iLok

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
Akton
iLok

Post autor: Akton » sobota 24 lip 2010, 08:12

Witam kolegów.

Z tego, co mi wiadomo, plugi-ny np. East West wymagają klucza ilok. O tym pisał mi już wcześniej Piotr. Nie bardzo wiem, jak to działa i czy jest niezbędne. Szukałem długo w internecie wyjaśnienia tej kwestii. Znalazłem np. to:

http://www.audiofactory.pl/shared/waves.pdf

Jest tam pod koniec  napisane m.in., że:

"Pojedyncze pluginy oraz pakiety edukacyjne wymagają tylko autoryzacji na dysku twardym, bez
klucza iLok"
(?)

Czy ktoś mógłby mi rozjaśnić temat pt. "ilok"? Zamierzam zakupić instrumenty East West, ale w powyższym temacie jestem kompletnie pogubiony, tym bardziej, że na stronie AudioFactory nie wyszczególniono firmy East West przy opisaniu konieczności posiadania tego klucza, a inne firmy wymieniono.

NI Komplete 12, EWQL Symphonic Gold Orchestra,Spectrasonics Omnisphere, NI Alicia's Keys, EWQL Ministry of Rock, IK Philharmonik Miroslav, BFD ECO

Awatar użytkownika
elmuz1

Re: iLok

Post autor: elmuz1 » sobota 24 lip 2010, 11:54

Czy ktoś mógłby mi rozjaśnić temat pt. "ilok"? Zamierzam zakupić instrumenty East West, ale w powyższym temacie jestem kompletnie pogubiony, tym bardziej, że na stronie AudioFactory nie wyszczególniono firmy East West przy opisaniu konieczności posiadania tego klucza, a inne firmy wymieniono....

Nie wiem czemu w AF tak napisano, w każdym razie iLok'a musisz mieć jesli chodzi o EastWest.

Awatar użytkownika
morpheus70

Post autor: morpheus70 » sobota 30 paź 2010, 10:09

Zamierzam nabyć kilka wtyczek do C5 i muszę zakupić iLok'a. Znalazłem dwa rodzaje "kolorystyczne" niebieski oraz czerwony. Mam pytanie, czy po za kolorem różnią się jeszcze czymś? Czerowny był dodawany swego czasu chyba do laptopów Mac.Na co zwrócić uwagę przy kupnie klucza z tzw. "rynku"? Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi.

pozdrawiam

Virus TI key|Clavia Nord Lead 2|Korg M3-73|Wersi PianoStar T2000|TC M3000|VoiceWorks Plus|M-ONE XL| D-TWO|Focusrite Green 1|Roland RE-501|Trochę wtyczek PSP|DAW StudioOne 2 x64|

Pietro

Post autor: Pietro » sobota 30 paź 2010, 13:16

Do używania softu zabezpieczonego iLokiem trzeba mieć klucz cały czas podpięty pod usb i działający.

Niektórzy developerzy softu audio dają jednak opcję - albo rejestracja na kluczu, albo stara metoda numerów aktywacyjnych. Te pierwsze dają możliwość wędrowania z takim softem między komputerami, ta druga z kolei podporządkowana jest pod konkretny komputer.

Kolor klucza nie ma znaczenia. iLok to iLok. Kolor to tylko bajer od konkretnego producenta. Np. klucz brandowany do Pro Toolsa ma kolor czerwony, pewnie, żeby się rzucał w oczy jak mamy kilka kluczy, ale nadal jest to zwykły iLok. Można na nim nosić inne licencje.

Podobnie z dawnymi kluczami Syncrosoftu (teraz to zdaje się nazywa sie eLincencer i sprzedaje się je pod marką Steinberga). Czy dostaliśmy go razem z Cubasem czy kupiliśmy osobno do kolekcji Vienny, to jest ten sam hardware i mają identyczną funkcjonalność.

W tej chwili np. na iLoku mam kilka licencji różnych firm. Na eLicencer mam zarówno Cubase, jak i Viennę. 

- Piotr 

Awatar użytkownika
morpheus70

Post autor: morpheus70 » sobota 30 paź 2010, 14:52

Wielkie dzięki Piotrze!
I jeszcze ostatnia rzecz, mam eLicencera którego dostałem z C5, ale jak przypuszczam nie będę mógł na nim zapisać licencji np. PSP? Czy producenci sofu okreslają jakiego typu ma to być klucz, czy jest to bez rożnicy?

pozdrawiam

Virus TI key|Clavia Nord Lead 2|Korg M3-73|Wersi PianoStar T2000|TC M3000|VoiceWorks Plus|M-ONE XL| D-TWO|Focusrite Green 1|Roland RE-501|Trochę wtyczek PSP|DAW StudioOne 2 x64|

Pietro

Post autor: Pietro » sobota 30 paź 2010, 16:42

eLicenser is iLok to dwa różne klucze i nie da się ich stosować zamiennie. Trzeba to przeżyć niestety ;). Producent podaje jaki klucz jest wymagany.

- Piotr 

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » sobota 30 paź 2010, 16:55

I jeszcze ostatnia rzecz, mam eLicencera którego dostałem z C5, ale jak przypuszczam nie będę mógł na nim zapisać licencji np. PSP?

1. PSP korzysta z iLok, a nie z Syncrosoftu.

2. Nowe wersje wtyczek PSP są robione bez obsługi iLoka (czy innego klucza hardware).

Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Awatar użytkownika
morpheus70

Post autor: morpheus70 » sobota 30 paź 2010, 17:23

Jeszcze raz dziękuję Wam Panowie!
O to mi właśnie chodziło! Wszystko jasne jak nadchodzący śnieg! :)

pozdrawiam i życze miłego weekendu!

wienryk

Post autor: wienryk » środa 25 sty 2012, 20:21

A spytam jeszcze, czy klucz z Vienny będzie działał z EWQLSO?
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Robix

Post autor: Robix » środa 25 sty 2012, 21:03

...A spytam jeszcze, czy klucz z Vienny będzie działał z EWQLSO?
Pozdrawiam...

Nie, bo to jest ten sam klucz co od Steinberga i Arturii. Ilok to co innego.

http://www.vsl.co.at/en/211/442/395/561/562/251.htm

Początkujący muzyk.

ODPOWIEDZ