włączcie kartę przed uruchomieniem kompa. Może zaskoczy.

... Prawdę mówiąc interfejs jest średni, miałem przez rok spiętą z iMac'iem i powiem szczerze, że nie warta swojej ceny. Problemy ze sterownikami i do złudzenia "przyjazny" interfejs, który po dłuższym użytkowaniu okazuje się męczarnią i brak trybu pracy stand alone. W Twoim przypadku (mam na myśli kościół) właśnie ta opcja sprawdziła by się dobrze. Saffire 40 to interfejs studyjny i podczas projektowania podejrzewam, że inżynierowie z Focusrite nawet nie brali w ogóle pod uwagę jego mobilnego zastosowania; nie czarujmy się, jego przeznaczeniem jest RACK i to rack studyjny. Wracając do tematu awaryjności ja wiele razy raportowałęm do focusrite o awaryjności interfejsu midi w karcie. Midi nie działa poprawnie bądź też w ogóle nie działa. Problemów z połączeniem przez FW nie miałem także nia ten temat nie mam zbyt wiele do powiedzienia. Karta załączała się prawidłowo przed czy też po utuchomieniu kompa. Relasumując, oprócz dużych możliwości przekierowywania sygnału i przyzwoitych przedwzmacniaczy nie odstaje od konkurenyjnych interfejsów które można wziąć pod pachę i nawet bez użycia komputera bez problemu z niego korzystać. Moja rada: spróbuj zamienić go na coś mniej problemowego. Ja kupując go myślałem że rozwiąże sporo moich problemów a jak się okazało Saffire 40 tylko mi je spiętrzył.

Awatar użytkownika
Robix

Post autor: Robix » wtorek 28 gru 2010, 21:38

...
Witajcie! Od pewnego czasu mam problem z postawieniem ww. interfejsu na moim laptopie - Benq Joybook A52. Wgrywam soft, podłączam pod kompa przez karte 1394 PCMCIA Cardbus i wgrywam sterowniki. Dioda od FW Active w interfejsie mruga co chwilke... a nie powinna...  System XP z SP3. Dodam, że na laptopie Tascam FW-1804 oraz Presonus Inspire śmigają bez problemowo, zaś Focusrite nie!

Focusrite na kompie stacjonarnym działa bez problemu lecz do nagrań w kościele wolałbym zabierać laptopa niż stacjonarnego...

Ma ktoś jakiś pomysł?? Pozdrawiam poświątecznie;)...

Witam,

Ja mam tą kartę i działa bez zarzutów. Mi to wygląda na brak kompatybilności z chipsetem kontrolera FW, bo jak sam stwierdzasz, na stacjonarnym jest ok. Ewentualnie możesz sprawdzić zabezpieczenia systemu windows jak są poustawiane. Ja kiedyś po przesiadce musiałem wyłączyć windows defender i zaporę, aby poprawnie działało.

Co do pracy standalone owszem jest taka możliwośc. Nie pamiętam od której wersji mixcontrol, ale obecnie pracuje bardzo stabilnie w tym trybie.

Pozdrawiam,

Robert

Początkujący muzyk.

Awatar użytkownika
jonasz255

Post autor: jonasz255 » środa 29 gru 2010, 12:50

Kurcze to wygląda na to, że pozbędę się tego Focusrite. Próbowałem wszyskitego o czym napisaliście... Widocznie nie jest kompatybilny z moim laptoem.

Highlifer może zaproponowałbyś mi jakiś inny interfejs z 8? Ja się zastanawiam nad Presonusem Firestudio Project... skoro inny presonus mi chodził to ten może też powinien;-)

Awatar użytkownika
Highlifer

Post autor: Highlifer » środa 29 gru 2010, 19:34

Upoluj może którąś wesję konnekta od tc electronic a jak Ci we/wy zabraknie zawsze możesz rozszerzyć przez opcję TC Near. Tego nie miałem okazji sprawdzić w praktyce, ale na demonstracjach w sieci wygląda ok. Zapytaj uzytkowników tych interfejsów jak się sprawdzają w praktyce. Wydaje mi się ze 24D powinna Ci wystarczyć, nie ma 8 we/wy ale to już sam musisz zdecydować czy poniesiesz ten kompromis. Zawsze można też bardziej łopatologicznie, zaopatrzyć się w mikser i wielośladowy rekorder, badź też najzwyklejszy rejestrator cyfrowy.. no chyba że chcesz "rubikować" to już raczej studio nagraniowe ;) pozdrawiam

Awatar użytkownika
jonasz255

Post autor: jonasz255 » czwartek 30 gru 2010, 22:48

...Upoluj może którąś wesję konnekta od tc electronic a jak Ci we/wy zabraknie zawsze możesz rozszerzyć przez opcję TC Near. Tego nie miałem okazji sprawdzić w praktyce, ale na demonstracjach w sieci wygląda ok. Zapytaj uzytkowników tych interfejsów jak się sprawdzają w praktyce. Wydaje mi się ze 24D powinna Ci wystarczyć, nie ma 8 we/wy ale to już sam musisz zdecydować czy poniesiesz ten kompromis. Zawsze można też bardziej łopatologicznie, zaopatrzyć się w mikser i wielośladowy rekorder, badź też najzwyklejszy rejestrator cyfrowy.. no chyba że chcesz "rubikować" to już raczej studio nagraniowe ;) pozdrawiam... 

Niestety potrzebuje 8 preampów... Stąd moje pytanko o Presonusa Firestudio Project.... Ten Interfejs ma 114 dB Dynamike. W muzycze klasycznej przyda się zapas;) Czytałem również, że brzemienie tychże preampów w Presonusie jest zadowalające:) Czy mógłby mi jakiś użytkownik to potwierdzić bądź zaprzeczyć... Po złych doświadczeniach z 40 PRo nie chciałbym popełnić błędu ;)

P.S. Warto dopłacać do firestudio 2626? Dynamika 110 dB ale zato Adat czyli możliwośc kolejnych 8 kanałów... W sumie bardziej zależy mi na brzmieniu przedwzmaczniaczy;)

ODPOWIEDZ