TASCAM FW-1082 + Akai MPK49 + Cubase 5

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
SitBeat
TASCAM FW-1082 + Akai MPK49 + Cubase 5

Post autor: SitBeat » środa 15 gru 2010, 07:29

Witam.

Problem wygląda następująco.Tascam i Akai mam podłączone do cubase5 i obydwa urządzenia to kontrolery midi jakby nie patrzeć, dla przykładu jak ruszam faderami na akai to ruszają się na tascamie :D ale nie o tym mowa a mianowicie chodzi mi o to iż gdy zapinam Groove Agent One z pierwszym lepszym presetem i naciskam play na tascamie to:

1) na play jest dzwiek jak i na stop rewind itp

2) nagrywa z opuźnieniem... wystukam na padach od akai jakis beat pokazuje się na ścieżce z dużym poślizgiem nie mówiac już o tym że jest nie w tempo... a potrafie grać w tempo!! ^^

Domyślam się, iż jest to konflikt zegarów midi tych 2 urządzeń ale to są oczywiście moje domysły,

Tascama odpiąć nie mogę bo jest moim jedynym wyjściem i wejściem audio (nie mam żadnej innej karty muzycznej)

Myślałem żeby podpiąć akai nie bezpośrednio przez USB do PC lecz do TASCAMA przez kabel MIDI ale czy wtedy będzie tak kompatybilny z Cubase'm jak przez USB ?

Proszę o jakąkolwiek pomoc.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
spiker

Re: TASCAM FW-1082 + Akai MPK49 + Cubase 5

Post autor: spiker » środa 15 gru 2010, 09:13

A powiedz Bracie, jak masz skonfigurowaną obsługę wejść i wyjść dla obu kontrolerów? Z jakich wejść wyjść MIDI korzystają - dokładnie podaj nazwy portów. Kiedy Cubase nagrywa z opóźnieniem? Tylko gdy w grę wchodzi GAOne, czy z jakimkolwiek instrumentem VST? , czy może przy jakimkolwiek nagrywaniu? - czyli łącznie z audio? Z jakiego sterownika "control surface" korzysta Tascam, a z jakiego AKAI? Dedykowane czy jakieś inne uniwersalne....podaj dokładne nazwy. Nie wiem jak jest z AKAI, ale Tascam oferuje dedykowane sterowniki Control Surface dla FW1082 do Cubase. Należy ich użyć.
przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...

Awatar użytkownika
SitBeat

Post autor: SitBeat » czwartek 16 gru 2010, 07:47

...A powiedz Bracie, jak masz skonfigurowaną obsługę wejść i wyjść dla obu kontrolerów? Z jakich wejść wyjść MIDI korzystają - dokładnie podaj nazwy portów. Kiedy Cubase nagrywa z opóźnieniem? Tylko gdy w grę wchodzi GAOne, czy z jakimkolwiek instrumentem VST? , czy może przy jakimkolwiek nagrywaniu? - czyli łącznie z audio? Z jakiego sterownika "control surface" korzysta Tascam, a z jakiego AKAI? Dedykowane czy jakieś inne uniwersalne....podaj dokładne nazwy. Nie wiem jak jest z AKAI, ale Tascam oferuje dedykowane sterowniki Control Surface dla FW1082 do Cubase. Należy ich użyć....

Wszystko po kolei (chciałbym zaznaczyć, że moja wiedza na niektóre tematy jest zerowa)

-Niezbyt rozumiem o co chodzi z konfiguracją obsługi wejść wyjść ( z tego co się domyślam chodzi o takie coś? TASCAM In Analog 1-8 (active) S/PDIF L-R (inactive) Out Analog 1-2(active) S/PDIF L-R(inactive) gorzej mi z podaniem z jakich porów midi korzystają AKAI niezbyt umiem sprawdzić.....
- Cubase nagrywa z opóźnieniem tylko wtyczki VST, wokal nagrywa poprawnie
-Sterownik Tascama FW-1082 Control Panel (najnowsza wersja od producenta) Control protocol - Mackie Control Emulation (z gotowych presetów do wybrania jest cubase ale SX)
-Sterownik AKAI wgrane z dostarczonej przez producenta płyty ale nie jako osobny program tylko dodany do CUBASE z pliku dostarczonego na ów płycie

Wybacz że tak piszę ale tak jak pisałem wcześniej nie jestem PRO w tych sprawach a jedynie uczę się powoli :)
A powiedz mi proszę ja Ciebie czy pracujesz na Cubase5 ? bo jeśli tak to miałbym parę pytań.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
spiker

Post autor: spiker » czwartek 16 gru 2010, 09:22

Nie, nie pracuję na Cubase. Kiedyś....ale to dawne czasy.

Konfiguracja podłączeń kontrolerów (Control Surfaces) powinna wyglądać następująco:

FW1082 jako MIDI IN powinno być > Control In (powienieneś mieć na liście dostępnych portów MIDI)
FW1082 jako MIDI OUT powinno być > Control OUt (jak wyżej)
Skorzystaj ze sterowników do SX i sprawdź jak jest, jeśli będzie gorzej, wróć do emulacji

w przypadku AKAI trudno mi powiedzieć, ale też należy użyć dedykowanych sterowników i portów, a nie uniwersalnych MIDI.

W ogóle sugeruję abyś odinstalował jeden z kontrolerów np. AKAI (na czysto) i sprawdził zachowanie Cubase z jednym tylko kontorlerem. Jeśli wszystko będzie OK, to wtedy zianstalować AKAI. Jesli Cubase będzie nagrywał z opóźnieniem nawet z jednym kontrolerem np. tascamem, to znaczy, że przyczyną opóźnień jest co innego np. słynna historia z Time Stamp w Cubase, o której pełno na tym forum.

Przyczyną ewentualnego "niedogadywania" się kontrolerów jest na 100%: użycie niewłaściwych portów MIDI i użycie niewłaściwych sterowników Control Surface.

Inną zupełnie sprawą jest zachowanie Groove Agent One. Nie znam tej wersji GA (ja zatrzymałem się na GA3), ale zwróć uwagę na fakt, że komenda RUN w GA to nie jest to samo co polecenie START w pasku transportu Cubase (ani jakiegokolwiek DAW). Innymi słowy: owszem Jeśli GA jest aktywny w projekcie to wciśnięcie START w transporcie Cubase spowoduje uruchomienie RUN w GA (bo są synchronizowane w tę stronę) ale już w drugą nie - wciśnięcie RUN w GA nie startuje projektu w całości a jedynie sam GA.

pozdrowiam

przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...

Awatar użytkownika
SitBeat

Post autor: SitBeat » piątek 17 gru 2010, 06:53

YEAH!!

Udało się :D

nagrywa w tempo w osi czasu bez przesunięć i innych dziwnych problemów.
Ale... no właśnie w takich momentach zawsze jest jakieś ale... Albo Tascam Albo Akai jak jest podłączony sam tascam nagrywa midi bez opóźnień podłącze Akai i muszę wylączyć w Tascamiew programie jego automatyzację (te zabawne mechaniczne faderki i inne przyciski funkcyjne) no Akai wtedy hula jak należy ale wydaje mi się że przecież nie o to tu chodzi bo chciałbym mieć działającego Tascama i Akai nagrywane bez opóźnień...

Chodź jakbyś nie miał już pomysłu to w sumie musi to wystarczyć.

A i szukałem tego time stamp i znalazlem starcze posty od Ciebie i zrobiłem wg nich. :D

Dzięki śliczne za pomoc :D

ODPOWIEDZ