Pianka czy wełna - sposoby wygłuszenia pomieszczenia

Jeśli masz pomysł jak usprawnić sprzęt lub pracę i chcesz się nim podzielić, pisz tutaj śmiało.
Awatar użytkownika
DJOZD
Re: Pianka czy wełna - sposoby wygłuszenia pomieszczenia

Post autor: DJOZD » poniedziałek 18 paź 2010, 08:43

...

Powiedz mi zatem proszę w jakim celu stosowałeś te gąbki piramidkowe? Ich dostępność w necie jest ogromna, nie są jakoś tam tanie i schodzą, więc do czegoś się przydają, tak? ;) Na wszelki wypadek dodam, że już postanowiłem - opcja z wełną zostaje;)....

...

Piramidki są beznadziejne wizualnie.   Nie chciałbym pracować w komorze rodem z filmów Indiany Johns'a.   Jeżeli panele gąbkowate to tylko płaskie, scięte skośnie. Ładne i eleganckie. Kształty mają duze znaczenie dla odbioru i samopoczucia w takim miejscu.  

Awatar użytkownika
Miłaszewski

Post autor: Miłaszewski » poniedziałek 18 paź 2010, 09:53

...prawda jest taka - gdyby kilka lat temu ludzie na tym forum słuchali MB, to może osiągnelibyśmy 40% świadomości... ale od wielu lat wszyscy drzecie łacha z MB i jesteście na 15% świadomości realizacji dźwięku ... 

Oczywiście nie odnosi się to tylko do tego wątku, ale naprawdę MB "napisał już książkę" na forum EiS i wiele tych pytań dzisiaj w ogóle nie powinno się pojawiać, bo odpowiedzi na nie zostały już wielokrotnie udzielone. Troszkę jest to irytujące, że zamiast jakiegoś progresu nadal od wielu lat są te same dyskusje... na temat pianki piramidki. Jest to dla mnie temat na tyle drażniący, że kedyś napisałem coś takiego: http://www.dzwiek.org/threads/4877-Wnosze-o-zakaz-uzycia-gabek-w-studio!?highlight=pianka

[addsig]

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » poniedziałek 18 paź 2010, 09:58

...prawda jest taka - gdyby kilka lat temu ludzie na tym forum słuchali MB, to może osiągnelibyśmy 40% świadomości... ale od wielu lat wszyscy drzecie łacha z MB i jesteście na 15% świadomości realizacji dźwięku ... 

Zgadza sie.  Ja pracowałem dlugi czas w pomieszczeniu ktory przygotował ktoś inny (lokal nieczego sobie, brzmiał ładnie). Nie specjalnie kręcił mnie temat adaptacji bo bylo poprostu OK.  Teraz po przeprowadzce widze ogromne roznice.  

A swoją drogą trzeba tez do pewnych rzeczy dojrzec poprzed doświadczenie. Czyli najpierw coś zepsuć zeby sie sparzyć. 

leburaque

Post autor: leburaque » poniedziałek 18 paź 2010, 10:43

I tu pojawia się pytanie najważniejsze ze wszystkich: czy jest jakaś literatura Waszym zdaniem godna polecenia i w miarę łopatologicznie tłumacząca zachowanie akustyczne materiałów tłumiących?
Też już było wielokrotnie: Everest...

"Alton Everesta - Podręcznik Akustyki". OK. Obiecuję ogarnąć go całego. Z tego co go przejrzałem będzie duuużo czytania:) W razie czego - mam nadzieję, że mogę pisać privy z pytaniami? Czy robić raczej ogólnodostępne wątki?

W ogóle to ciekawi mnie to, czy może warto by było wszystkie te publikacje MB w jakiegoś PDF'a? Jakiś poradnik taki dla przeciętnego zjadacza chlebiczku? Fakt faktem - postów jest mnóstwo po prostu, ale rozprzestrzenione po tylu tematach... Jeśli mnie poniosło, bo się rozmarzyłem - to sorry;).

Piramidki są beznadziejne wizualnie.   

... 

To pewnie rzecz gustu;). Ale zaczynam powoli rozumieć skąd całe to zamieszanie o piankę. Chodzi o prostą zdroworozsądkowość. Przynajmniej taką pozorną. Pianka piramidkowa wizualnie jakoś trafia do człowieka, wydaje się, że spełniać będzie swoje zadanie... Bo wiedza przeciętnego człowieka jest w tej sprawie niewielka, a mądre frazy na temat zjawisk fizycznych stają się "bełkotem specjalistów", który łatwiej zastąpić własnym "wiem swoje". Mówię oczywiście za siebie i za kolegów z piwnicy:).

I jest jeszcze druga strona medalu - wielokroć się człowiek nadziewa na "pana eksperta", który po prostu proponuje droższe rozwiązanie. Człowiek sobie myśli: "a nie da się taniej, albo prościej"? A pan ekspert na to: "ja wiem lepiej, bierz pan to". Wiesz do czego zmierzam?

A swoją drogą trzeba tez do pewnych rzeczy dojrzec poprzed doświadczenie. Czyli najpierw coś zepsuć zeby sie sparzyć. ... 

Może i tak, ale na początek wolałbym nie lądować w szpitalu z oparzeniami trzeciego stopnia:).

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » poniedziałek 18 paź 2010, 10:58

Może i tak, ale na początek wolałbym nie lądować w szpitalu z oparzeniami trzeciego stopnia:).

Ale nie przyznaj, że efekt murowany.  Drugi raz już nie zepsujesz tak samo

Chodzi poprostu o stare polskie przysłowie - Mądry polak po szkodzie. A jak widać nawet do dziś, my polacy, nie potrafimy uczyć się od drugich (polaków). Zawsze traktujemy to w kategoriach teorii. Dlatego tak ważne jest doświadczenie. Więc czasem trzeba sie "młotkiem w palec" żeby wiedzieć jak to rzeczywiście boli.

