Klawiatury w pianinach cyfrowych
Nie jeden cyfrowy wynalazek już testowałem (oprócz V-PIANO:) i jak siadam przy "prawdziwym" instrumencie to cała reszta jest jeszcze w lesie..
Tutaj idziemy na kompromis bo wierności za 5tyś nie dostaniesz...
Re: Klawiatury w pianinach cyfrowych
Oj tak. Tu wielka szkoda, że nie podparłeś się kilkoma wcześniejszymi tematami:
- Klawiatura 88 (ważona)
- Klawisze M-Audio (hammer action)
- Klawiatura ważona 76 klawiszy
- Warte uwagi klawiatury MIDI - mega test organoleptyczny
...Tutaj idziemy na kompromis bo wierności za 5tyś nie dostaniesz...
Dokładnie! I niestety, obecnie aby wybrać sobie coś naprawdę "pod siebie" trzeba mocno ruszyć swe przyrodzenie celem wymacania co się tylko da, a jest i w czym. Tu żadne, naprawdę żadne forum tego za nas nie załatwi!
[addsig]
Toż z tym mają problemy nawet doświadczeni pianiści, tu każdy z nich wybiera takiego erzaca właśnie tylko pod siebie. Dlatego też nigdy nie znajdziesz jedynej słusznej (uniwersalnej) recepty w tym asortymencie.
...Pianko będzie dla córki. Na razie "młóci" jakieś Casio...
Jakieś Casio?
Śmiem twierdzić, iż ostatnia seria Casio Privia (za naprawdę małą kasę/możliwości), a przy tym już z potrójnym sensorem (patrz tzw. wymyk) rządzi zaraz po V-Piano Rolanda.
[addsig]
...
Witam serdecznie.
Wiem, że temat wyboru pianin wałkowany wielokrotnie, ale mnie interesują Wasze opinie dotyczące klawiatur w pianinach cyfrowych. Która w przedziale cenowym, powiedzmy ok. 5000zł, możliwie najwierniej naśladuje klawiaturę instrumentu akustycznego? Planuję zakup pod kątem kształcenia w szkole muzycznej.
Pod kątem kształcenia w szkole muzycznej pianistów? Czy na "fortepian koncentracyjny" czyli obowiązkowy? Bo jak dla pianistów, to w grę wchodzi jedynie Yamaha GranTouch lub AvantGrand, ewentualnie linia Rolanda z klawiaturą PHA III (V-Piano, HP-307, RG-1F, RG-3F, LX-10F, HPi-F i HPi-7F).
Z tańszych pianin IMHO pierwszym modelem nadającym się do edukacji muzycznej jest Roland HP302 (ok. 6800 zł). Chyba, że chodzi o instrument na lekcje kształcenia słuchu lub kontrapunkt, to najciekawiej wypada Roland F-110.
Pozdro
Groover
www.PortalStudyjny.pl, www.PortalKlawiszowy.pl, www.PortalGitarowy.pl
...
Pod kątem kształcenia w szkole muzycznej pianistów? Czy na "fortepian koncentracyjny" czyli obowiązkowy? Bo jak dla pianistów, to w grę wchodzi jedynie Yamaha GranTouch lub AvantGrand, ewentualnie linia Rolanda z klawiaturą PHA III (V-Piano, HP-307, RG-1F, RG-3F, LX-10F, HPi-F i HPi-7F).
Szkoła muzyczna, klasa fortepianu. Póki co, nie mam możliwości posiadania prawdziwego, dobrego pianina (a już najlepiej fortepianu) ...
a musisz kupować nowy instrument? Podzwoń po stroicielach, zapytaj czy nie wiedzą o jakimś pianinie w przyzwoitym stanie do kupienia. Dzieciaki w klasie fortepianu ucząc się gry na cyfrowym surogacie z niższej półki będą zubożone o brak świadomości dźwięku i brzmienia, z czego on wynika.
Pozdro
Groover
www.PortalStudyjny.pl, www.PortalKlawiszowy.pl, www.PortalGitarowy.pl