MAYA 44 MKII czy Delta Audiophile ?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
qen
MAYA 44 MKII czy Delta Audiophile ?

Post autor: qen » wtorek 18 lis 2003, 13:16

Którą karte polecilibyscie MAYA 44 MKII z opcja MIDI czy M-Audio delta audiophile 2496 do domowej produkcji ? Nagrywanie będzie raczej rzadkością - bardziej mi zależy na jak najwierniejszym pzetwarzaniu D/A -aby dobrze zmixsować materiał? Zależy mi również na dobrych sterach i na najniższej latencji - korzystam z VSTi. Podczas mixu utworu często "zapycha mi się komp..."(Athlon 2200 XP podkręcony na 2600 + 512 RAMu)

Z góry dzięki za rady

Pozdr

Sampling (kreatywny): z użyciem PC

Awatar użytkownika
qen

Re: MAYA 44 MKII czy Delta Audiophile ?

Post autor: qen » wtorek 18 lis 2003, 13:30

Ewentualnie czy dobrym typem byłaby karta STAUDIO DSP24 Value?? Podkreślam, że pryjorytetem będzie dla mnie przetwarzanie D/A (odwrotnie korzystać będe sporadycznie) oraz zdecydowanie mocną stroną tej karty muszą być sterowniki (takie abym dał radę zmixować kawałek np: składający się z 60 kanałów). Jescze jedno pytanko: czy to tylko stery mają największy wpływ na działanie VSTi i pluginów VST w czasie rzeczywistym...??
[Post edytowany przez Admina w dniu 18/11/2003]

Awatar użytkownika
Damianin

Post autor: Damianin » wtorek 18 lis 2003, 14:26

Quote:

...Którą karte polecilibyscie MAYA 44 MKII z opcja MIDI czy M-Audio delta audiophile 2496 do domowej produkcji ? Nagrywanie będzie raczej rzadkością - bardziej mi zależy na jak najwierniejszym pzetwarzaniu D/A -aby dobrze zmixsować materiał? Zależy mi również na dobrych sterach i na najniższej latencji - korzystam z VSTi. Podczas mixu utworu często "zapycha mi się komp..."(Athlon 2200 XP podkręcony na 2600 + 512 RAMu)

Z góry dzięki za rady

Pozdr

...

Audiophile`a mam i co tu dużo mowić, jeśli jakość przetworników (a nawet nie tyle ich jakość co sposób zaprojektowania całej karty) będzie dla ciebie niewystarczająca, to będę zaskoczony. Sterowniki - wzór stabilności, latencja niska. Można tak pisać i pisać ale dużo już było tu o tej karcie więc poprzeglądaj archiwum.

PS. Co ma zatykanie się kompa do karty audio? Jak się jedzie na minimalnej latencji to zawsze jest to prawdopodobne...

Awatar użytkownika
Damianin

Post autor: Damianin » wtorek 18 lis 2003, 14:30

Quote:

czy to tylko stery mają największy wpływ na działanie VSTi i pluginów VST w czasie rzeczywistym...??

[Post edytowany przez Admina w dniu 18/11/2003]...

Na pewno dobrze napisane sterowniki mają duży wpływ na latencję (tak się domyślam, że o to ci chodzi...). Poza tym to sprawa zarówno procesora jak i szczegółowego zoptymalizowania systemu do produkcji audio

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » wtorek 18 lis 2003, 17:38

TY RAZEM JA MAM PYTANIE!!!W karcie MAYA 44 MKII są 4 wejścia analogowe. Czy mam przez to rozumieć że dzięki niej nagram jednoczeście na 4 osobne slady 4 stereofonieczne sygnały? Co jednoczescnie wiąże się z tym że moge ngrać 8 monofonicznych sladów np.perkusji.

Pisze ponieważ dzwoniąc do dystrybutora poinformowano mnie ze tam gdzie pisze 4we/4wy analogowe mamy 2 strereo (czyli 4 mono). Zdezorientował mnie koleś i chce mieć pewność.

Dzieki!!!!!

Pozdr

Awatar użytkownika
qen

Post autor: qen » wtorek 18 lis 2003, 18:14

Quote:

Zdezorientował mnie koleś i chce mieć pewność.

Dzieki!!!!!

Pozdr...

4 we i 4 wy - czyli 4 wejścia MONO (innaczej 2 stereo) i tak samo z wyjściami - tak mi się przynajmniej wydaje...nie wiem jak to jest z SPDiF'ami...

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » wtorek 18 lis 2003, 21:04

4 we i 4 wy - czyli 4 wejścia MONO (innaczej 2 stereo) i tak samo z wyjściami - tak mi się przynajmniej wydaje...nie wiem jak to jest z SPDiF'ami...

Szkoda wielka! Faktycznie na reklamie pokazane jest zdjecie ilustrujace dwa gniazda IN i dwa OUT. Już myślałem że ta karta to coś co mnie wpełni zadowoli. Potrezbuje na gwałt cos wiecej niż 4 Mono. Coś co ma 6 mono przynajmniej. Garków nie nagram na tym w zadowalajacy sposób. No trudno, dalej trzeba szukac. Dzieki!!

Awatar użytkownika
qen

Post autor: qen » wtorek 18 lis 2003, 21:12

Quote:
Szkoda wielka! Faktycznie na reklamie pokazane jest zdjecie ilustrujace dwa gniazda IN i dwa OUT. Już myślałem że ta karta to coś co mnie wpełni zadowoli. Potrezbuje na gwałt cos wiecej niż 4 Mono. Coś co ma 6 mono przynajmniej. Garków nie nagram na tym w zadowalajacy sposób. No trudno, dalej trzeba szukac. Dzieki!!

...

Może po SPDiF'ie można nagrać jeszcze dodatkowe ślady (jeśli dokupisz opcjonalne "uzupełnienie interfejsu")

...niewiadomo tylko cyfrowe złącze będzie pracować synetrycznie czy też nie...

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » wtorek 18 lis 2003, 21:18

Potrezbuje na gwałt cos wiecej niż 4 Mono. Coś co ma 6 mono przynajmniej. Garków nie nagram na tym w zadowalajacy sposób. No trudno, dalej trzeba szukac. Dzieki!!

Wydaje mi się, że wciąż najtańszą opcją o bardzo przyzwoitej jakości jest Marc8 czyli dawna Siena. 8 wejść i 8 wyjść 24/96 + 2xMIDI

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » wtorek 18 lis 2003, 23:53

Wydaje mi się, że wciąż najtańszą opcją o bardzo przyzwoitej jakości jest Marc8 czyli dawna Siena. 8 wejść i 8 wyjść 24/96 + 2xMIDI

Kto jest dystrybutorem firmy Marian? Chce sie zorientowac w cenach.

Dzieki!

ODPOWIEDZ