Awatar użytkownika
Miłaszewski

Post autor: Miłaszewski » poniedziałek 18 paź 2010, 10:58

Pianka piramidkowa wizualnie jakoś trafia do człowieka, wydaje się, że spełniać będzie swoje zadanie... Bo wiedza przeciętnego człowieka jest w tej sprawie niewielka, a mądre frazy na temat zjawisk fizycznych stają się "bełkotem specjalistów", który łatwiej zastąpić własnym "wiem swoje". Mówię oczywiście za siebie i za kolegów z piwnicy:).

ladnie to ujales

trzeba zmieniac swiadomosc kolegow z piwnicy

inaczej do niczego nie dojdziemy

[addsig]

Awatar użytkownika
Robix

Post autor: Robix » niedziela 05 gru 2010, 17:20

Nieprawdą jest, że folia zepsuje właściwości absorbera, bo nie można przez nią dmuchać. Ludzie mylą falę akustyczną z podmuchem powietrza. Dźwięk to oscylacje ciśnienia, a nie jednokierunkowy ruch. Załóż folię na głośnik i zobacz ile dalej będziesz słychać - oczywiście najwyższe tony będą stłumione, ale to nawet dobrze. Korzystne jest, gdy absorber szerokopasmowy mniej tłumi właśnie wysokie tony, bo przy stosowaniu absorpcji na dużej powierzchni występują problemy z przetłumioną górą.

Witam,

Temat już oklepany i wiele już się dowiedziałem z wyszukiwarki, jednak potrzebuję porady praktyczniej. Którą wełnę mineralną lepiej zastosować: ISOVER multimax 30 czy PT 80 ( pod względem właściwości absorbcyjnych i higienicznych)?

Jezeli chciałbym użyć folię, to przychodzi ona pod włókninę, czy na nią?

Czy jak bym zrobił takie jakby pudełeczko z cienkiej sklejki np. 5 mm, i w to włożył wełnę, to czy zepsuje to właściwości absorbera? Czy wsytarczy tylko rama z listewek?

Serdecznie pozdrawiam,

Robert

Początkujący muzyk.

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » niedziela 05 gru 2010, 18:46

Którą wełnę mineralną lepiej zastosować: ISOVER multimax 30 czy PT 80 ( pod względem właściwości absorbcyjnych i higienicznych)?
Oba rodzaje wełny są dobre na absorbery. Multimax 30 to dokładny odpowiednik słynnego Owens Corning 703, powszechnie używanego do budowy absorberów. PT80 to wełna ze skały bazaltowej o 2x większej gęstości, być może można ją porównać do OC705. Jacek Miłaszewski twierdzi, że do budowy absorberów basowych najlepsza jest wełna o bardzo dużej gęstości, ale ja zrobiłem dokładny research różnych materiałów i badań, z których wynika, że przewaga OC705 nad 703 jest raczej kontrowersyjna, w większości przypadków 703 jednak wypada lepiej, również dla najniższych częstotliwości. Są jeszcze dwa istotne czynniki przy wyborze: waga i cena. PT80 jest znacznie cięższa od Multimax30 i wymaga do powieszenia znacznie solidniejszych haków, zwłaszcza problem występuje przy ścianach GK. Z kolei Multimax 30 jest dość luksusowym produktem i wypada ponad 2x drożej. Ja mam u siebie absorbery z tego ostatniego i jestem bardzo zadowolony z rezultatu.

Jezeli chciałbym użyć folię, to przychodzi ona pod włókninę, czy na nią?
folia + agrowłóknina? Bez sensu, to już przesada. Jedno albo drugie.

Czy jak bym zrobił takie jakby pudełeczko z cienkiej sklejki np. 5 mm, i w to włożył wełnę, to czy zepsuje to właściwości absorbera? Czy wsytarczy tylko rama z listewek?
Nie zepsuje, choć faktem jest, że zasłoni boki, a boki też są chłonne. Rama ma sens, jeśli chcesz za płytą wełny umieścić pustkę powietrzną, co znacząco poprawia absorpcję dla małych częstotliwości. Moje absorbery mają 15cm grubości + 5cm powietrza z tyłu, całość w ramie 20cm z gotowych okleinowanych płyt wiórowych z Castoramy. Oczywiście można użyć sklejki lub listewek. W przypadku braku pustki powietrznej rama ma wyłącznie funkcję mechaniczną (zawieszenie)

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » niedziela 05 gru 2010, 18:50

Małe uzupełnienie, bo nie wiem, czy dobrze zrozumiałem: zamknięte pudełeczko z pewnością będzie mieć inne właściwości akustyczne, absorpcja mocno spadnie w całym paśmie.

Awatar użytkownika
Robix

Post autor: Robix » niedziela 05 gru 2010, 21:08

...Małe uzupełnienie, bo nie wiem, czy dobrze zrozumiałem: zamknięte pudełeczko z pewnością będzie mieć inne właściwości akustyczne, absorpcja mocno spadnie w całym paśmie.... 

Bardzo dziękuję za szybką i wyczerpującą odpowiedź :). W takim razie zdecyduję się chyba na tą samą wełnę, spryskam ją klejem w sprayu i pokryję ją jakąś włókniną. Panel zamocuję w ramie z drewna we wspomnianej odległości od ściany, celem zwiększenia właściwości absorbcyjnych. Jeszcze raz dziękuję za pomoc :).

Serdecznie pozdrawiam,

Robert

Początkujący muzyk.

ODPOWIEDZ