Przebicie na instrumentach i monitorach

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
AkselPL
Przebicie na instrumentach i monitorach

Post autor: AkselPL » sobota 13 lis 2010, 11:34

Witam

Dziś dostrzegłem problem w swoim domowym studiu.

Na wszystkich instrumentach łącznie z monitorami i komputerem jest odczuwalne przebicie na obudowie. Nie jest jakieś bardzo mocne ale czuć"szorstkość" kiedy dotknie się ręką. Sprzęt studyjny mam podłączony pod zasilacz awaryjny ups mustek. W Pc'ecie mam zasilacz CoolerMaster i-green. Przebicie zanika dopiero po całowitym wyłączeniu kabla z wtyczki, poniweważ, przykładowo:

Wyłączenie monitorów przyciskiem, nie przerywa przebicia wciaż czuć je na radiatorze, dopiero po wyjęciu kabla zanika i tak jest z wszystkim.

Na karcie muzycznej mam wyjście na uziemnienie i zastanawiam się czy powinienem coś z tym zrobić czy zupełnie o coś innego sie tu rozbiega.

Czyt o poważany problem? jakie mogę być tego konsekwencje?

Gniazdka sieciowe mam z bolcem, czyli powinno być uziemnienie. Komputer i zasilacz awaryjny są podłączone do innych złączy elektrycznych.

[addsig]
Korg M3-73, Korg Radias-R, Korg EXB-Radias, Korg Electribe MX-1, Korg Kaoss Pad 3, Kawaii KC-10, Waldorf Blofeld KB, Ibanez GiO, Fender Mustang III, Behringer XD80USB, Fostex PM1MKII, Behringer K10s, Creative ZXR, E-mu Midi, Reloop RHP-20, FL Studio

Awatar użytkownika
MB

Re: Przebicie na instrumentach i monitorach

Post autor: MB » sobota 13 lis 2010, 11:45

Jest tylko jeden sposób, by znaleźć winowajcę. Rozłączasz cały sprzęt, wypinasz wszystkie kable, bierzesz do ręki śrubokręt z neonówką (tzw. próbnik) i po kolei jedno po drugim podłączasz przewodem zasilającym do gniazdka sprawdzając czy nie ma fazy na masie oraz obudowie. Na początku sprawdź, czy w gniazdku nie masz fazy na bolcu.

Awatar użytkownika
acoto

Post autor: acoto » sobota 13 lis 2010, 12:18

Ja to bym ,dodatkowo wszystko podłączył z jednego źródła. Masz pewność że wszystkie gniazda" idą' z jednej fazy?

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » sobota 13 lis 2010, 13:22

W prawidłowo wykonanym urządzeniu to nie ma prawa mieć żadnego wpływu. Należy wykryć to wadliwe urządzenie i wyeliminować usterkę, a nie ukryć ją odwracając wtyczki.

Awatar użytkownika
Sroka

Post autor: Sroka » niedziela 14 lis 2010, 22:29

Nie ma na to recepty przez internet, trzeba zrobic przegląd sieci aby określic rodzaj instalacji i jaki sposób ochrony przeciw porażeniowej powinien być u ciebie zastosowany.

Mała sugestia, zadzwoń po elektryka i nie rób czegoś na czym sie nie znasz!

Nie jestem muzykiem, ale jestem na forum, bo lubię zadawać pytania!!!

Awatar użytkownika
AkselPL

Post autor: AkselPL » niedziela 14 lis 2010, 22:53

Generalnie nie udało mi siedo niczego dojść z wyjątkiem tego ze... gdy dotknę obudowy komputera jedną ręką i drugą ręką instrumentów to przebicie znika. Co dziwne próbowałem to samo zrobić kablem(zamiast rąk) i albo kabel był przerwany albo działają tylko ręce ?!

[addsig]
Korg M3-73, Korg Radias-R, Korg EXB-Radias, Korg Electribe MX-1, Korg Kaoss Pad 3, Kawaii KC-10, Waldorf Blofeld KB, Ibanez GiO, Fender Mustang III, Behringer XD80USB, Fostex PM1MKII, Behringer K10s, Creative ZXR, E-mu Midi, Reloop RHP-20, FL Studio

Awatar użytkownika
acoto

Post autor: acoto » poniedziałek 15 lis 2010, 00:16

zmień nick na Kamikadze i lepiej posłuchaj rady Sroki.

Awatar użytkownika
Hucul

Post autor: Hucul » poniedziałek 15 lis 2010, 10:50

... Gniazdka sieciowe mam z bolcem, czyli powinno być uziemnienie ...

Nie oznacza to , że są prawidłowo podłączone . Przy prawidłowym uziemieniu lub zerowaniu nie powinno pojawiać się napięcie na obudowie urządzeń , a podłączenie uszkodzonego sprzętu z przebiciem na obudowę powinno skutkować przepaleniem się bezpieczników lub wybiciem zabezpieczenia RCD .

Wezwij elektryka , bo 230V potrafi być groźne dla życia .

Awatar użytkownika
AkselPL

Post autor: AkselPL » poniedziałek 15 lis 2010, 11:19

Ktoś się orientuje ile elektryk może mnie skasować za taką inspekcję ?

[addsig]

Awatar użytkownika
ast

Post autor: ast » wtorek 16 lis 2010, 07:36

...
... Gniazdka sieciowe mam z bolcem, czyli powinno być uziemnienie ...

...

Podejrzewam, że jednak uziemienie nie jest prawidłowe, a to "przebicie" to efekt pojawiania się połowy napięcia sieciowego na obudowie komputera z powodu działania dzielnika pojemnościowego utworzonego przez filtr przeciwzakłóceniowy na wejściu zasilacza - bardzo częste zjawisko.

Ja jestem tylko zwykłym grajkiem...

ODPOWIEDZ