Samplitude/Sequoia 11

Jeśli chcesz zasięgnąć rady, podzielić się doświadczeniem w trudnej sztuce samodzielnego programowania - to tu jest miejsce, aby tego dokonać.
Awatar użytkownika
doministry1
Re: Samplitude/Sequoia 11

Post autor: doministry1 » czwartek 04 lis 2010, 13:54

...
POMOCY.

Mam dwie poważne zagwozdki w związku z 11 Pro:

1. Gdzie do cholery jest Draw Panorama? Jak rysować automatykę panoramy?!

2. W 9 Pro miałem taką opcję Boncingu, że jak edytowałem jakiś obiekt i chciałem go wewnętrznie zbouncować, to po bouncingu tego obiektu - obiekt się automatycznie zapisywał  w projekcie, możliwy do dalszej obróbki. W 11 Pro po wykonaniu podobnej operacji nic się nie zmienia! Jak to osiągnąć?!

To są ważne rzeczy dla mnie. ...

------------------------

Uff chyba znalazłem to wszystko.

Kompozytor, Instrumentalista, Improwizator

Awatar użytkownika
doministry1

Post autor: doministry1 » czwartek 04 lis 2010, 14:02

...
 Mam dwie poważne zagwozdki w związku z 11 Pro:

1. Gdzie do cholery jest Draw Panorama? Jak rysować automatykę panoramy?!

2. W 9 Pro miałem taką opcję Boncingu, że jak edytowałem jakiś obiekt i chciałem go wewnętrznie zbouncować, to po bouncingu tego obiektu - obiekt się automatycznie zapisywał  w projekcie, możliwy do dalszej obróbki. W 11 Pro po wykonaniu podobnej operacji nic się nie zmienia! Jak to osiągnąć?!

To są ważne rzeczy dla mnie. ...

Hey.

To dziwne ze ich nie umiesz uruchomić. Wszytsko wydaje sie byc na miejscu.  Spójrz na dwa screeny ktore zrobilem. Przy okazji automatyki sprawdz czy masz aktywną opcje "widzialności" krzywych na scieżce (zaznaczylem strzałką).  

http://img149.imageshack.us/img149/2969/panf.jpg 

http://img149.imageshack.us/img149/677/freezes.jpg ...

Super dzięki, to mi też pomogło.

Po prostu w Sam 9 nie trzeba było używać tych ustawień, tam były dwa osobne mody dla Vol Pan.

Obecne rozwiązanie znacznie bardziej kompleksowe!

P.S. Ten wewnętrzny bounce też znalazłem!

Dzięki! 

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » czwartek 04 lis 2010, 14:39

Kwestia przyzwyczajenia się. Z czasem wszytsko wyda sie oczywiste. Tez przesiadalem sie z 9 i trwalo pare dni zanim praca byla czysto intuicyjna.

Przy okazji.  Zajrzyj do nowych narzędzi np. essentialFX. Wszytskie działają z Sidechain. Szczegolnie compresor z tego pakietu sprawnie działa sterowny stopką z innej sciezki.  Przestałem praktycznie uzywac innych wtyczek. Wszytsko jest razem z Samplitude. Nie wspominając o Am-munition.

Awatar użytkownika
doministry1

Post autor: doministry1 » czwartek 04 lis 2010, 14:48

...
Kwestia przyzwyczajenia się. Z czasem wszytsko wyda sie oczywiste. Tez przesiadalem sie z 9 i trwalo pare dni zanim praca byla czysto intuicyjna.

Przy okazji.  Zajrzyj do nowych narzędzi np. essentialFX. Wszytskie działają z Sidechain. Szczegolnie compresor z tego pakietu sprawnie działa sterowny stopką z innej sciezki.  Przestałem praktycznie uzywac innych wtyczek. Wszytsko jest razem z Samplitude. Nie wspominając o Am-munition....

Jasne, też tak zamierzam.

Właśnie chyba zrezygnuję z iZotope Ozone bo wygląda na to że Samplitude 11 daje to samo albo i więcej....

Awatar użytkownika
doministry1

Post autor: doministry1 » czwartek 18 lis 2010, 00:17

...
...

Przy okazji.  Zajrzyj do nowych narzędzi np. essentialFX. Wszytskie działają z Sidechain. Szczegolnie compresor z tego pakietu sprawnie działa sterowny stopką z innej sciezki.  Przestałem praktycznie uzywac innych wtyczek. Wszytsko jest razem z Samplitude. Nie wspominając o Am-munition....

Jasne, też tak zamierzam.

Właśnie chyba zrezygnuję z iZotope Ozone bo wygląda na to że Samplitude 11 daje to samo albo i więcej....
...

Mam problem....

