ADAM A7X

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
Akton
ADAM A7X

Post autor: Akton » czwartek 14 paź 2010, 09:38

Przeczytałem opinie dotyczące tych monitorów na naszej stronie:

http://0db.pl/2010/05/18/badamy-adamy-a7x-recenzja/

Jestem trochę zaskoczony negatywną oceną, tym bardziej, że czytałem pozytywne opinie i na ich podstawie przymierzam się do zakupu. Czy koledzy mogliby się ustosunkować do tego? Czy rzeczywiście Adamy mają tak rażące niedoróbki, jak pisze Niuniek?

NI Komplete 12, EWQL Symphonic Gold Orchestra,Spectrasonics Omnisphere, NI Alicia's Keys, EWQL Ministry of Rock, IK Philharmonik Miroslav, BFD ECO

Kyle

Re: ADAM A7X

Post autor: Kyle » czwartek 14 paź 2010, 13:07

Jak już pisałem w komentarzach u mnie problem furgotu nie występuje. Jedynie można mieć zastrzeżenia do charakterystyki ADAM'ów która domyślnie przypomina uśmiech dyskoteki (co słychać na ucho i widać w pomiarach) - na szczęście można to rozwiązać regulatorami z tyłu zdejmując nieco dołu i jeszcze nieco więcej góry ... co nie zmienia faktu że "MONITOR STUDYJNY" przy ustawieniach domyślnych powinien być równy ... a nie dopiero po zabawach regulatorami.

audiokom.pl

Post autor: audiokom.pl » środa 27 paź 2010, 01:03

Cześć. Chciałbym wyrazić swoje zdanie o A7X, odnosząc się do mojego przedmówcy. Jeśli chodzi o górę, to zastosowanie wstęgowego głośnika wysokotonowego, w prównaniu do konwencjonalnego daje wrażenie mocniejszej góry, natomiast moim zdaniem, poprostu jest wyrazistrza, konwencjonalny głośnik nie odda takiego brzmienia, niektórych dźwięków, przy wysokich częstotliwościach. Dół - ultra lekka membrana głośnika nisko-średniotonowego daje radę przy niskich częstotliwościach, dźwięki zjeżdżają nisko, bardzo nisko i są wyraziste. Zła akustyka pomieszczenia, może zniszczyć brzmienie, np.: kiedy stoją w niewytłumionych rogach pomieszczenia (rozwiązaniem może być wtedy KRK Ergo). Nie chcę robić niewiadomo jakich wypasionych paczek z A7X (chociaż nie wiele im brakuje) ale za 3500 zł mamy profesjonalne monitory ale nie oszukujmy się - brzmią rewelacyjnie i mają 5 lat gwarancji.

Kyle

Post autor: Kyle » środa 27 paź 2010, 08:16

daje wrażenie mocniejszej góry, natomiast moim zdaniem, poprostu jest wyrazistrza,

Czy jesteś zdania, że na urządzeniach pomiarowych też "działa" to "wrażenie"? Jak skomentujesz podbicie o ~3dB wzgl. średniego natężenia przedziału od ~7khz do ponad 20 khz? (wynik pomiarów)

.... i owe pomiary na stronie:

- góra jest podbita ... i "wrażenie" nie ma tu nic do rzeczy ... to słychać i widać na wykresie z EiS. Musiałem ściągać ze ~2 dB high shelf regulatorem z tyłu by balans tonalny był w miarę równy.

Dół - ultra lekka membrana głośnika nisko-średniotonowego daje radę przy niskich częstotliwościach, dźwięki zjeżdżają nisko, bardzo nisko i są wyraziste.

Akurat niska waga membrany niskotonowej nie sprzyja "niskiemu zejściu" tylko łatwiejszemu przetwarzaniu górnego pasma głośnika niskotonowego (czyli średnicy). A co do niskiego zejścia ... moim zdaniem 57-58 Hz przy 2 dB spadku (po zmniejszeniu podbicia przy 75Hz regulatorem z tyło o ~1 dB)
to wcale nie jest bardzo niskie zejście ... to nawet nie jest NISKIE zejście ... co najwyżej przyzwoite jak na kolumny tej wielkości w tej cenie. 

Ogólnie ADAM A7X jest warte uwagi ... ale proszę nie uprawiać mi tu reklamy, bo te kolumny cudami nie są.

Kyle

Post autor: Kyle » środa 27 paź 2010, 08:39

Zła akustyka pomieszczenia, może zniszczyć brzmienie, np.: kiedy stoją w niewytłumionych rogach pomieszczenia (rozwiązaniem może być wtedy KRK Ergo). Nie chcę robić niewiadomo jakich wypasionych paczek z A7X (chociaż nie wiele im brakuje) ale za 3500 zł mamy profesjonalne monitory ale nie oszukujmy się - brzmią rewelacyjnie i mają 5 lat gwarancji.... 

