Przebicie na instrumentach i monitorach

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
acoto
Re: Przebicie na instrumentach i monitorach

Post autor: acoto » piątek 19 lis 2010, 10:17

a pojutrze może być "odczuwalne tylko raz".... 

----------------------------------------------------

Dokładnie. Szczególnie jak pcha się obie łapy w działające urządzenia. Pamiętaj,AxelPL , tam gdzie może być prąd, jeśli musisz ,pakuj tylko jedną rękę. Nie staraj się zamykać obwodu  Cry.

Awatar użytkownika
AkselPL

Post autor: AkselPL » piątek 19 lis 2010, 10:22

klawisze gałki przyciski klawiatura itd nie przewodzi prądu, tutaj generalnie raczej zagrożenia nie ma, jednak z natury wole chuchać na zimne niż się sparzyć.
[addsig]
Korg M3-73, Korg Radias-R, Korg EXB-Radias, Korg Electribe MX-1, Korg Kaoss Pad 3, Kawaii KC-10, Waldorf Blofeld KB, Ibanez GiO, Fender Mustang III, Behringer XD80USB, Fostex PM1MKII, Behringer K10s, Creative ZXR, E-mu Midi, Reloop RHP-20, FL Studio

Zbynia

Post autor: Zbynia » piątek 19 lis 2010, 15:42

Ja się zastanawiam skoro instalacja jest dwużyłowa to co ci geniusze wyżej chcą łączyć z bolcem?przewód na którym po podłączeniu urzadzenia pojawia się wysokie napięcie?

DZ1

Post autor: DZ1 » sobota 20 lis 2010, 01:44

Ja się zastanawiam skoro instalacja jest dwużyłowa to co ci geniusze wyżej chcą łączyć z bolcem?przewód na którym po podłączeniu urzadzenia pojawia się wysokie napięcie?...

Nie. Na tym kablu niema zadnego potencjału wzgledem ziemi czyli niema zadnego napiecia tym bardziej wysokiego, dlatego też próbnik nie swieci. Przewód Neutralny (czyli wg starego nazewnictwa zerowy, zero) jest uziemiony (np w stacji trafo srednie/niskie napiecie). ZAWSZE. Dlatego też jesli połaczysz przewód Neutralny z bolecem ochronnym w gniazdku, ktory jest połączony przez wtyczke z obudowa danego urzadzenia to w zasadzie masz uziemione to urzadzenie. Dlaczego ''w zasadzie''? Bo nie zawsze tak do konca jest, niebede tego roztrzasał tutaj, wiecej poczytasz o tym na elektrodzie. Metode tą nazywa sie zerowanie i stosowało sie ją w sieciach odbiorczych starego typu TN-C. W nowych sieciach odbiorczych typu TN-S niema takiej potrzeby a wrecz mogłoby spowodować nieprawidłową prace zabezpieczen, NATOMIAST jesli dzis uzywasz jeszcze sieci typu TN-C (czyli dwu przewodowej) zerowanie może pomóc bo: jesli z jakichs przyczyn na obudowie urzadzenia ''chciałoby'' pojawic sie napiecie (np, uszkoczone urzadzenie z przebiciem niemetalicznym) to zostanie ono odprowadzone do ziemi kolejno przez bolec ochronny -> przewod Neutralny. Jesli natomiast w uszkodzonym urzadzeniu miało by dojsc do przebicia metalicznego czyli ''chciałoby'' sie pojawic pełne napiecie sieci to zadziałają zabezpieczenia naprądowe (w starych instalacjach topikowe, tzw ''korki'') i napiecie sieci zostanie natychmiast odłaczone. Wiecej o tym napisałem tutaj (głowny temat wątka inny ale skrobnąłem co nieco ''o prądzie'':

http://www.dzwiek.org/threads/sposoby-na-zak%C5%82%C3%B3cenia-od-%C5%9Bwiate%C5%82.4461/

Mam nadzieje ze Admin tego forum niebedzie maił mi za złe umieszczenie tego linku do tamtego jakby nie było ''konkurencyjnego'' forum. Poprostu niechce mi sie tutaj pisac jeszcze raz tego wszystkiego tam zawartego a myśle, że w miare jasno tam opisałem.

Do Autora tego tematu: Mysle ze masz problem z któryms z urzadzen (przebicie). Gdy masz wszystko podłączone na raz nie dojdziesz które robi problem. Poodłaczaj wszystko z sieci, potem kolejno podłączaj pojedynczo wszystkie urzadzenia do sieci az znajdziesz winowajce. Jesli okaze sie ze wszystkie urządzenia pojedynczo podłączane nadal ''kopią'' to jak Koledzy wyżej radzą sprobuj zerowania.

Pozdr.

ODPOWIEDZ