Ustawienia kompresora UA1176 LN

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
R.B.
Re: Ustawienia kompresora UA1176 LN

Post autor: R.B. » sobota 24 mar 2007, 10:25

...1176 to legenda kompresorów :) Lista jego użytkowników od lat 60 tych nie maleje :) akurat z nim wszystko ok ale niestety nie umiem ładnie w klocuszek zrobić basu ja wokal, bębny czy gitarkę.

Bas jest dobrze nagrany, czysto, wszystko gra - jak się da szybkie czasy ataku i powrotu to dopiero pierdzi :)

Czy jakiś użytkownik 1176 LN proponuje jakieś doraźne ustawienie do basu?

Input też nie jest za mocny - z takim samym gainem wchodzi np wokal i jest super....
witam na stronie www.e-muzyk.pl jest test kompresorów Sprawdz sobie i posluchaj!
Tu adres!
http://www.e-muzyk.pl/muzyk/servlet/Index?article=615&page_article=0
A tutaj jest plik z ustawieniami kompresorow(roznych)ktore braly udzial w tescie(plik jest na samej gorze -tabela ustawień kompresorów
http://www.e-muzyk.pl/muzyk/servlet/Index?article=615&page_article=6
pobaw sie i porownaj !!
Pozdrowionka
Jestem muzykiem z zawodu. Muzyka kręci się cały czas do okoła mnie i ostatnio fascynuje mnie nagrywanie muzy w swoim małym studiu domowym.

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » niedziela 25 mar 2007, 10:31

zeby cos zamienic w klocek trzeba to najpierw mocno przetrawic, moze mocniej odpal gain - a nie tylko di-box?

Zywy bass?

Awatar użytkownika
Łukasz1985

Post autor: Łukasz1985 » czwartek 16 gru 2010, 17:40

...zeby cos zamienic w klocek trzeba to najpierw mocno przetrawic, moze mocniej odpal gain - a nie tylko di-box?

Zywy bass?...

Witam! Niedawno nabylem kompresor IGS 1176 uzywam go do waokali ustawilem attack na godzine 3 relase na 1 i ratio 12:1 w sumie to juz jest limitowanie ale tak najbardziej podoba mi sie wokal po kompresji. Moze wypowiecie sie jak wy zazwyczaj ustawiacie tego typu kompresor na wokalach:)

Pozdrawiam, Łukasz.

[addsig]
Cubase Pro 8 - Windows 7 Home Premium (64bit)

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » czwartek 16 gru 2010, 18:37

Witam! Niedawno nabylem kompresor IGS 1176 uzywam go do waokali ustawilem attack na godzine 3 relase na 1

Dla mnie dziwne (nie tylko w ogólnych wartościach, ale w ogóle względem siebie)

i ratio 12:1 w sumie to juz jest limitowanie ale tak najbardziej podoba mi sie wokal po kompresji.

12:1 hmm, to już bardzo dużo... może na jakiś specyficzny przypadek ze śladem wokalu

Moze wypowiecie sie jak wy zazwyczaj ustawiacie tego typu kompresor na wokalach:)

O ile 12:1 być może miałoby zastosowanie, to nastawy czasów mi nie pasują, jak na 1176. Musiałbym posłuchać śladu samego i w miksie. No ale jeśli piszesz, że się podoba i pasuje - to chyba najważniesze.

Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Awatar użytkownika
Łukasz1985

Post autor: Łukasz1985 » czwartek 16 gru 2010, 18:54

...
Witam! Niedawno nabylem kompresor IGS 1176 uzywam go do waokali ustawilem attack na godzine 3 relase na 1

i ratio 12:1 w sumie to juz jest limitowanie ale tak najbardziej podoba mi sie wokal po kompresji.

12:1 hmm, to już bardzo dużo... może na jakiś specyficzny przypadek ze śladem wokalu

Moze wypowiecie sie jak wy zazwyczaj ustawiacie tego typu kompresor na wokalach:)

O ile 12:1 być może miałoby zastosowanie, to nastawy czasów mi nie pasują, jak na 1176. Musiałbym posłuchać śladu samego i w miksie. No ale jeśli piszesz, że się podoba i pasuje - to chyba najważniesze.

...moze troche pokrecilem release na godzine 2. Joachim to napisz jak ty bys ustawil w miare uniwersalnie tego typu kompresor na wokalach, ja narazie jestem na etapie ekperymetow z ustawieniami. Bende bardzo wdzieczny za jakiekolwiek wsakazowki:)

...

[addsig]

Awatar użytkownika
Łukasz1985

Post autor: Łukasz1985 » czwartek 16 gru 2010, 19:12

...
...

...moze troche pokrecilem release na godzine 2. Joachim to napisz jak ty bys ustawil w miare uniwersalnie tego typu kompresor na wokalach, ja narazie jestem na etapie ekperymetow z ustawieniami. Bende bardzo wdzieczny za jakiekolwiek wsakazowki:)

To jak Joachim pomozesz?Wink

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » czwartek 16 gru 2010, 21:01

Przeanalizuj sobie działanie na tych nastawach, o których piszesz.

Atak na godz. 3 to już szybko dla konstrukcji typu 1176. Jeśli teraz dasz stosunkowo wolny powrót (jak piszesz godz. 1), to masz następujący efekt: pierwsza reakcja kompresora bardzo szybka, ścięcie transjentu, a potem... nic - bo za wolno wraca. W dodatku przy 12:1 może się to szczególnie ujawniać w dziwnym działaniu, które niby jest mocne, a niby go nie ma, bo takie nachylenie sprzyja silnemu przechwytywaniu wysokich poziomów, a na niskie mniej wpływa. I wcale nie chodzi tu o pozytywy w sensie "kompresja jest ale jej nie słychać", tylko bardziej kompresja "pojawia się i znika". Sugerowałbym nieco odpuścić na obcinaniu transjentów przy jednocześnie nieco szybszym powrocie. Dobierz to po prostu na ucho dla mniejszego nachylenia.

(to jest moje teoretyzowanie oparte na oryginalnym UREI, z kompresorem w wersji IGS nie mam na co dzień kontaktu)

Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Awatar użytkownika
Łukasz1985

Post autor: Łukasz1985 » czwartek 16 gru 2010, 22:37

...
Przeanalizuj sobie działanie na tych nastawach, o których piszesz.

Atak na godz. 3 to już szybko dla konstrukcji typu 1176. Jeśli teraz dasz stosunkowo wolny powrót (jak piszesz godz. 1), to masz następujący efekt: pierwsza reakcja kompresora bardzo szybka, ścięcie transjentu, a potem... nic - bo za wolno wraca. W dodatku przy 12:1 może się to szczególnie ujawniać w dziwnym działaniu, które niby jest mocne, a niby go nie ma, bo takie nachylenie sprzyja silnemu przechwytywaniu wysokich poziomów, a na niskie mniej wpływa. I wcale nie chodzi tu o pozytywy w sensie "kompresja jest ale jej nie słychać", tylko bardziej kompresja "pojawia się i znika". Sugerowałbym nieco odpuścić na obcinaniu transjentów przy jednocześnie nieco szybszym powrocie. Dobierz to po prostu na ucho dla mniejszego nachylenia.

(to jest moje teoretyzowanie oparte na oryginalnym UREI, z kompresorem w wersji IGS nie mam na co dzień kontaktu)...

Dzieki Joachim, jest znacznie lepiej dalem attack na godzine 1 release na 5. W moim odczucie wokal teraz brzmi jakby bardziej przejzyscie i sprezyscie, tak ja to czuje:-)

[addsig]

ODPOWIEDZ