Słyszałem, że laptopy z małym gniazdem firewire mają mniejszą przepustowość danych i nie da się np. robić nagrań wielośladowych. Podobno macbooki mają duże gniazdo. Czy są jakieś Pecety z takim?
Laptop z dużym gniazdem firewire
http://www.myspace.com/bienczyckidominik
-
Re: Laptop z dużym gniazdem firewire
Przepustowość jest ta sama z tym że duże gniazdo dodatkowo podaje zasilanie jeżeli takie jest potrzebne .Nie widziałem laptopa PC z dużym gniazdem FW .wszystkie stare MacBooki Pro mają duże gniazdo FW 400 ( wersja przed unibody) .Następna wersja MacBooka Pro ma gniazdo FW 800 które również podaje zasilanie do urządzeń ( sam tak pracuję )
Napiszę w czym mam problem.
1. Moja pierwsza karta emu tracker pre nie wyrabia przy buforze 256 sampli co dyskwalifikuje ją do grania na żywo.
2. Kupiona niedawno druga karta na expresscard echo indigo IOx zamraża mi lenovo y550 przy graniu na asio z zewnętrznego sygnału. Mam akurat pecha co do modelu laptopa.
3. Asio4all na zintegrowanej karcie działa wyśmienicie - co z tego skoro jakość i dynamika przetworników pozostawia sporo do życzenia.
Pozostaje spróbować mi firewire - nie chcę znowu popełnić błędu i kupić laptopa z jakimś słabym firewire.
Czy w tej sytuacji jestem skazany na apple? Jeśli tak to mam szukać starych modeli czy te nowe mają rzeczywiście 8 x większą przepustowość?
Dodam, że wystarczy mi 3-4 instrumenty wirtualne na lekkim hoscie + sygnał wejściowy. Wszystko przy 44.1 i 256 samplach. Czy jestem zbyt wymagający?
Problemy które opisujesz, wskazują raczej na szwankujące sterowniki lub konflikty sprzętowe, a nie na niewystarczającą przepustowość łącza. Nawet jeżeli potencjalna przepustowość na nowym łączu będzie 8x większa, latencja może wcale się nie zmniejszyć.
Szukaj raczej karty ze sprawdzonymi sterownikami a nie z niewiadomo jaką przepustowością.
Pozdrawiam
Już wiele osób pisało o problemach ze sterownikami na Viscie i Win 7 z rożnymi kartami.
Myślę, że Twoja Echo świetnie będzie działać na Twoim laptopie ale z XP.
Jak już będziesz zmieniał kartę to rzeczywiście lepiej na Firewire bo na USB też nie nie będziesz miał zadowalającej latencji.
Dell M6500 ma "duże" złącze FireWire.
Dziękuję za pomoc. Eksperymentalnie zainstaluję windowsa xp i sprawdzę obydwa interfejsy. Jeśli to prawda, to z tymi sterownikami i windowsem 7 niezły skandal.
Jeśli będą podobne objawy to będę musiał zmienić laptopa i kartę na firewire. Ten Dell jest bardzo duży - szukam czegoś do 13 cali.
Sugeruję zapoznać sie z wymaganiami producenta interfacu Audio zanim kupisz nowy laptop. Są urzadzenia które współpracują tylko z wybranymi producentami chipsetów firewire. Doświadczyłem tego z moim interfacem Steinberga MR 816CSX. Mimo że miałem zainstalowane na płycie głownej wyjscie firewire to i tak nie miał on zgodności ani nie był testowany pod kontem pracy z interfacem steinberga. Musiałem dokupić dodatkową kartę PCI z wyjsciem Firewire z chipsetem Texas Instrument. Po zmianie skończyły sie problemy z trzaskami i róznymi podobnymi historiami.
Początkowo nie mogłem sie z tym pogodzić bo zdaje sie ze Firewire to firewire niestety tak nie jest.
Powodzenia :-)
Zawsze możesz się zaopatrzyć w kontroler Firewire, który wkłada się do portu Express Card w laptopie. Te z przepustowością do 400 Mb/s to koszt rzędu 50 zł, natomiast karty z przepustowością 800 Mb/s już są nieco droższe. Pozostaje tylko kwestia tego czy nie będzie żadnych konfliktów pomiędzy urządzeniami.
Pozdrawiam