Alesis'y

Tu jest miejsce na Wasze pytania i opinie. Można przedstawić swoje zdanie, niekoniecznie na tematy ściśle związane z tym, o czym piszemy w magazynie.
Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:
Re: Alesis'y

Post autor: matiz » wtorek 18 lis 2003, 22:11

Czy to bez znaczenia ?

IMO tak.

Awatar użytkownika
Markus

Post autor: Markus » wtorek 18 lis 2003, 23:12

...a mnie nauczono kiedyś jednego: Lepiej odkęcić wzmacniacz np. 100W na 1/4 niż 50 W na 3/4 mimo iż teoretycznie w jakimś momencie oddają tę samą moc. Bo nie chodzi o moc lecz o JAKOŚĆ a ta jest w obu przypadkach "ganz different" (jak mawiają starzy rosjanie ), oczywiście na korzyść tego wzmacniacza który pracuje "na luziku" 1/4.

Ale do pewnego stopnia! Koncowki duzej mocy zwykle maja wentylator i nie za bardzo nadaja sie do studia a przede wszystkim bardzo zle graja na malej mocy. Tak wiec z umiarem!...

Mam przy okazji pytanie. Podłączając kartę (-10) prosto do wzmacniacza, jak jest generalnie lepiej dla odsłuchu -

1. dać go na połowę mocy i sterować głośnością w mikserze karty

2. wysterować kartę na maxa i kręcić we wzmacniaczu?

W tej chwili używam miksera (control room), ale rozważam jego pominięcie.

I pierwsze i drugie wyjście ma swoje wady i zalety, ale chciałbym poznać wasze opinie.

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » środa 19 lis 2003, 00:06

Mam przy okazji pytanie. Podłączając kartę (-10) prosto do wzmacniacza, jak jest generalnie lepiej dla odsłuchu -

1. dać go na połowę mocy i sterować głośnością w mikserze karty

2. wysterować kartę na maxa i kręcić we wzmacniaczu?

W tej chwili używam miksera (control room), ale rozważam jego pominięcie.

I pierwsze i drugie wyjście ma swoje wady i zalety, ale chciałbym poznać wasze opinie.

Mikser karty najprawdopodobniej jest cyfrowy, wiec pierwsze rozwiazanie jest calkowicie bez sensu, szczegolnie podczas nagrywania sladow, gdy poziom wyjsciowy i tak daleki jest od 0dBFS. Tylko drugie rozwiazanie! Analogowa regulacja glosnosci nie jest tala zla

Awatar użytkownika
KamilFX

Post autor: KamilFX » środa 19 lis 2003, 02:39

Analogowa regulacja glosnosci nie jest tala zla ...

W sumie jeżeli dasz na karcie połowę sygnału t odo wzmacniacza trafi więcej szumu a i jego szum będzie bardziej słyszalny do tego dolicz jeszcze zniekształcenia.

P.S. Kurde prawie 3 a ja dopiero zajarzyłem miernictwo Za 8 godzin kolokwium.
Nie ma co

Awatar użytkownika
Markus

Post autor: Markus » środa 19 lis 2003, 11:55

... Analogowa regulacja glosnosci nie jest tala zla ...

Jest najlepsza. Tylko że łamię wtedy zasadę (może nie do końca słuszną), że końcówka mocy powinna być na 50% i nieruszana. W konfiguracji z mikserem analogowym jest to proste - sterujemy gałką CtrlRoom, czy tam Monitor. Jestem właśnie ciekawy na ile tą zasadę można naginać.

Tym bardziej, że nie każdy ma wzmacniacz na biurku , a np. w racku.

A mikser jakby nie było ma dodatkowy wpływ na brzmienie, zwłaszcza gdy jest bardzo budżetowy - lepiej omijać ewentualne przeszkody.

