Dobór słuchawek

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
przedwczoraj
Re: Dobór słuchawek

Post autor: przedwczoraj » wtorek 18 lis 2003, 14:18

Rozumiem, że do komponowania wystarczy w początkowej fazie dyktafon. Ale czy spotkaliście się z sytuacją, że zagrany na słuchawkach motyw był bardzo inspirujący, na bazie niego szybko powstał cały kawałek, brzmienia w nim świetnie do siebie pasowywały i wszystko ogólnie było ok, a w "świetle dziennym" okazało się, iż poza udanymi harmoniami nadaje się on do kosza? Chodzi mi o to czy istnieje zagrożenie, że ze słuchawkami na uszach z poczuciem dobrze wykonywanej roboty zabrniemy w ślepy zaułek i starcimy wiele cennego czasu?

pozdrawiam

Awatar użytkownika
Zone

Post autor: Zone » wtorek 18 lis 2003, 14:32

W przypadku ustawiania brzmienia absolutnie tak. Co ma kompozycja do brzmienia. Mi zdarza sie ze rejestruje swoje pomysły na systemowym rejestratorze. Jeśli ty chcesz podczas komponowania utworu skupiać się również na brzmieniu poszczególnych śladów, to zapomnij żeby na słuchawkach wyszło Ci to dobrze, podobnie jak w innych przypadkach. Ja wyznaję zasadę, że najpierw pomysły zarejestrować byle jak, a dopiero później rejestrować to konkretniej. Tylko wtedy z resztą mogę spojrzeć na cały numer jako całość i wyobrazić sobie jak to ma brzmieć.

Pozdrawiam/Zone
Sanok

Awatar użytkownika
Gib

Post autor: Gib » wtorek 18 lis 2003, 17:07

Ktoś wie gdzie i za ile mozna kupic te AKG K55??

Awatar użytkownika
qen

Post autor: qen » wtorek 18 lis 2003, 17:44

...Ktoś wie gdzie i za ile mozna kupic te AKG K55??...

Widziałem je w musiccenter coś koło 170 zł (ile nie powiem ci dokładnie) sprawdź sobie może tutaj: www.musiccenter.pl/?s=one&i=1592
[Post edytowany przez Admina w dniu 18/11/2003]
Sampling (kreatywny): z użyciem PC

Awatar użytkownika
qen

Post autor: qen » wtorek 18 lis 2003, 17:46

Sampling (kreatywny): z użyciem PC

Awatar użytkownika
Gib

Post autor: Gib » wtorek 18 lis 2003, 18:17

A jak te AKG K55 maja sie do Beyerdynamic DT 231 PRO , ktos moze cos napisac o porownaniu tych dwoch modeli?

Awatar użytkownika
Hofander

Post autor: Hofander » środa 19 lis 2003, 09:08

...A jak te AKG K55 maja sie do Beyerdynamic DT 231 PRO , ktos moze cos napisac o porownaniu tych dwoch modeli? ...

Mam Beyery DT231 Pro i często ich używam, ale do słuchania muzyki z MiniDisc'a w autobusie, bo są wygodne i mają welurowe nauszniki, dobre na zimę. A tak poważnie - Beyery mają pewien model - DT990 Pro i w tym kierunku brzmią inne słuchawki Beyer'a, z tym, że w żaden sposób nie dorównują im klasą, a za to tragicznie przewalają dół i dlatego są cool do słuchania z przenośnych odtwarzaczy.

Pozdrawiam

Hofi

PS. Porada dnia: idż i porównaj, wyrób sobie opinię, chociaż ja obstawiam AKG.

Leff

Post autor: Leff » środa 19 lis 2003, 21:35

monitorach - czy do komponowania używać wyłącznie monitorów?

Jasne! Tylko i wyłącznie ! Weź pod uwagę doświadczenia takich panów, jak Bach, Mozart, Beethoven, Chopin, Czajkowski... Cóż oni by bez monitorów poczęli... Gdyby przeanalizować, jakich modeli używali, pewnie dałoby się przewidzieć, jakie monitory powodują komponowanie jakiej muzyki

pzdr - Leff
Leff - Szczecin

Awatar użytkownika
Markus

Post autor: Markus » środa 19 lis 2003, 22:18

Jakie polecacie słuchawki zamknięte do nagrywania (głownie wokal i dęte), które jednocześnie byłyby bardzo przydatne w reżyserce jako referencyjne do mixów itd. Mam w tej chwili "otwarte" HD600 i jestem z nich strasznie zadowolony, ale przy okazji skoro i tak trzeba zainwestować, przydałyby mi się jeszcze do tego "zamknięte" o innej charakterystyce, też wiarygodne i podobnej klasy. Czy da się upiec dwie pieczenie....???

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » środa 19 lis 2003, 22:35

Jasne! Tylko i wyłącznie ! Weź pod uwagę doświadczenia takich panów, jak Bach, Mozart, Beethoven, Chopin, Czajkowski... Cóż oni by bez monitorów poczęli...

Przykład Beethovena pokazuje, że jak się człowiek wyćwiczy, to i bez monitorów się obejdzie, wystarczy mu analizator widma. Brrr, ja jednak wolę tradycyjnie

ODPOWIEDZ