Sens "gęstego" próbkowania.

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
pyza
Re: Sens "gęstego" próbkowania.

Post autor: pyza » piątek 29 paź 2010, 20:31

Jesteś super...
Nikt nie zadawał wcześniej takich pytań i ciekawe czy ktoś się nad tym zastanawiał...
Pozdrawiam i też jestem ciekawy
cubase 4 komplete 5 powercore fw samplelord extreme sample conwerter

Kyle

Post autor: Kyle » piątek 29 paź 2010, 21:24

Próbkowanie fali o częstotliwości np. 15 khz z częstotliwością 44,1 khz jest mniej dokładne niż np. próbkowanie z częstot. 96 khz. Nawet można sobie poczytać że odzyskanie pierwotnego kształtu ma ograniczoną dokładność ... więc częstrze próbkowanie = większa dokładność.

A czy to słychać ... raz słuchałem pliku oryginalnego 96 khz i brzmiało to inaczej niż 44,1 khz ... ale po jednym fragmencie za wiele powiedzieć nie można. Ogólnie za mało jest materiału o takich parametrach. Postaram się kiedyś skołować jakieś HD Audio zrobić drugi plik 44,1k i zrobić sobie ABX z tych dwóch.

senjin
Kontakt:

Post autor: senjin » piątek 29 paź 2010, 21:30

...
Próbkowanie fali o częstotliwości np. 15 khz z częstotliwością 44,1 khz jest mniej dokładne niż np. próbkowanie z częstot. 96 khz. Nawet można sobie poczytać że odzyskanie pierwotnego kształtu ma ograniczoną dokładność ... więc częstrze próbkowanie = większa dokładność.

To nieprawda, jak autor wątku słusznie zauważył, próbkowanie 44.1 kHz zapewnia zapis pełnej informacji o sinusoidzie 15kHz. Częstsze próbkowania są ważne przede wszystkim w przetwarzaniu dźwięku, ale... temat był wałkowany, wielokrotnie.

Kyle

Post autor: Kyle » piątek 29 paź 2010, 22:46

...
...

To nieprawda, jak autor wątku słusznie zauważył, próbkowanie 44.1 kHz zapewnia zapis pełnej informacji o sinusoidzie 15kHz. Częstsze próbkowania są ważne przede wszystkim w przetwarzaniu dźwięku, ale... temat był wałkowany, wielokrotnie....

Nie sądzę by było możliwe idealne odzyskanie początkowego przebiegu fali (praktycznie niesinusoidalnej) z zakresu 20-22khz przy próbkowaniu 44,1 khz ... jakieś błędy muszą być.

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » piątek 29 paź 2010, 23:05

Nie sądzę by było możliwe idealne odzyskanie początkowego przebiegu fali (praktycznie niesinusoidalnej) z zakresu 20-22khz przy próbkowaniu 44,1 khz ... jakieś błędy muszą być.
...

Samo zalożenie, że 20kHz jest granicą słuchu wyklucza inny przebieg niż sinusoidę.

Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » piątek 29 paź 2010, 23:17

...

A skad w naszym sygnale z pasmem ograniczonym do tych 22kHz wezmie sie "praktycznie niesinusoidalna fala" o czestotliwosci 20kHz? "Chwilowo" poszerzy sie pasmo do 40kHz?

Kyle

Post autor: Kyle » piątek 29 paź 2010, 23:49

A skad w naszym sygnale z pasmem ograniczonym do tych 22kHz wezmie sie "praktycznie niesinusoidalna fala" o czestotliwosci 20kHz? "Chwilowo" poszerzy sie pasmo do 40kHz?
...

Wiesz zapewne jak wygląda idealny sinus ... i nigdy w nagraniach muzycznych czegoś takiego w adobe audition przy powiększaniu do pojedynczych sampli nie widziałem. Tak więc nie wiem o co Ci chodzi z tymi 40 khz kiedy powiedziałem że fala jest praktycznie niesinusoidalna.

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » sobota 30 paź 2010, 00:35

Wiesz zapewne jak wygląda idealny sinus ... i nigdy w nagraniach muzycznych czegoś takiego w adobe audition przy powiększaniu do pojedynczych sampli nie widziałem. Tak więc nie wiem o co Ci chodzi z tymi 40 khz kiedy powiedziałem że fala jest praktycznie niesinusoidalna....

Niesinusoidalna = sinusoida + wyższe od podstawy harmoniczne

Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Awatar użytkownika
AkselPL

Post autor: AkselPL » sobota 30 paź 2010, 00:36

To że zakres słuchu końćzy się na 18-20khz to nie znaczy że wyższe częstotliwośc nie oddziałowywują na nasz mózg. 

[addsig]
Korg M3-73, Korg Radias-R, Korg EXB-Radias, Korg Electribe MX-1, Korg Kaoss Pad 3, Kawaii KC-10, Waldorf Blofeld KB, Ibanez GiO, Fender Mustang III, Behringer XD80USB, Fostex PM1MKII, Behringer K10s, Creative ZXR, E-mu Midi, Reloop RHP-20, FL Studio

ODPOWIEDZ