Otóż używam obecnie karty zewnętrznej Lexicon Alpha.

Kiedy wchodzę w ustawienia sytemu i Driver System

następnie wybieram Asio Device - właśnie ASIO Alpha,

następnie Control Panel żeby zmienić latencję i wyskakuje okienko kontroli latencji,

kiedy zamykam to okienko następuje błąd/komunikat "No Alpha Asio Control panel for Alpha available"

Czy ja robię jakiś błąd? O co chodzi?

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » czwartek 18 lis 2010, 08:39

Czy ja robię jakiś błąd? O co chodzi?...

Ja na MOTU jak tylko chce z poziomu Samplitudy odpalic podobny panel, wywala mi komunikat ze aplikacja jest niedostepna. Musze wtedy zwolnic ten steronik - przełączam albo na inne asio albo na wdm. Wtedy moge spokojnie odpalic i zmieniac wszytsko. W twoim przypadku to napewno kwestia aplikacji Lecxicona.  

Na przyklad w przypadku kart ESI - wszytsko działa bez zadnych problemów.   Często sofware interfejsów to mała pięta zeusa ktora lekko krzaczy sie w takich sytuacjach. 

Awatar użytkownika
doministry1

Post autor: doministry1 » czwartek 18 lis 2010, 10:27

...Czy ja robię jakiś błąd? O co chodzi?... 

Ja na MOTU jak tylko chce z poziomu Samplitudy odpalic podobny panel, wywala mi komunikat ze aplikacja jest niedostepna. Musze wtedy zwolnic ten steronik - przełączam albo na inne asio albo na wdm. Wtedy moge spokojnie odpalic i zmieniac wszytsko. W twoim przypadku to napewno kwestia aplikacji Lecxicona.  
Na przyklad w przypadku kart ESI - wszytsko działa bez zadnych problemów.   Często sofware interfejsów to mała pięta zeusa ktora lekko krzaczy sie w takich sytuacjach. ...
Ok, a co to jest ten sterownik "Samplitude Low Latency 2008"??

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » czwartek 18 lis 2010, 10:47

......  
Ok, a co to jest ten sterownik "Samplitude Low Latency 2008"??...

Jest to taki odpowiednik ASIO4ALL. Samplitude bez zadnych dodatkowych sterownikow moze pracowac z calkiem niezłą wydajnoscia na karta onboard. Porownujac obciazenie zarowno na oryginalnych jak i sofwarowych steronikach - nie jest ono wcale bardzo różne. Mozna spokojnie pracowac na karcie integrowanej z pełnym monitoringiem live na sciezkach i mikserze. Ciekawa opcja.

Awatar użytkownika
doministry1

Post autor: doministry1 » piątek 19 lis 2010, 12:07

...
......  
Ok, a co to jest ten sterownik "Samplitude Low Latency 2008"??...

Jest to taki odpowiednik ASIO4ALL. Samplitude bez zadnych dodatkowych sterownikow moze pracowac z calkiem niezłą wydajnoscia na karta onboard. Porownujac obciazenie zarowno na oryginalnych jak i sofwarowych steronikach - nie jest ono wcale bardzo różne. Mozna spokojnie pracowac na karcie integrowanej z pełnym monitoringiem live na sciezkach i mikserze. Ciekawa opcja.

...

Dzięki za odpowiedzi!

Mam jeszcze dwa ważne pytania:

1. Jakiego typu Manitoring Setup używasz?

2. Kiedy używam ASIO/karty zewnętrznej, nie mam dostępu do MIDI....

Jak używać MIDI mając podpiętą kartę zewnętrzną?

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » piątek 19 lis 2010, 15:26

Mam jeszcze dwa ważne pytania:

1. Jakiego typu Manitoring Setup używasz?

2. Kiedy używam ASIO/karty zewnętrznej, nie mam dostępu do MIDI....

Jak używać MIDI mając podpiętą kartę zewnętrzną?...

Z mojego punktu widzenia najbardziej uzyteczny jest Track FX Monitoring. Gwarantuje pelny odsłuch na monitorowanej sciezce podczas nagrywania.  Hybrid engine jest extra, ale nie zawsze mnie bawi kiedy po zatrzymaniu odtwarzania sesji zostaje ogon wszelkich pogłosów i auxów.

Co do MIDI - musisz aktywować interefejs MIDI w Audio Setup/MIDI/MIDI IN. Byc moze nie masz aktywowany globalnie.  A jezeli nie umiesz go tam znaleść na liscie midi, to znaczy ze nie został poprawnie zainstalowany.  Mnie widzie wszytsko MIDI jakie mam (zarowno na USB, jaki MOTU, ESI). Wszytskie moge uzywac na raz.   

ODPOWIEDZ