Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
-
matey23 - Posty:11
Szum przy podłączeniu klawisza z interfejsem
autor: matey23 » sobota 30 paź 2010, 18:16
Witam,
Mam nietypowy problem. Kupiłem jakiś czas temu interfejs USB Tascama US-122MK II.
Interfejs działa bez zarzutu w przypadku używania mikrofonów pojemnościowych, nagrywania sygnałów liniowo,
za wyjątkiem mojego klawisza - Yamaha S90ES. Po podłączeniu Yamahy słychać szum dość nietypowy (próbki w załączniku).
Co ciekawe po podłączeniu czegokolwiek innego szumu na wejścia interfejsu nie ma, tak samo jak nie ma go na wyjściu słuchawkowych lub output L i R Yamahy gdy interfejs jest nie podłączony. Czy może to być spowodowane? Klawisz jest uziemiony, próbowałem go podłączać również do innego gniazdka.
http://www.sendspace.com/file/mxq1gc
-
delorjan
autor: delorjan » sobota 30 paź 2010, 18:20
Miałem podobny problem, niestety do dziś nierozwiązany (z braku czasu), ale może dyskusja w tym temacie jakoś pomoże :)
http://www.eis.com.pl/virtual/modules.php?op=modload&name=Forum&file=viewtopic&topic=26795&forum=10
-
matey23 - Posty:11
autor: matey23 » sobota 30 paź 2010, 18:50
już wiem co jest sprawcą ale nie wiem jak to rozwiązać.
Do nagrywania ogólnie używam cubase, używam yamahy jako klawiatury sterującej, po nagraniu mam wszystko w postaci komunikatów midi. Jeżeli gdzieś się pomyle coś nierówno zagram poprostu sobie to edytuje a potem podłączam Yamaha przez USB do laptopa i z wyjściami output do interfejsu. Wszystko jest ok do momentu kiedy podłącze klawisz pod usb. Wtedy powstają te dźwięki.
Tylko pojawia sie pytanie jak je usunąć i czym są spowodowane. W laptopie jest podłączona tylko yamaha i interfejs. Nie korzystam w midi w interfejsie tylko bezpośrednio łącze klawisz z laptopem. Jest na to jakiś sposób?
-
mst
autor: mst » niedziela 31 paź 2010, 11:21
...już wiem co jest sprawcą ale nie wiem jak to rozwiązać. Do nagrywania ogólnie używam cubase, używam yamahy jako klawiatury sterującej, po nagraniu mam wszystko w postaci komunikatów midi. Jeżeli gdzieś się pomyle coś nierówno zagram poprostu sobie to edytuje a potem podłączam Yamaha przez USB do laptopa i z wyjściami output do interfejsu. Wszystko jest ok do momentu kiedy podłącze klawisz pod usb. Wtedy powstają te dźwięki. Tylko pojawia sie pytanie jak je usunąć i czym są spowodowane. W laptopie jest podłączona tylko yamaha i interfejs. Nie korzystam w midi w interfejsie tylko bezpośrednio łącze klawisz z laptopem. Jest na to jakiś sposób?...
Mam podobny problem. Trochę pomogło połączenie kablami symetrycznymi i midi nie przez usb tylko po standardowych in/out
Pozdr.
-
MB
autor: MB » poniedziałek 01 lis 2010, 00:40
Odłącz laptopa od zasilacza.
-
MartinKey - Posty:11
autor: MartinKey » poniedziałek 01 lis 2010, 19:14
Najlepiej uciąć wtyczkę (po stronie 230V) i przylutować płaską, bez styku ochronnego. Swoją drogą nie rozumiem, po co jest ten trzeci przewód (zasilacz jest w II klasie, obudowa nie ma żadnych metalowych elementów).
-
MB
autor: MB » poniedziałek 01 lis 2010, 22:24
A ja bym jednak powstrzymał się od dawania takich "najlepszych" rad, jeśli się nie rozumie, po co jest ten bolec. Czy weźmiesz na siebie odpowiedzialność za porażenia prądem tych, którzy nieopatrznie Cię posłuchają?
-
dr_After
-
Kontakt:
autor: dr_After » wtorek 02 lis 2010, 00:11
...Odłącz laptopa od zasilacza....
A rozwiązanie dla laptopa ze słabą bateią? Aktywne Di-boxy?
-
MB
A rozwiązanie dla laptopa ze słabą bateią? Aktywne Di-boxy?
Owszem, ale jeśli nie chce się psuć dźwięku DI-boxem, albo w przypadku wielokanałowych interfejsów (gdzie DI-box musiałby być na każdym kanale) można pokusić się o wymianę fabrycznego zasilacza na taki o działaniu ciągłym, opartego na tradycyjnym transformatorze sieciowym.
-
MartinKey - Posty:11
autor: MartinKey » środa 03 lis 2010, 16:50
...A ja bym jednak powstrzymał się od dawania takich "najlepszych" rad, jeśli się nie rozumie, po co jest ten bolec. Czy weźmiesz na siebie odpowiedzialność za porażenia prądem tych, którzy nieopatrznie Cię posłuchają?...
Bez przesady, przecież nie chodzi o estradę, tylko o domowe zacisze. Miałem przypadek przegrzania się i w rezultacie spalenia zasilacza impulsowego (19V, 8A) i nie było żadnych strat po stronie wtórnej (laptop). Poza tym niektóre zasilacze do laptopów (np Dell) nie mają trzeciego przewodu po stronie pierwotnej (mają za to po stronie wtórnej - kto naprawiał, lub próbował zrobić zamiennik do Dell-a wie o co chodzi). Po drugie w przypadku starych instalacji, gdzie nie ma przewodu PE, a jest tylko zerowanie, może być z tego więcej szkody niż pożytku (wspomniane przydźwięki, zwłaszcza w przypadku odtwarzania dźwięku z "integry")...