ESI Juli@ - jakie oprogramowanie i VSTi?

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
Jarek_Zand
Re: ESI Juli@ - jakie oprogramowanie i VSTi?

Post autor: Jarek_Zand » czwartek 23 wrz 2010, 10:55

Jeszcze zapytam tylko, dlaczego Goliath nie pasowałby do rodzaju muzyki, który gram?

Ponieważ Goliath, to namiastka reszty instrumentów EWQL, a także z dodatkiem różnych soundscapów filmowych. W nim jest wszystko po trochu, a czasami nawet mniej.Mam Goliatha i mogę powiedzieć, że jak miałbym wybierać między nim, a zestawem IK, wogóle bym się nie zastanawiał i brał IK.

Witam!

A ja bym wybrał Goliatha. Goliath nie jest namiastką innych instrumentów EWQL. Znajdziesz w nim oczywiście barwy z innych bibliotek EWQL, ale znakomita większość jego brzmień to instrumenty stworzone specjalnie dla Goliatha.

Za IK przemawia cena i różnorodność. Za Goliath-em jakość i do wyboru: 32 lub 64 bitowy silnik otwarzcza Player.

Weź też pod uwagę ostatnią propozycję Native Instruments - Komplete 7 Elements (w Thomann-ie za 375zł). Za tą cenę to absolutna rewelacja.

Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
Robix

Post autor: Robix » czwartek 23 wrz 2010, 14:05

...
Witam!

A ja bym wybrał Goliatha. Goliath nie jest namiastką innych instrumentów EWQL. Znajdziesz w nim oczywiście barwy z innych bibliotek EWQL, ale znakomita większość jego brzmień to instrumenty stworzone specjalnie dla Goliatha.

Potwierdzam, że Goliath ma też własną bibliotekę. Jednak uważam, że takie spektrum, jakie autor tematu przedstawił, znacznie lepiej wypełnia IK niż Goliath. Tu nie ma czego porównywać w tej kwestii.

Za IK przemawia cena i różnorodność. Za Goliath-em jakość i do wyboru: 32 lub 64 bitowy silnik otwarzcza Player.

Ja bym tego tak nie określił. Fakt, że Goliath może pochwalić się lepszą jakością próbek (nie wszystkich, a zwłaszcza bębny mi nie przypasowały), lecz po co koledze ta jakość, skoro muzykę będzie traktował hobbysticznie??? Przecież żeby w pełni dostrzedz tą różnicę w jakości, to trzeba mieć do tego odpowiednie warunki i zaplecze sprzętowe. Jeszcze raz podkreślę, że jakość IK jest na dobrym poziomie.

I tego też na pewno nie zaprzeczysz, że zestaw IK oferuje zdecydowanie wiecej brzmień syntetycznych typu:bassy, leady, pady...:)

Weź też pod uwagę ostatnią propozycję Native Instruments - Komplete 7 Elements (w Thomann-ie za 375zł). Za tą cenę to absolutna rewelacja.

A swoją drogą to jak już tak przeskakujemy z ceną na coraz wyższą, to potem mamy Komplete 7, a jeszcze dalej CCC East Westa :), tylko że kolega na instrumenty ma 1000 złCool

Serdecznie pozdrawiam:)

Początkujący muzyk.

Awatar użytkownika
Jarek_Zand

Post autor: Jarek_Zand » czwartek 23 wrz 2010, 15:15

A swoją drogą to jak już tak przeskakujemy z ceną na coraz wyższą, to potem mamy Komplete 7, a jeszcze dalej CCC East Westa :), tylko że kolega na instrumenty ma 1000 złCool

Witam! 

Zaraz, zaraz. 375zł (trzysta siedemdziesiąt pięć złotych polskich) za Komplete 7 Elements to jest chyba przeskok w dół.

