SSL XLogic Alpha Channel

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
morpheus70
SSL XLogic Alpha Channel

Post autor: morpheus70 » wtorek 16 lis 2010, 23:38

Witam,
mam zamiar zakupić dobrej jakości preamp głównie do ujęć vocalu. Co sądzicie o SSLXLogic Alpha Channel? Czy jest ktoś na forum kto ma doświadczenie w pracy z tym urzadzeniem? Byłbym wdzięczny za wszelkie opinie i sugestie. Niestety raczej bez szans na testy we Wrocławiu.
pozdrawiam

Virus TI key|Clavia Nord Lead 2|Korg M3-73|Wersi PianoStar T2000|TC M3000|VoiceWorks Plus|M-ONE XL| D-TWO|Focusrite Green 1|Roland RE-501|Trochę wtyczek PSP|DAW StudioOne 2 x64|

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Re: SSL XLogic Alpha Channel

Post autor: Soundscape » środa 17 lis 2010, 11:10

...
Witam,
mam zamiar zakupić dobrej jakości preamp głównie do ujęć vocalu. Co sądzicie o SSLXLogic Alpha Channel? Czy jest ktoś na forum kto ma doświadczenie w pracy z tym urzadzeniem? Byłbym wdzięczny za wszelkie opinie i sugestie. Niestety raczej bez szans na testy we Wrocławiu.
pozdrawiam...

Potrzebujesz samego preampu czy tez calego toru?

gti306

Post autor: gti306 » środa 17 lis 2010, 14:04

słuchałem pracy alpha channel... nasyca i mocno wypycha wokal. Jesli lubisz takie zabiegie to jest to urzadzenie dla Ciebie, szczagolnie w rapie wydaje sie byc pożądany

Awatar użytkownika
morpheus70

Post autor: morpheus70 » środa 17 lis 2010, 16:53

Właściwie to szukałem w tej cenie bdb jakości preampu głównie do vocalu. Rozważałem min. zakup ISA One czy Avalon M5. I znalazłem ten właśnie SSL Channel Strip. Z tego co wyczytałem ma świetny preamp, eq, filtr, limiter i jest nie najgorszej jakości przetwornikiem A/D. Więc niby wszystko Super! Nie chcę w nim kompresora, bo mam pakiet kompresorów PSP a, sprzętowy kampresor chciałbym dokupić osobno. Pewnie któregoś z klonów UA 1176LN, może IGS? Do tej pory używam kompletnego kanału Joemmek OneQ. Pora już na zmiany. Do tego mam kilka mikrofonów min. Rode K2, Mojave MA-201 i GAP TC1. Nie nagrywam rapu :) Choć kto wie... :) Znalazlem tego SSLa w Thommanie za 2600zł! Chyba, że to błąd w druku?

Virus TI key|Clavia Nord Lead 2|Korg M3-73|Wersi PianoStar T2000|TC M3000|VoiceWorks Plus|M-ONE XL| D-TWO|Focusrite Green 1|Roland RE-501|Trochę wtyczek PSP|DAW StudioOne 2 x64|

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » środa 17 lis 2010, 17:04

...
Właściwie to szukałem w tej cenie bdb jakości preampu głównie do vocalu. Rozważałem min. zakup ISA One czy Avalon M5. I znalazłem ten właśnie SSL Channel Strip. Z tego co wyczytałem ma świetny preamp, eq, filtr, limiter i jest nie najgorszej jakości przetwornikiem A/D. Więc niby wszystko Super! Nie chcę w nim kompresora, bo mam pakiet kompresorów PSP a, sprzętowy kampresor chciałbym dokupić osobno. Pewnie któregoś z klonów UA 1176LN, może IGS? Do tej pory używam kompletnego kanału Joemmek OneQ. Pora już na zmiany. Do tego mam kilka mikrofonów min. Rode K2, Mojave MA-201 i GAP TC1. Nie nagrywam rapu :) Choć kto wie... :) Znalazlem tego SSLa w Thommanie za 2600zł! Chyba, że to błąd w druku?...

Jeśli sam preamp, to (chyba już nawet o tym pisałem kiedyś) sprawdź jeszcze Summit Audio 2BA-221. Jak na swoją cenę to gada świetnie. W dodatku i lampa i tranzystor w jednym, więc będzie dość uniwersalny.

Jeśli chodzi o Alpha Channel, to jego cena nie jest błędem w druku. On faktycznie jest tani. I gwarantuję Ci, że w Polsce kupisz taniej to cudo niż w ThomanieSmile

Awatar użytkownika
morpheus70

Post autor: morpheus70 » środa 17 lis 2010, 17:43

Jeśli chodzi o Alpha Channel, to jego cena nie jest błędem w druku. On faktycznie jest tani. I gwarantuję Ci, że w Polsce kupisz taniej to cudo niż w ThomanieSmile
...

No z tą ceną w Polsce to chyba nie bardzo wyjdzie :/

Fabryka Dźwięku - 3.627zł.
W testach FCK Muzyk  podali kwotę 6.000zł.
Na Infomusic.pl - 4890zł.
nie znalałem cen tego produktu u innych polskich dystrybutorów, a przynajmniej nie podaję aktualnej ceny. Jest tylko informacja "dzwoń!". Napisałem więc przedwczoraj do trzech sklepów i jednego dystrybutora prośbę o podanie ceny, do dziś echo. Polska smutna rzeczywistość.

