Behringer BCA2000 - jak uzyskać najlepszą jakość brzmienia?

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
szymam
Behringer BCA2000 - jak uzyskać najlepszą jakość brzmienia?

Post autor: szymam » poniedziałek 01 lis 2010, 14:53

Witam!

Na początku chciałbym przywitać wszystkic userów tego forum, gdyż dopiero do niego dołączyłem. A teraz do rzeczy. Mamy z chłopakami skromną kapelkę i po stworzeniu skromnego chociaż materiału powstała w nas chęć zarejstrowania go. Pierwszym pomysłem było kupienie Line 6 Pod Studio GX, jednak gdy nasze oczy zawiesiły się na interfejsie Behringera BCA2000, wybór padł na właśnie ten model. Do obróbki zapisanych śladów używam programu Adobe Audition 3.0. I teraz pytanie do was, moi drodzy userzy. Jak z owego urządzenia wycisnąć jak najlepszą jakość nagrań? Oczywiście wiem, że Behringer to Behringer i nie jest to sprzę high endowy, ale na pewno da się zrobić coś, by jakość nagrań polepszyć. Może miał ktoś już do czynienia z tym sprzętem i wie jak go chociażby delikatnie podrasować. Czy wrzucać mam screeny możliwości ustawień w sterownikach behringerowskich?

Pozdrawiam

Szymon Grzemski

MrExplosion

Re: Behringer BCA2000 - jak uzyskać najlepszą jakość brzmienia?

Post autor: MrExplosion » poniedziałek 01 lis 2010, 16:16

Karty dźwiękowej się nie "ulepsza" tylko używa się jej zgodnie z instrukcją obsługi i zasadami które znajdziesz w FAQ na tej stronie. Jedyne co możesz zrobić to dobrze zagrać w pomieszczeniu o dobrej akustyce, i poeksperymentować z ustawieniem mikrofonu.

Awatar użytkownika
szkudlik

Post autor: szkudlik » poniedziałek 01 lis 2010, 17:08

Jak z owego urządzenia wycisnąć jak najlepszą jakość nagrań? Oczywiście wiem, że Behringer to Behringer i nie jest to sprzę high endowy, ale na pewno da się zrobić coś, by jakość nagrań polepszyć.

tzw. jakość zależy od:

• 50% - muzyk

• 30% - pomieszczenie

• 16% - typ i ustawienie mikrofonu

• 3% - typ preampu

• 1%- jakość karty

krótko mówiąc - czy masz berego czy myteka to w twoim przypadku efekt będzie ten sam, różnice pomiędzy przetwornikami są pomijalnie małe w porównaniu z całą resztą czynników wpływających na ostateczny efekt. Dopiero jak cała reszta jest high-end można myśleć o przetworniku

[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?

Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej

szymam

Post autor: szymam » poniedziałek 01 lis 2010, 17:53

Po co więc w sterowniku do owego urządzenia możliwość zmiany ilości bitów, sample rate'a, latency buffora itd.?

MrExplosion

Post autor: MrExplosion » poniedziałek 01 lis 2010, 18:03

I tak temat będzie skasowany, więc powtórzę - instrukcja obsługi, FAQ

EMD

Post autor: EMD » poniedziałek 01 lis 2010, 18:11

Jeżeli tego BCA jeszcze nie kupiliście to szczerze odradzam. Jest bardzo dużo problemów z instalacją i użytkowaniem. Patrz tematy na forach (tym i innych). Produkt jest niewspierany przez producenta - zapomnijcie o oficjalnej pomocy (typu drivery pod Win7 itp)
Jeżli juz macie BCA to nie uzywajcie wbudowanej bramki (nieporozumienie), starajcie się mieć maksymalny sygnał bez przestrowania i to wszystko. A co do liczb to 44,1 / 16 wystaczy jak najbardziej.
Powodzenia

Awatar użytkownika
Piotr1967

Post autor: Piotr1967 » wtorek 02 lis 2010, 09:48

...Jeżeli tego BCA jeszcze nie kupiliście to szczerze odradzam. Jest bardzo dużo problemów z instalacją i użytkowaniem. Patrz tematy na forach (tym i innych). Produkt jest niewspierany przez producenta - zapomnijcie o oficjalnej pomocy (typu drivery pod Win7 itp)
Jeżli juz macie BCA to nie uzywajcie wbudowanej bramki (nieporozumienie), starajcie się mieć maksymalny sygnał bez przestrowania i to wszystko. A co do liczb to 44,1 / 16 wystaczy jak najbardziej.
Powodzenia...

No bez przesady kolego ;) Mam Beriego już ponad 2 lata i śmiga pięknie na Win7 32bit. Przeczytaj sobie wcześniejsze posty na ten temat. Paru ludzi na tym pracuje i nie narzeka. U mnie przynajmniej instalacja bezproblemowa i zero zwiech. Faktycznie pordukt nie jest już wspierany przez producenta i tak jak piszesz bramka to nieporozumienie ale poza tym cena/możliwości są według mnie bdb i trudno nawet obecnie znaleźć w tej cenie urządzenie konkurencyjne. Wiadomo, nikt tego do profi studia nie kupi ale do nagrania dema i innych zgrywek w homerecordingu to aż nad to wystarczy ;) Pozdrawiam...

muzyk, informatyk

Awatar użytkownika
oneman

Post autor: oneman » wtorek 02 lis 2010, 12:06

No bez przesady kolego ;) Mam Beriego już ponad 2 lata i śmiga pięknie na Win7 32bit. 
...

To mam wobec tego pytanie.

Czy ten Behringer może pracować samodzielnie bez komputera? Specyfikacja milczy w tym temacie. Tak samo specyfikacja milczy o możliwości pracy E-MU 0404 USB bez podpinania komputera a jednak jest to jak najbardziej możliwe.
Czy mógłby ktoś sprawdzić czy Behringer bez podpinania do komputera jest w stanie pracować jako samodzielny przetwornik D/A/D? Czy po podaniu na wejście cyfrowe sygnału (przykładowo z CD) pojawia się sygnał na digital out i na analog out?

Jeśli ktoś mógłby to sprawdzić to byłbym wdzięczny. 

EMD

Post autor: EMD » wtorek 02 lis 2010, 14:36

Nie działa (a przynajmniej nie dział jak miałem dwa lata temu - może nowe firmware'y cos zmieniły)

ODPOWIEDZ