Automaty perkusyjne

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
bravo
Automaty perkusyjne

Post autor: bravo » czwartek 28 paź 2010, 17:48

witam, musze zakupić automat perkusyjny do mojego zespołu - gram po chałturach, po poszperaniu po necie wyłaniają mi sie trzy produkty: Alesis SR-18 , Boss DR-670 , Akai XR-20.W automacie potrzebuję :

1. możliwość tworzenia własnego patternu , stylu

2. patern musi posiadac "fill" , żebym w dowolnym momencie mógł zrobić przejście

3. Brzmienie musi być w miarę na czasie - gram na Motifie ES i chciałbym żeby automat miał zbliżone brzmienia zestawów perkusyjnych do tych z Motifa

4. Wyjście i wejście midi

W mojej okolicy nie ma w żadnym sklepie żadnego z tych urządzeń i nie mam gdzie sprawdzić.

Być może ktoś z szanownych kolegów używa któregoś z powyższych modeli i moze się wypowiedzieć na jego temat .Być moze z którymś sa jakies problemy - w sklepie tego nie powiedzą. Na obecną chwile utworki są odtwarzane z Motifa- po prostu mam wykasowane kilka ścieżek w midzie które sa dogrywane na żywo przeze mnie i przez kolegów - postanowiliśmy dokupić automat i więcej grać z "łapy".Mam w Motifie patterny i często ich wykorzystuję ale problem jest tego typu że przejście perkusyjne muszę wprogramować np. co  8 takt, chciałbym miec możliwość zrobienia go w dowolnym momencie.

Biorę pod uwagę jeszcze Boss Dr-3 ale generalnie wydaje mi się że lepiej kupić wyższy model z możliwościami większej edycji- zawsze można coś bardziej poedytować.

Miałem chwilkę w rękach Boss Dr-880 - fajny automacik ale ma jedną wadę: przejście również trzeba wprogramowywać co któryś takt- przynajmniej ja nie mogłem inaczej zrobić-

pozdrawiam i proszę o pomoc- zamierzam coś kupić z powyższych modeli z przysżłym tygodniu

Awatar użytkownika
gonzo

Re: Automaty perkusyjne

Post autor: gonzo » piątek 29 paź 2010, 12:11

Witam,
Miałem do czynienia tylko z BOSS DR 670. Grałem na tym niewielkie sztuczki z pianistą a ja na basie obsługując tego Bossa. Nie polecam do gry na żywo. Chyba , że z jednym patternem przez cały utwór co jest raczej mało estetyczne. Wprawdzie można przypisać wiele podobnych stylistycznie do poszczególnych padów i tylko to ma sens ale i tak jest to programowanie upierdliwe a inaczej np w czasie rzeczywistym wybieranie klawiaturą numer patternu (stylu) jest już porażką. Może się zdarzyć, że odgrywając np. rocka możesz nagle wcisnąć passadoble i będzie jazda jak trza . Do zmiany tempa potrzebne są dwie ręce - wciśnięcie klawisza tempo + pokrętło tempo / value. Jedno i drugie oddalone od siebie na całej szerokości panelu, chyba, że masz łapę jak Yeti.
Brak nazw patternów np. rock1 masz 047 itd. Musisz się posługiwać listą z kartki, chyba, że wykujesz na pamięć.
Brzmienia i patterny przeciętne wprawdzie można je edytować ale nie ma cudów.
Brak DSP
A już brak jakiegokolwiek podświetlenia wyświetlacza i klawiatury to kompletna porażka!!!
To by było na tyle. Więcej wad niż zalet. Miałem ale nie polecam.

Pozdrawiam

Muzyk, realizator

audiophone
Kontakt:

Post autor: audiophone » piątek 29 paź 2010, 16:24

Wiesz co...
Nie wiem jak tam z Twoimi funduszami ale n a pewno by się u Ciebie sprawdził automat perkusyjny z rodziny Akai MPC !

sprawdź chociażby mobilny mpc 500 !

Załadujesz tam próbki perkusyjne jakie chcesz !
A i sam możesz tworzyć własne patterny !
http://www.myspace.com/audiophone

Awatar użytkownika
AkselPL

Post autor: AkselPL » piątek 29 paź 2010, 18:06

Ja polecam Korga Electribe SX-1 lub MX-1 zależy czy wolisz sampler czy syntezator.

[addsig]
Korg M3-73, Korg Radias-R, Korg EXB-Radias, Korg Electribe MX-1, Korg Kaoss Pad 3, Kawaii KC-10, Waldorf Blofeld KB, Ibanez GiO, Fender Mustang III, Behringer XD80USB, Fostex PM1MKII, Behringer K10s, Creative ZXR, E-mu Midi, Reloop RHP-20, FL Studio

ODPOWIEDZ