5 lat gwarancji to zdecydowany plus - tu się zgadzamy,

Czy brzmią rewelacyjnie? - hmmm ... monitory nie mają brzmieć rewelacyjnie w sensie atrakcyjnie (podbita góra i dół - w sumie nawet dla mnie to atrakcją nie jest) tylko neutralnie. Rewelacją to by były gdyby przy regulatorach na 0 było te +-1,5 dB z rzadko spotykanymi, małymi odskokami o dodatkowe max 0,5dB ;) ... przy szerokości pasma powiedzmy od 49 Hz przy 2 dB spadku :) ... przy zachowaniu wszystkich pozytywnych cech które obecnie posiadają.

Co do KRK ERGO ... miałem ... przede wszystkim miałem problemy z szumem ( volume ponad godz. 13 ), problem z pętlą mas (przydźwięk na jednym z adamów) ... gdyby był optyk problemu tego bym nie miał. Kolejna sprawa że jak ktoś ma system operacyjny na czasie ( Vista 64 / 7 64 bit ) to ERGO nic nam nie skoryguje ... sterowniki są podobno tworzone ... podobno. ... tak więc ERGO spełnia swoje zadanie jedynie na przestarzałych dziadach z windows XP 32 bit :] (nie będę owijał w bawełnę ... a co !)

audiokom.pl

Post autor: audiokom.pl » środa 27 paź 2010, 09:59

Dzięki za rozbudowany komentarz. Które monitory w tej cenie wypadają, Twoim zdaniem lepiej?

Kyle

Post autor: Kyle » środa 27 paź 2010, 10:09

...Dzięki za rozbudowany komentarz. Które monitory w tej cenie wypadają, Twoim zdaniem lepiej?... 

W tej cenie nie znam jeszcze monitorów które wypadają lepiej lub gorzej ;) ... jak znajdę to dam znać :)

Za mało słyszałem z monitorów w tej cenie i tej wielkości. Porównałem już APS IO i ... gorsze ani lepsze nie są ... są inne. Chciałbym porównać Mackie HR624MK II - porównywał ktoś?

Kyle

Post autor: Kyle » środa 27 paź 2010, 10:14

ps. ale konsumenckie KEF Q1 np. schodzą znacznie niżej ... tylko (i aż) bez takiej kontroli i dynamiki ... no i podbicie przy ~120 Hz z KEF wyrównywałem filtrem

Awatar użytkownika
Łukasz1985

Post autor: Łukasz1985 » środa 27 paź 2010, 10:43

...
Przeczytałem opinie dotyczące tych monitorów na naszej stronie:

Jestem trochę zaskoczony negatywną oceną, tym bardziej, że czytałem pozytywne opinie i na ich podstawie przymierzam się do zakupu. Czy koledzy mogliby się ustosunkować do tego? Czy rzeczywiście Adamy mają tak rażące niedoróbki, jak pisze Niuniek?...

Ja jestem bardzo zadowolony z moich Adamow a7x, nie zauwazylem nic niepokojacego.

Cubase Pro 8 - Windows 7 Home Premium (64bit)

FIRE

Post autor: FIRE » środa 27 paź 2010, 17:14

Mam A7X od kilku miesięcy. Nie będę się wypowiadał na temat tych defektów tonalnych związanych z bass-tunelami, choć ewidentnie słychać ze są, ale powiem Wam słowa człowieka który ma z nimi do czynienia (jeśli chodzi o handel w PL) od kuchni, a brzmiały one mniej więcej tak: "Seria A7X, to chyba najmniej dopracowane monitory Adama. Każdy jeden egzemplarz który słyszałem, ma taką wadę..."

Jeśli ktoś chce mieć równo brzmiące odsłuchy i bez "prukania", to niech zastanowi się nad Tannoy Presicion 6D - biją one A7X pod wieloma względami. Ja ich słuchałem w bezpośrednim porównaniu z A7X i jak ktoś chce kupić taniej A7X, to serdecznie zapraszam do działu ogłoszeń EiS. Niebawem zamieszczę tam swoją ofertę – to tak żarcikiem było, ale niech da to wam do myślenia. Zawsze byłem przekonany, że Adam to Adam, lecz po porównaniu Tannoy’a 6D z Adam A7X, przekonałem się że dzisiejsze Adasie, to krótko mówiąc, markowe buble.

ODPOWIEDZ