Poza tym wydaje mi się, że najlepiej zacząć zabawę z wtyczkami VST od freeware. Biorąc pod uwagę preferencje stylistyczne t0mka zacząłbym od ściągnięcia:

- NI - Komplete 7 Players,

- Yellow Tools - Independence Free,

- Elektrostudio - Analog Pack (absolutna rewelacja i w dodatku produkcji naszego rodaka) http://www.elektrostudio.ovh.org/

- Drumcore Free

- zestaw SoudFonds.it (jeżeli elektryczne piana i organy się przydadzą) http://www.genuinesoundware.com/?a=showproduct&b=37

Także na DVD dołączanych co miesiąc do EiS znajdziesz sporo znakomitych, darmowych programów. Polecam szczególnie wirtualne analogi takie jak: Zebra CM, Genesis CM czy Dominator.

Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
Robix

Post autor: Robix » czwartek 23 wrz 2010, 17:29

Witam! 

Zaraz, zaraz. 375zł (trzysta siedemdziesiąt pięć złotych polskich) za Komplete 7 Elements to jest chyba przeskok w dół.

To tak, ale mi chodziło o przeskok IK na Goliatha :). Przepraszam za niedomówienie :).

Poza tym wydaje mi się, że najlepiej zacząć zabawę z wtyczkami VST od freeware. Biorąc pod uwagę preferencje stylistyczne t0mka zacząłbym od ściągnięcia:

W sumie racja, jeżeli chodzi o syntezatory, ale jeśli bierzemy pod uwagę instrumenty akustyczne, e gitary, orkiestrowe itp., to wydaje mi się, że tutaj ma sens kupno tak taniego zestawu, o tak szerokim zastosowaniu i przy okazji bardzo dobrej jakości względem ceny.

Serdecznie pozdrawiam

Początkujący muzyk.

t0mek

Post autor: t0mek » czwartek 23 wrz 2010, 17:45

Elektryczne piana i organy na pewno się przydadzą :). Dzięki za kolejne przydatne informacje, w szczególności za podanie tych darmowych VST, nie zawsze łatwo znaleźć tego rodzaju ciekawe rzeczy samemu - jeżeli jest z takich programow jeszcze coś wartego polecenia, to chętnie się dowiem.

Natomiast, gram hobbystycznie, ale wiadomo, że chyba każdy by wolał, że jak może brzmieć lepiej, to żeby brzmiało ;). Wspominaliście też o Komplete 7 Elements - czy może ktoś z was to ma i może powiedzieć coś konkretniejszego o tym? Specyfikację czytałem już wcześniej, ale jakoś odruchowo uznałem, że chyba nie warto ufać tego rodzaju okrojonym wersjom. Ale może? 12 GB to nominalnie w porównaniu z 64 mb mojego Korga bardzo dużo ;), ale nie potrafię ocenić zestawu po samych danych i np. tego, czy jego możliwości są sensownie wybrane z pełnych wersji instrumentów oraz generalnie, czy warto.

Zapewne zrobię tak, jak niektórzy z was radzą, że najpierw dobrze zorientuję się w tym, co dostanę do karty dźwiękowej, wypróbuję kilka darmowych VST, a dopiero potem coś kupię, żeby mieć lepsze rozeznanie. To dobry pomysł.

Awatar użytkownika
Jarek_Zand

Post autor: Jarek_Zand » czwartek 23 wrz 2010, 20:17

Wspominaliście też o Komplete 7 Elements - czy może ktoś z was to ma i może powiedzieć coś konkretniejszego o tym? Specyfikację czytałem już wcześniej, ale jakoś odruchowo uznałem, że chyba nie warto ufać tego rodzaju okrojonym wersjom.

Witam!

Komplete 7 Elements w porównaniu z Komplete 7 jest mocno okrojony - w sam raz dla osób, które zaczynają komputerowe muzykowanie. Przesłuchaj sobie demówki i obejrzyj prezentacje wideo na stronie NI - to powinno rozwiać wątpliwości.

