Sens "gęstego" próbkowania.
Nikt nie zadawał wcześniej takich pytań i ciekawe czy ktoś się nad tym zastanawiał...
Pozdrawiam i też jestem ciekawy
Re: Sens "gęstego" próbkowania.
Próbkowanie fali o częstotliwości np. 15 khz z częstotliwością 44,1 khz jest mniej dokładne niż np. próbkowanie z częstot. 96 khz. Nawet można sobie poczytać że odzyskanie pierwotnego kształtu ma ograniczoną dokładność ... więc częstrze próbkowanie = większa dokładność.
A czy to słychać ... raz słuchałem pliku oryginalnego 96 khz i brzmiało to inaczej niż 44,1 khz ... ale po jednym fragmencie za wiele powiedzieć nie można. Ogólnie za mało jest materiału o takich parametrach. Postaram się kiedyś skołować jakieś HD Audio zrobić drugi plik 44,1k i zrobić sobie ABX z tych dwóch.
...
Próbkowanie fali o częstotliwości np. 15 khz z częstotliwością 44,1 khz jest mniej dokładne niż np. próbkowanie z częstot. 96 khz. Nawet można sobie poczytać że odzyskanie pierwotnego kształtu ma ograniczoną dokładność ... więc częstrze próbkowanie = większa dokładność.
To nieprawda, jak autor wątku słusznie zauważył, próbkowanie 44.1 kHz zapewnia zapis pełnej informacji o sinusoidzie 15kHz. Częstsze próbkowania są ważne przede wszystkim w przetwarzaniu dźwięku, ale... temat był wałkowany, wielokrotnie.
...
...
To nieprawda, jak autor wątku słusznie zauważył, próbkowanie 44.1 kHz zapewnia zapis pełnej informacji o sinusoidzie 15kHz. Częstsze próbkowania są ważne przede wszystkim w przetwarzaniu dźwięku, ale... temat był wałkowany, wielokrotnie....
Nie sądzę by było możliwe idealne odzyskanie początkowego przebiegu fali (praktycznie niesinusoidalnej) z zakresu 20-22khz przy próbkowaniu 44,1 khz ... jakieś błędy muszą być.
Nie sądzę by było możliwe idealne odzyskanie początkowego przebiegu fali (praktycznie niesinusoidalnej) z zakresu 20-22khz przy próbkowaniu 44,1 khz ... jakieś błędy muszą być.
...
Samo zalożenie, że 20kHz jest granicą słuchu wyklucza inny przebieg niż sinusoidę.
...
A skad w naszym sygnale z pasmem ograniczonym do tych 22kHz wezmie sie "praktycznie niesinusoidalna fala" o czestotliwosci 20kHz? "Chwilowo" poszerzy sie pasmo do 40kHz?
A skad w naszym sygnale z pasmem ograniczonym do tych 22kHz wezmie sie "praktycznie niesinusoidalna fala" o czestotliwosci 20kHz? "Chwilowo" poszerzy sie pasmo do 40kHz?
...
Wiesz zapewne jak wygląda idealny sinus ... i nigdy w nagraniach muzycznych czegoś takiego w adobe audition przy powiększaniu do pojedynczych sampli nie widziałem. Tak więc nie wiem o co Ci chodzi z tymi 40 khz kiedy powiedziałem że fala jest praktycznie niesinusoidalna.
Wiesz zapewne jak wygląda idealny sinus ... i nigdy w nagraniach muzycznych czegoś takiego w adobe audition przy powiększaniu do pojedynczych sampli nie widziałem. Tak więc nie wiem o co Ci chodzi z tymi 40 khz kiedy powiedziałem że fala jest praktycznie niesinusoidalna....
Niesinusoidalna = sinusoida + wyższe od podstawy harmoniczne
To że zakres słuchu końćzy się na 18-20khz to nie znaczy że wyższe częstotliwośc nie oddziałowywują na nasz mózg.
[addsig]