A jak to wygłąda w mikserach cyfrowych,np. YAMAHA 01V. Czy tam regulujemy głośność sygnału po stronie analogowej czy jeszcze po cyfrowej - mam na myśli wyjście CtrlRoom, czy słuchawkowe?

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » środa 19 lis 2003, 19:02

łamię wtedy zasadę (może nie do końca słuszną), że końcówka mocy powinna być na 50% i nieruszana.

Nie znam tej zasadzy

Na wszelki wypadek moja koncowka nie ma zadnych galek

W konfiguracji z mikserem analogowym jest to proste - sterujemy gałką CtrlRoom, czy tam Monitor. Jestem właśnie ciekawy na ile tą zasadę można naginać.

Zwykly potencjometr w metalowej obudowie i juz.

A jak to wygłąda w mikserach cyfrowych,np. YAMAHA 01V. Czy tam regulujemy głośność sygnału po stronie analogowej czy jeszcze po cyfrowej - mam na myśli wyjście CtrlRoom, czy słuchawkowe?

Nie jestem pewien, ale raczej analogowo, jak bowiem zrealizowane byloby wejscie 2trk czy jak tam jest nazywane?

Awatar użytkownika
Markus

Post autor: Markus » środa 19 lis 2003, 21:58

Wygląda na to że podłączanie karty do monitorów aktywnych nie jest dobrym pomysłem (czytałem tutaj niejednokrotnie o takiej konfiguracji), gdyż pozostaje tylko regulacja w mikserze karty. Nie wierzę, aby ktoś robił to potencjometrami w monitorach.

Awatar użytkownika
Magellan

Post autor: Magellan » czwartek 20 lis 2003, 09:20

...Wygląda na to że podłączanie karty do monitorów aktywnych nie jest dobrym pomysłem (czytałem tutaj niejednokrotnie o takiej konfiguracji), gdyż pozostaje tylko regulacja w mikserze karty. Nie wierzę, aby ktoś robił to potencjometrami w monitorach. ...

Ze zdumieniem czytam, o zmaganiach w doborze wzmacniacza , problemach mocy tego wzmacniacza i regulacji i poziomach syganłu...

Osobiscie korzystam z nEar05, mają charakterystyke kaształtowaną właśnie pod znane od lat monitory :Event20/20 bas i jako monitory bliskiego odsłuch sprawdzają się znakomicie.

gdyż posiadaja 1*: wejścia na XLRach a więc symetryczne ( daje to dużą dynamikę) 2* zabezpieczenia przed zniszczeniem głosników, 3*regulację głośności max ( bo resztę reguluję na mixerze z karty) a co najważniesze maja uważam swietnie dobrane wzmacniacze.

Poprzednio korzystałem z NS10 i wiem że na kazdym wzmacniaczu brzmiały inaczej no miały zdecydowanie mniej basu i sztucznie podbity srodek.

Jak pusciłem kiedyś mój mix w zachodnim studio ( własnie miksowany na NS10 tamtejszy realizator powiedział ,że chyba miksowałem to do "radia ustawionego w babcinej kuchni".

Awatar użytkownika
Markus

Post autor: Markus » czwartek 20 lis 2003, 09:27

3*regulację głośności max ( bo resztę reguluję na mixerze z karty) **********************

Do jakiej karty je podpiąłeś, i mw. na jakich poziomach w mikserze tej karty pracujesz? Czy są daleko od zera?

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » czwartek 20 lis 2003, 21:58

Jak pusciłem kiedyś mój mix w zachodnim studio ( własnie miksowany na NS10 tamtejszy realizator powiedział ,że chyba miksowałem to do "radia ustawionego w babcinej kuchni".

...

A innych utworow miksowanych na NS10 nie puszczaliscie? Jakis Michael Jackson, czy cos w tym stylu? Tez brzmialy jak miksowane na glosniku w kuchni? No bo w takim razie Bee Gees miksowane na Auratonach to chyba zupelna popelina, nie?

ODPOWIEDZ