Co do innych darmowych wirtualnych analogów VSTi, polecam również:

- Synth1 (klasyk freeware) - http://www.geocities.jp/daichi1969/softsynth/

- polyIblit (świetne brzmienie) - http://www.bostreammail.net/ers/polyiblit.html

- daHornet (emulacja EDP Wasp) - http://nusofting.liqihsynth.com/freeplugins.html

- TAL-NoiseMaker (chyba pierwszy darmowy VSTi również w wersji x64) - http://kunz.corrupt.ch/?Products:VST_TAL-NoiseMaker

A także nietypowe i unikalne:

- Triple Cheese - http://www.u-he.com/TripleCheese/index.html

- String Theory - znajdziesz go na stronie - http://www.ugoaudio.com/

Jeśli chodzi o instrumenty akustyczne i elektryczne to niestety, jak już wcześniej wspomniał Robix niczego przyzwoitej jakości w świecie freewarenie znajdziesz. Chociaż na tle Korga TR wtyczki z - http://www.dskmusic.com/ mogą wypaść przyzwoicie.

Szkoda, że Wusik i IK Multimedia nie udostępniają już swoich instrumentów w wersji free - pasowały by idealnie.

Pozdrawiam!

t0mek

Post autor: t0mek » sobota 27 lis 2010, 01:41

Minęło trochę czasu, zrobiłem jak pisałem, tzn. kupiłem komputer + kartę ESI Juli@, kupiłem Reaper i póki co wypróbowałem darmowe wersje instrumentów: Komplete Players, Sample Tank Free (pojawił się w międzyczasie), Independence Free (wypróbowałem też pełną wersję w serwisie Try Sounds), Drumcore Free, wypróbowałem też demo Wusik Station. Z pełnych wersji darmowych instrumentów (wypróbowałem kilkadziesiąt) najbardziej przypadły mi do gustu VST1 i zestaw Elektrostudio, jeszcze chyba Supersynth V8 (jeśli dobrze pamiętam nazwę, bo piszę z pamięci) był naprawdę fajny.

Poczytałem co nieco o nagrywaniu itp., itd., zostało mi jeszcze do opanowania z podstaw parę rzeczy (zapewne banalnych, ale jeszcze nie znalazłem, jak się je robi, nie czytałem też jeszcze poradnika do Reapera), jak choćby jak przypisać efekt tylko do części ścieżki midi, a nie do całej ścieżki albo jak przy korzystaniu z wtyczki vsti na jednej ścieżce fragmenty nagrania nagrać np. z delayem pochodzącym z tejże wtyczki, a inne fragmenty bez tego delaya (pomijając sytuacje, gdy można ten parametr regulować gałką - chodzi o przełączanie konkretnych ustawień - np. zmodyfikowany reverb room na zmodyfikowany reverb concert hall).

Tak czy inaczej, zamierzam teraz kupić instrument, a budżet wzrósł mi szczęśliwym trafem w międzyczasie do 2 tys. zł. Nie mam też jednak monitorów studyjnych (mam głośniki, które są lepsze od zwykłych Creativów, no ale wiadomo, że wciąż komputerowe). Koszt najtańszych sensownych monitorów, po poszukiwaniach i przeczytaniu testów chyba wszystkich modeli, które były tańsze, to 1100 zł za parkę. Zastanawiam się więc, czy kupić Komplete 7 i darować sobie póki co monitory, czy skorzystać z aktualnej promocji i kupić Kontakt 4 za połowę ceny (ok. 800 zł i w przyszłości w razie czego upgrade do Komplete) i do tego monitory np. Mackie MR5 lub Yamaha HS50 albo ew. Goliath w wersji EDU (jestem studentem :), Goliath + Ilok to by było niecałe 1000 zł) + monitory. Do IK Total Bundle chyba zniechęcił mnie Sample Tank, więc raczej go nie rozważam.

W każdym razie, dzięki za dotychczasową pomoc, wasze porady i wskazania gdzie szukać na początek, się przydały.

ODPOWIEDZ