Pykanie z monitorów
Re: Pykanie z monitorów
Byc moze to faktycznie jakas wada. Ale nie jestes z tym problemem sam: http://www.eis.com.pl/virtual/modules.php?mop=modload&name=Forum&file=viewtopic&topic=24099&forum=25
Z mojej strony moge polecic kilka rzeczy:
- Reset do fabrycznych ustawien. Oraz sprawdz czy dzieje sie tak na wszytskich ustawieniach probkowania itp.
- Koniecznie wyłącz onboard w bios.
- przełóż karte do innego portu PCIe
- sciagnij starsze wersje steronikow i sprawdz na kazdej czy dzieje tak samo.
- koniecznie skontaktuj sie z serwisem.
Co do wydajnosci kart ESI - mam od 8 lat waweterminal. I ani mysle sie jej pozbywac. Dziala z midi jak złoto, zero problemów ze steronikami, Direct Wire, generalnie dziala pieknie (teraz uz jaki opcjonalny interefejs). Nie wiem skad kolega powyzej wziął info ze karta ma 12ms latencji? Toz moja WT dziala przy 64 samplach (1ms) zupelnie normalnie. A karta to konstrukcja z 2002 roku!
Nie moge zelgo slowa powiedziec o tych konstrukcjach. Mam nadzieje ze koledze sie uda to rozwiązac, bez wyrzucania za okno. ;-)
...
Byc moze to faktycznie jakas wada. Ale nie jestes z tym problemem sam: http://www.eis.com.pl/virtual/modules.php?mop=modload&name=Forum&file=viewtopic&topic=24099&forum=25
Z mojej strony moge polecic kilka rzeczy:
- Reset do fabrycznych ustawien. Oraz sprawdz czy dzieje sie tak na wszytskich ustawieniach probkowania itp.
- Koniecznie wyłącz onboard w bios.
- przełóż karte do innego portu PCIe
- sciagnij starsze wersje steronikow i sprawdz na kazdej czy dzieje tak samo.
- koniecznie skontaktuj sie z serwisem.
Co do wydajnosci kart ESI - mam od 8 lat waweterminal. I ani mysle sie jej pozbywac. Dziala z midi jak złoto, zero problemów ze steronikami, Direct Wire, generalnie dziala pieknie (teraz uz jaki opcjonalny interefejs). Nie wiem skad kolega powyzej wziął info ze karta ma 12ms latencji? Toz moja WT dziala przy 64 samplach (1ms) zupelnie normalnie. A karta to konstrukcja z 2002 roku!
Nie moge zelgo slowa powiedziec o tych konstrukcjach. Mam nadzieje ze koledze sie uda to rozwiązac, bez wyrzucania za okno. ;-)...
Zaraz zaraz, chwileczke.... Mowa tu o ESI MAYA 44e a nie WaveTerminal.
Sam kiedys miałem kartę Juli@ tez miałem latencje 1ms, a nawet mogłem ustawic 48sampli i śmigało bez problemów.
Jednak wg testów na EiS stwierdzono 12ms latencji ( proszę Kolegi przeczytać test tej karty ).
Sam byłem zaskoczony, bo spodziewałem się lepszego wyniku ( prawdopodobnie wynik dotyczy sesji wielościeżkowej, a nie pojedynczego śladu ).
Niemniej uważam, że Maya44e jest niezbyt udanym produktem i powinna być zupgrade'owana, chociazby celem wyeliminowania tychże pstrykań....
Produkt ciekawy, ale taki babol.... nieładnie, ESI....
Jestem ciekaw, czy esp1010e tak samo sie zachowuje ( element s którym komunikuje sie zewnętrzny moduł, także opiera się na interfejsie PCI-e )....
FOCUSRITE SCARLETT18i20 2nd Gen, 2x JBL LSR305, ALESIS Q49, KORG NANOCONTROL, SM PRO NANOPATCH 2, SINN7 DAS MIC, NOVATION MININOVA.

...
Jestem ciekaw, czy esp1010e tak samo sie zachowuje ( element s którym komunikuje sie zewnętrzny moduł, także opiera się na interfejsie PCI-e )....
...
Z pewnocia masz racje gdyz posiadasz (lub posiadales) ta karte. Poprostu wpadka ESI, tymbardziej ze podają inne informacje w specyfikacji.
Z tego co widze, tz miales podobny problem. Udalo ci cos z tym zrobic?
...
...
...
Z pewnocia masz racje gdyz posiadasz (lub posiadales) ta karte. Poprostu wpadka ESI, tymbardziej ze podają inne informacje w specyfikacji.
Z tego co widze, tz miales podobny problem. Udalo ci cos z tym zrobic? ...
Witam.
Tak miałem ta karte i powiem Ci, że próbowałem zrobic wszystko - od reinstalacji syatemu, poprzez optymalizacje, wyłaczenia w bios-ie, wymiane procesora, zmianie platformy DAW na wymianie płyty głównej kończąc. Po pierwszym uruchomieniu DAW czy syatemu bylo ok, a po kilku minutach pojawiały sie te stuki i to nie tylko w aplikacji DAW ( nawet na zwykłym odtwarzaniu mp3 w winampie czy foobarze ).
Jestem pewien, że cos z tą kartą było nie tak..... albo ze sterownikami.... bo nie wydaje mi się, żeby wymiana płyty głównej i procesora nie pomogła.... gdyby karta i sterowniki były w porządku...
[addsig]
FOCUSRITE SCARLETT18i20 2nd Gen, 2x JBL LSR305, ALESIS Q49, KORG NANOCONTROL, SM PRO NANOPATCH 2, SINN7 DAS MIC, NOVATION MININOVA.
- chantizstudio
...A więc jak w temacie mam taki problem, właściwie może to normalne. Podczas pojedynczego odtwarzania np stopy w Cu base lub Fruity Lopie na koniec słychać dość denerwujące pyknięcie, nie słychać go tylko wtedy gdy dźwięk jest ciągły, lub puszczam cały bit. Gdy włączam muzykę, to podczas skończenia się jej słychać to pykniecie, dźwięki systemowe, to zawsze na koniec pykają . Mam kartę dzwiękowa Esi Maya 44 e i najnowsze sterowniki, Win n7 64 bit, i odsłuchy BEHRINGER TRUTH B1030A, ale to samo dzieje się na słuchawkach .Proszę o pomoc w wyjaśnieniu tej sprawy, a może to normalne ? ...
I jak rozwiazałeś ta sytuacje, bo mam ostanio podobny problem, tyle ze stuk przy końcu sampla pojawia się tylko na lewym kanale
Kiedyś testowałem tą karte pojechałem do sklepu do Katowic próbowałem kilku egzemplaży
wszystkie pykłay. Dodam że karta była na złaczu PCIE. Po włożeniu karty np waveterminal do PCI
pykania nie było. Jestem przekonany że jest to jakaś wada tej karty, pamiętam że wielu użytkowników pisało o tym problemie. Moja rada to pozbąc sie tej karty i kup coś
np na usb
wygląda na zastosowanie jakiegoś układu przez który karta mutuje się gdy przestaje iść dźwięk - bubel na maksa