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » czwartek 18 lis 2010, 09:33

No z tą ceną w Polsce to chyba nie bardzo wyjdzie :/

Fabryka Dźwięku - 3.627zł.
W testach FCK Muzyk  podali kwotę 6.000zł.
Na Infomusic.pl - 4890zł.
nie znalałem cen tego produktu u innych polskich dystrybutorów, a przynajmniej nie podaję aktualnej ceny. Jest tylko informacja "dzwoń!". Napisałem więc przedwczoraj do trzech sklepów i jednego dystrybutora prośbę o podanie ceny, do dziś echo. Polska smutna rzeczywistość.
...

Ano i właśnie. Smutna rzeczywistość. Ale jeśli jest "dzwoń", to naprawdę nie jest to ciężkie do zrealizowania. Maili nie ma co pisać. A jeśli piszemy do dystrybutorów, to pamiętajmy też o godzinach pracy (przeważnie 9-17). Ja na Twoim miejscu bym po prostu zadzwonił. Spróbować warto. (Nawet do sklepów.)

Awatar użytkownika
morpheus70

Post autor: morpheus70 » niedziela 05 gru 2010, 12:07

Polski dystrybutor odpowiedział, że zrobi mi taką samą cenę na SSL XLogic Alpha Channel jak niemiecki sklep, czyli super! Czyli można?!
Chciałbym dokonać zakupu sprzętu do końca roku. Dostałem też propozycję zakupu innch urządzeń o podobnych parametrach i cenie tj.
SPL Track One MKII
Mindprint Envoice MkII Digital Edition
TOFT Audio designs EC-1

Mam w związku z tym pytanie, który z tych modeli zapewni mi najlepsze rozwiązanie do nagrań wokalu? Oczywiście nadal interesuje mnie SSL XLogic Alpha Channel. I w jakim stopniu lub czy wogóle otrzymam znaczną poprawę w stosunku do posiadanego już Joemmeka OneQ?
Z góry dziękuję za podpowiedzi.
pozdrawiam

Awatar użytkownika
JacekH

Post autor: JacekH » niedziela 05 gru 2010, 19:48

> nadal interesuje mnie SSL XLogic Alpha Channel. I w jakim stopniu lub czy wogóle otrzymam znaczną poprawę w stosunku do posiadanego już Joemmeka OneQ?

Nie odpowiem Ci, jaka jest różnica między nim, a Joemeekiem, bo nie mam tego ostatniego. Na SSL Alpha Channel właśnie nagrałem drobne rzeczy (wokale) i generalnie jestem zadowolony. W tym studyjku, w którym z niego korzystałem, do wyboru miałem PreSonusa Digimax FS i RME Fireface 800 (preampy). To, co ważne w tym SSLu, to analogowy limiter i generalnie niegłupi preamp. Jest taki bardzo bliski, co chyba ma związek z tym układem VHD, który bardzo z grubsza ma nasycać brzmienie i w zasadzie to robi :) Ale trzeba z tym uważać, szczególnie z jasno brzmiącymi mikrofonami, bo efektem przewalenia będzie jaskrawo-plaskaty dźwięk bez oddechu. PreSonus dosyć łatwo się przesterowywał, RME brzmiał tak bardzo neutralnie, że w sumie ta lekka koloryzacja VHD w SSLu sprawiała wrażenie, że jest znacznie lepiej. Wybrałem SSLa, ale gałeczkę od VHD potem znacznie skręciłem. Spory zapas wzmocnienia, możliwość zapięcia w insert analogowego procesora, łagodnie działający EQ to jego atuty i za tę Thomannową cenę na pewno warto. Jeżeli taką dostaniesz tu w Polsce - nie powinieneś żałować zakupu.

Jacek

Awatar użytkownika
rockman

Post autor: rockman » poniedziałek 06 gru 2010, 01:12

...> nadal interesuje mnie SSL XLogic Alpha Channel. I w jakim stopniu lub czy wogóle otrzymam znaczną poprawę w stosunku do posiadanego już Joemmeka OneQ?
Nie odpowiem Ci, jaka jest różnica między nim, a Joemeekiem, bo nie mam tego ostatniego. Na SSL Alpha Channel właśnie nagrałem drobne rzeczy (wokale) i generalnie jestem zadowolony. W tym studyjku, w którym z niego korzystałem, do wyboru miałem PreSonusa Digimax FS i RME Fireface 800 (preampy). To, co ważne w tym SSLu, to analogowy limiter i generalnie niegłupi preamp. Jest taki bardzo bliski, co chyba ma związek z tym układem VHD, który bardzo z grubsza ma nasycać brzmienie i w zasadzie to robi :) Ale trzeba z tym uważać, szczególnie z jasno brzmiącymi mikrofonami, bo efektem przewalenia będzie jaskrawo-plaskaty dźwięk bez oddechu. PreSonus dosyć łatwo się przesterowywał, RME brzmiał tak bardzo neutralnie, że w sumie ta lekka koloryzacja VHD w SSLu sprawiała wrażenie, że jest znacznie lepiej. Wybrałem SSLa, ale gałeczkę od VHD potem znacznie skręciłem. Spory zapas wzmocnienia, możliwość zapięcia w insert analogowego procesora, łagodnie działający EQ to jego atuty i za tę Thomannową cenę na pewno warto. Jeżeli taką dostaniesz tu w Polsce - nie powinieneś żałować zakupu.

witam.a czy możesz powiedzieć jak zachowuje się equalizer w tym SSL-u na gitarach,a zwłaszcza z przesterem?też zamierzam kupić jakiś preamp w podobnej cenie,a słyszałem,że SSL to dobra marka
Gram na gitarze

ODPOWIEDZ