Ustawienia kompresora UA1176 LN

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
Łukasz1985
Re: Ustawienia kompresora UA1176 LN

Post autor: Łukasz1985 » piątek 17 gru 2010, 10:40

...
Przeanalizuj sobie działanie na tych nastawach, o których piszesz.

Atak na godz. 3 to już szybko dla konstrukcji typu 1176. Jeśli teraz dasz stosunkowo wolny powrót (jak piszesz godz. 1), to masz następujący efekt: pierwsza reakcja kompresora bardzo szybka, ścięcie transjentu, a potem... nic - bo za wolno wraca. W dodatku przy 12:1 może się to szczególnie ujawniać w dziwnym działaniu, które niby jest mocne, a niby go nie ma, bo takie nachylenie sprzyja silnemu przechwytywaniu wysokich poziomów, a na niskie mniej wpływa. I wcale nie chodzi tu o pozytywy w sensie "kompresja jest ale jej nie słychać", tylko bardziej kompresja "pojawia się i znika". Sugerowałbym nieco odpuścić na obcinaniu transjentów przy jednocześnie nieco szybszym powrocie. Dobierz to po prostu na ucho dla mniejszego nachylenia.

(to jest moje teoretyzowanie oparte na oryginalnym UREI, z kompresorem w wersji IGS nie mam na co dzień kontaktu)...

Joachim a jakie ratio Ty stosujesz na wokalach?

[addsig]
Cubase Pro 8 - Windows 7 Home Premium (64bit)

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » piątek 17 gru 2010, 11:00

... 

Nie przypominam sobie, bym stosował w 1176 wysokie nachylenia na wokalach (co nie znaczy, że takich nastaw nie było wcale). Z tego co pamiętam, bardzo rzadko (jednostkowe przypadki) było to 8:1, a tak zazwyczaj to 4:1 (nie mam wersji 1176 blue z ratio 2:1). Na innych kompresorach zazwyczaj punktem startowym było 2:1 lub nieco wyżej, np. 2,5:1 ale niekiedy poszło sporo wyżej, np. 4:1, i zazwyczaj soft knee, jeśli było dostępne. Lubię też na wokal kompresory vari-mu, wtedy problem z wyborem ratio nie istnieje ;)
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Awatar użytkownika
Łukasz1985

Post autor: Łukasz1985 » piątek 17 gru 2010, 15:30

...

...

Nie przypominam sobie, bym stosował w 1176 wysokie nachylenia na wokalach (co nie znaczy, że takich nastaw nie było wcale). Z tego co pamiętam, bardzo rzadko (jednostkowe przypadki) było to 8:1, a tak zazwyczaj to 4:1 (nie mam wersji 1176 blue z ratio 2:1). Na innych kompresorach zazwyczaj punktem startowym było 2:1 lub nieco wyżej, np. 2,5:1 ale niekiedy poszło sporo wyżej, np. 4:1, i zazwyczaj soft knee, jeśli było dostępne. Lubię też na wokal kompresory vari-mu, wtedy problem z wyborem ratio nie istnieje ;)... 

...Joachim finalnie ustawilem kompresor ratio 8:1 release najszybciej jak sie da attack na godzine 1 i wokal wydaje sie OK. Co do ratio to jakosc wole glebsza kompresje:)

[addsig]
Cubase Pro 8 - Windows 7 Home Premium (64bit)

ODPOWIEDZ